Cum. Mar 29th, 2024

Almanya’da, Türkiye’nin Avrupa Birliği yolculuğunu yakından ilgilendiren genel seçim, Ankara için kötü senaryoyla sonuçlandı.

Sandık başı anketlerine göre, Sosyal Demokrat SPD, tarihi bir çöküş yaşadı. Angela Merkel’in Hıristiyan Demokartları’nın, merkez sağ Liberal Demokratlar ile koalisyon kurması ihtimali ağırlık kazandı.

Seçimlere katılma oranının da yüzde 72,5 ile bugüne dek yapılan genel seçimlerdeki en düşük oran olduğu bildirildi.

İlk tahminlere göre CDU ve Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partisi toplam yüzde 33,5, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 22,5, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 15, Yeşiller Partisi yüzde 10,5, Sol Parti yüzde 12,5, diğer partiler de yüzde 6 oranında oy aldı.

Buna göre Almanya Federal Meclisi’ndeki oy dağılımının da fazladan seçilecek milletvekilleriyle şöyle olacağı tahmin ediliyor:

– CDU ve CSU 186,
– SPD 143,
– FDP 95,
– Sol Parti 80,
– Yeşiller Partisi 67.

Bu ilk tahminlere göre SPD, en kötü seçim sonuçlarından birini alırken, FDP ve Yeşiller Partisi seçimlerde bugüne dek en iyi sonucu elde etti.

Alınan bu sonuçlara göre CSU ve FDP ile koalisyon hükümeti kurmak isteyen CDU’nun, bu isteğini gerçekleştirme olasılığı büyük görünüyor.

Merkel zafer konuşması yaptı

Alman Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi’nin genel başkanı olan Almanya Başbakanı Angela Merkel, 2005 yılından bu yana Sosyal Demokrat Parti ile (SPD) sürdürdükleri koalisyonu dağıtma hedefine ulaştıklarını söyledi.

Angela Merkel, Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) Partisi ve Hür Demokrat Parti (FDP) ile istikrarlı bir koalisyon hükümeti kurabileceklerini belirtti.

Seçim kampanyaları sırasında SPD’nin ve Yeşiller Partisi’nin kendilerini çok kötü partilermiş gibi göstermeye çalışmalarının ters teptiğini ifade eden Merkel, CSU ve FDP ile de kimi konularda tartışabileceklerini, ancak bir koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaşmaya varabileceklerine inandığını bildirdi.

Almanya’da yaşayan tüm Almanların başbakanı olmak istediğini ifade eden Merkel, çözülecek çok sorun olduğunu ve yarından itibaren hemen yeniden çalışmaya başlayacaklarını ve çabalarıyla ülkedeki tüm gençler ve yaşlılar için büyük bir halk partisi olmayı sürdüreceklerini bildirdi.

Sarkozy’den Merkel’e kutlama

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, seçimlerin galibi başbakan Angela Merkel’i kutladı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Nicholas Sarkozy’nin seçim galibiyetinden dolayı Angela Merkel’i içtenlikle kutladığı ve ikinci kez Almanların kendisine emanet ettiği bu üst düzey görevde başarılar dilediği belirtildi.

Sarkozy, kutlama mesajında, Merkel’in de tıpkı kendisi gibi iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenerek devam ettirmek istediğini bildiğini de kaydetti.

Steinmeier yenilgiyi kabul etti

Almanya’da 2. Dünya Savaşı’nın sonundan bu yana yapılan seçimlerde en kötü sonucu aldığı belirtilen Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı olan Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de bugünü, Almanya’daki sosyal demokrasi için acı bir gün olarak nitelendirerek, Büyük bir yenilgiye uğradık diye konuştu.

Buna karşın sorumluluktan kaçmak istemediğini ifade eden Steinmeier, birlik partileriyle FDP’nin koalisyona gideceklerine kesin gözüyle baktığını, kendisinin de muhalefet lideri olarak görev yapmak istediğini söyledi.

Steinmeier, çoğu SPD seçmeninin oy kullanmaya gitmediğine inandığını, bunun da kendilerine zarar verdiğini savunarak, seçim sonucunun kendisi için çok ağır darbe olduğunu kaydetti.

Demokrasilerde muhalefetin de önemli olduğunu, ekonomik krizin etkilerinin yumuşatılmasında SPD’nin çok büyük katkısı olduğunu belirten Steinmeier, Yeni kurulacak hükümette sosyal demokratların eksikliğinin hissedileceğine eminim dedi.

Yeşiller ve Cem Özdemir

Eşbaşkanlığını Cem Özdemir’in yaptığı Yeşiller Partisi’nin federal meclis grubu eşbaşkanı Renate Künast da Federal Almanya Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana ilk yüzde 10’un üzerinde oy aldıklarına dikkati çekerek, seçmenlerin kendilerine güvendiklerini gösterdiklerini kaydetti.

Özdemir ise, partisinin gelecek 4 yıl boyunca şimdiki çizgisinden ayrılmaması uyarısında bulundu ve Almanya’nın 1980’li yıllara geri dönmesinin önlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Yeşiller Partisi’nin diğer eşbaşkanı olan Claudia Roth ise birlik partileriyle FDP’nin iktidara gelmesini önleyemedikleri için üzüntü duyduğunu belirterek, bu durumun değişmesi için her türlü çabayı harcamayı sürdüreceklerini söyledi.

Seçimin istatistikleri

Seçimde 62 milyon 200 bin kayıtlı seçmen oy kullandı.

Meclise girebilmek için 28 partiden toplam 3 bin 500 aday yarışıyor. Bu adayların 32’si Türk kökenli.

Ancak Türk adayların birçoğu listelerde arka sıralarda yer aldı. Yine de üç Türk milletvekilinin meclise girebileceği belirtiliyor.

Almanya’da 3 milyon Türk yaşıyor. Bunların yaklaşık 700 bini seçmen. Ülkede seçmenlerin yaklaşık 5,6 milyonu göçmen kökenli

By