Cum. Nis 19th, 2024

“Kemer Sıkma Politikası Gerekiyor”
Ali Babacan, “Ekonomi Düzelmeye Girdiği İçin Biraz Kemer Sıkma Politikasına Başlamak Gerekebiliyor” Dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Ekonomi düzelmeye girdiği için biraz kemer sıkma politikasına başlamak gerekebiliyor” dedi.

IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantıları kapsamında düzenlenen, “Dünyada Türkiye…” konulu toplantıda konuşan Ali Babacan, Türkiye’de bütçe açığının düşük olması sayesinde bazı canlandırıcı tedbirleri alabildiklerini ve böylelikle vergi gelirlerindeki kayıpları telafi edebildiklerini ifade etti.

Babacan, ticaret, finansman ve ihracatın ekonomide çok önemli alanlar olduğunu belirterek, “İhracatımızın yarısından fazlasını AB ülkelerine yapıyoruz. AB’deki yavaşlamadan sonra ihracatımız da düşmeye başladı. Bu da tabii ki daha düşük bir büyüme oranını beraberinde getirdi” diye konuştu.

Türkiye’nin birçok ülkeden daha iyi bir ekonomiden çıkıyor olduğunu ifade eden Babacan, Dünya Bankası ve IMF gibi kuruluşların verilerine göre Türkiye’nin büyüme hızı açısından önümüzdeki yıl Avrupa’da bir veya iki numara olmasının beklendiğine dikkat çekti.

Babacan, konuşmasında, 16 Eylülde ekonomideki 3 yıllık programı ve krizden çıkış stratejilerini paylaştıklarını hatırlatarak, finans sektörünün güçlü olması sayesinde Türkiye’nin bu programı açıklayan ilk ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

-KEMER SIKMA-

Ali Babacan, şöyle konuştu:

”Yüzde 18’lik bir sermaye likiditasyon oranı çok önemliydi. Borçlanmanın bütçedeki oranının hiç kötü olmadığını söyleyebiliriz. Son dört yıldaki performansımıza göre biraz artış var. Ama diğer bir çok ülkeye göre bu oran da son derece iyidir. İşte biz bütün bunlara bakarak mali para sıkma politikalarına başlayabileceğimizi açıkladık. Hazine piyasayı daha yüksek bütçe açığından dolayı farklı şekilde yönlendirmekteydi.

Bildiğiniz gibi Türkiye’de her zaman için özel tüketim, özel sektör yatırımları burada çok aktifti. Sürdürülebilir büyüme oranlarını hiçbir şekilde kamu harcamalarıyla gerçekleştirmemiz mümkün değildi. Ekonomik krizde bu mümkündü. Ama şimdi ekonomi düzelmeye girdiği için biraz kemer sıkma politikasına başlamak gerekebiliyor. Bazı ülkeler için bu erken olabilir. Her ülkenin kendi koşulları vardır. Ama biz de kendi seçimimizi yaptık ve bunu uygulamaya karar verdik. Dolayısıyla göreceli olarak mali ve bütçe açığında bir azalmayı öngörmekteyiz. 2012’nin sonuna kadar yüzde 3 olmasını öngörmekteyiz.”

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen