Cum. Mar 29th, 2024

Hükümetin ekonomik krize karşı piyasayı canlandırmak için 16 Mart’ta önce 3 aylık bir süre için uygulamaya koyduğu, 15 Haziran’da ise kademeli olarak artırıp bir 3 ay daha devam ettirdiği ÖTV indirimi 30 Eylül’de tamamen sona eriyor.

ÖTV indiriminin sona ermesiyle, 1.6 litre ve altı araçlarda yüzde 27 olan ÖTV oranı 1 Ekim tarihinden itibaren yeniden yüzde 37’ye yükselecek. Bu da otomobil fiyatlarını yüzde 7 artıracak. Buna firmaların satışları artırmak için bu ay devreye soktuğu kampanyaların da sona erecek olmasını eklerseniz, fiyat artışları yüzde 15’i bulacak.

Bu nedenle ucuz otomobil almak isteyenler elini hızlı tutup, son 3 günü değerlendirmesi gerekiyor. Eylül sonuna kadar hemen hemen her firma ÖTV indirimine ek olarak birbirinden cazip kampanyayı devreye sokarken, bu kampanyalar içinde 179 TL taksitle otomobilden satmaktan, 20 bin TL’ye bulan indirimlere, 36 ay vadede sıfır faizle kredi imkanından, vergileri tamamen sıfırlamaya kadar bir çok fırsat yer alıyor.

ÖTV sonrası hurda şart

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aybar, otomotiv sektörünün yeni bir çöküntüye uğramaması için ÖTV indirimi döneminin ardından satış ivmesinin devamının büyük önem arz ettiğini belirtti. Aybar, bunun için, Avrupa ülkelerindeki uygulamalara benzer eski araçların yenisiyle değiştirilmesiyle ilgili daha uzun dönemi kapsayan teşviklerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Aybar, AB ülkelerindeki uygulamalara benzer bir hurda teşviki uygulamasının yapılması durumunda iç pazarın genişleyeceğini ve büyümesinin sağlanacağı dile getirerek şunları söyledi: “Türk ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektöründe hükümetin desteği ile iki basamaklı uygulanan vergi indirimi, 2009 yılında krizin etkilerini azalttı ancak 2010 yılı talebini de öne çekti. Bu nedenle 2010 yılı kritik bir yıl. Otomotiv sektörüne herhangi bir destekleyici tedbir açıklanmadığı takdirde 2010 yılında satışlar doğal olarak düşecek.”

By