Sal. Nis 16th, 2024

“Aramızda konuştuk ve anlaştık”

Önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın, New York Sheraton oteline giriş ve çıkış yaptıkları sırada iki liderin korumaları arasında yaşanan arbede ilgili Beyaz Saray’dan ilk yorum sözcüsü Mike Hammer’dan geldi.

Beyaz Saray sözcüsü Hammer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Biz Türk delegasyonu ile bu konuyla ilgili konuştuk ve aramızda anlaştık. Çok sayıda lider bir arada olunca ve bu liderlerin, tek bir yere giriş ve çıkış yaptıkları sırada bu tür istenmeyen olayların olabileceği konusunda görüş birliğine de vardık” dedi.

Beyaz sözcüsü Hammer, konuyla ilgili açıklamayı çıkan arbede sırasında olayları yakın bir mesafeden izleyen Washington Times gazetesinin Beyaz Saray muhabiri Jon Ward’a yaptı.

New York’ta yaşanan koruma skandalı edinilen bilgilere göre şöyle gelişti:

ABD’de 64.dönem Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve G-20 zirvesi çerçevesinde çeşitli temaslarını sürdüren Başbakan Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile BM Genel Merkezi’nde yaptığı görüşmenin ardından, Clinton Küresel Girişimi tarafından organize edilen Sheraton Oteli’ndeki toplantıda konuşma yapmak üzere konvoy ile otele hareket etti. Otele, yaklaşık 100 metre kala Başbakan Erdoğan’ın konvoyu, Başkan Obama’yı korumakla görevli Amerikalı gizli servis elemanları tarafından durduruldu. Korumalar, Başkanı Barack Obama’nın konuşmasını tamamladığı ve Sheraton Oteli’nden ayrılmak üzere olduğunu söyleyerek, güvenlik nedeniyle de Başbakan Erdoğan’ın zırhlı aracının ve konvoydaki diğer araçların otele kadar gitmesine izin veremeyeceklerini belirttiler. Araçtan inen Başbakan Erdoğan ve beraberindeki Türk heyeti, 10 kadar Türk koruma ve Erdoğan’ı ABD’de korumakla görevli ABD’li Gizli Servis elemanları ile birlikte yaya olarak konferansın yapılacağı otele doğru yürümeye başladı.

BAŞBAKAN DA MÜDAHALE ETTİ İDDİASI

Otele yaklaşık 30 metre kala, Obama’yı korumakla görevli Gizli Servise bağlı Amerikalı korumalar, Başbakan Erdoğan’ın otele girişine engel olmak istedi. Başbakan Erdoğan’ı korumakla görevli Amerikalı Gizli Servis elemanları da herhangi bir müdahalede bulunmayınca, Başbakan’ın girmesi gerektiğini söyleyen Türk korumalarla Obama’nın korumaları karşı karşıya geldi. Korumalar arasında sözlü tartışma ve itiş kakış yaşandı. Obama’nın korumaları Türk korumaları itince iş yumruklaşmaya kadar vardı. Arbede sırasında oldukça sinirlendiği öğrenilen Başbakan Erdoğan’ın, Türk korumalara elle müdahale eden bir Amerikalı korumaya kızarak tepki gösterdiği ve Amerikalı korumanın elini tutarak geri ittiği iddia edildi.

BAŞBAKAN’IN KONUŞMASI İPTAL

Başbakan Erdoğan, yaşanan skandal üzerine, konuşma yapacağı Sheraton Otelin önünden makam aracına binerek ikamet ettiği Plaza Otele geri döndü. Başbakan’ın toplantıda yapacağı konuşma iptal edildi. Arbede, sadece özel bir Türk televizyon kanalı kameramanı tarafından görüntülendi.

KORUMA ZAAFİYETİ

Başbakanlık kaynakları konuyla ilgili olarak, olayın sıradan olay olduğunu belirterek, Başbakan’ı korumakla görevli Amerikalı Gizli Servis elemanlarıyla ABD Başkanı Barack Obama’ın korumaları arasındaki iletişimsizlikten kaynaklanan bir sorun yaşandığını ifade ettiler. Kaynaklar, Başbakan Erdoğan’ın, iki koruma grubu arasında yaşanan iletişimsizlik üzerine bir koruma zaafı olduğu gerekçesiyle konuşma yapmaktan vazgeçirildiğini belirttiler. Olanların büyütülmemesi gerektiğini, uygulamanın rutin bir güvenlik uygulaması olduğunu iddia eden Başbakanlık kaynakları, “Başbakan Erdoğan’ın güvenliği açısından orada bulunması uygun görülmemiştir” dediler.

AMERİKALI KORUMALAR DEĞİŞTİRİLDİ

Olayın ardından, Başbakan’ı korumakla görevli Amerikan Gizli Servis elamanları da değiştirildi.

CLINTON ÜZGÜN

Koruma skandalının ardından, “G-20 Zirvesi ve Küresel Etkileri” konulu konuşmayı iptal ederek ikamet ettiği Plaza Oteli’ne geri dönen Başbakan Erdoğan’ın yaşadıklarından, konferansa ev sahipliği yapan ABD eski başkanı Bill Clinton’ın çok büyük üzüntü duyduğu öğrenildi.

By