Per. Nis 18th, 2024

MALUM BELGE hakkında CHP Genel Başkanı sert konuştu: ‘SENARYO çerçevesinde TSK’nın kurumsal kimliği ve komuta kademesi HEDEF ALINIYOR’

CHP Lideri Baykal, grup konuşmasında ‘İrticayla Mücadele Eylem Planı’ iddiaları hakkındaki son gelişmeleri yorumluyor:


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ”İrtica ile mücadele belgesi”ne ilişkin gelişmeleri değerlendirirken, ”Türkiye’de birileri, Türkiye’yi ayrıştırma projesini etnik temelde değil de kurumlar bazında tezgahlamak istiyorsa bunun da çıkmaz yol olduğunu herkes görecektir” dedi.

Partisinin grup toplantısında ”irtica ile mücadele” belgesine ilişkin açıklamalarda bulunan Baykal, konunun Genelkurmay Başkanı, ordu komutanı problemi haline geldiğini belirtti. Baykal, Türkiye’de 4,5 ay sonra Silahlı Kuvvetlerin kurumsal kimliğini, komuta kademesini doğrudan hedef alan bir tablonun ortaya çıkmaya başladığını söyledi.

”4,5 ay önce tartışmalı olan, aslı olduğu iddia edilen belgenin, şimdi ortaya çıkan kişinin elinde olduğunun” ortaya çıktığını belirten Baykal, şöyle devam etti:

”4,5 ay önce bu konuyu niye çözmedik, niye bekledik de 4,5 ay önceki albay problemini şimdi Genelkurmay Başkanı problemi, ordu komutanı problemi haline getirdik? Tesadüfen mi oldu, kim yaptı bu planı? Yok böyle bir şey canım, yok böyle bir şey. İnşallah yoktur. Bakıyorum, ihbar mektubunda belgeyle ilgili ihtilaf bir yana bırakılmış, Türkiye’de siyasi partilere ilişkin ithamlar yer almış. Eğer bu konuda bir büyük tartışmayı açma kararı alındıysa, bu tartışmaya biz memnuniyetle gireriz. CHP olarak bizim bu konulardaki tutumumuz çok açıktır. CHP, Silahlı Kuvvetler ile ilişkisini büyük bir sorumluluk içinde, kendi demokratik, inanç ve ilkelerinin gereği doğrultusunda ama Türkiye’nin kurumlarına gereken saygıyı göstererek sürdürmüştür. CHP, gün olmuştur Silahlı Kuvvetlerin yaptığı yanlışları ortaya koymakta tereddüt etmemiştir. 1 Mart 2003’deki tartışmaları hatırlayın. Dolmabahçe buluşmasının hiçbir şekilde devletin bilgisi dışında tutulamayacağını, bunun yanlış olduğunu yine CHP olarak biz söyledik. MGK’nın, açılımın arkasında olduğu izlenimi veren açıklamayı yaptıktan hemen sonra bir an bile tereddüt etmeden bu politikanın ne kadar yanlış olduğunu en gür sesle CHP ortaya koymuştur.”

-”CHP’Yİ İTHAM EDİYORSA, ALTINDA EZİLİR”-

Baykal, demokrasi konusundaki inançlarını, kimseye ispat etme mecburiyetlerinin olmadığını belirterek, 12 Mart ve 12 Eylül’e yönelik tavırlarına işaret etti.

Millet iradesine dayalı, demokratik siyasi sürecin içinde sorumluluk yüklenmiş bir siyasi parti olduklarını ifade eden Baykal, ”Şimdi içinde bulunduğumuz tabloda, Silahlı Kuvvetlere karşı, bu arada CHP’ye karşı, sanki iş birliği içindeymiş gibi sunmaya yönelik bir ihbar mektubunu, diğer tarafını bilemiyorum ama CHP’ye karşı o ithamı yapmış olması dolayısıyla onun samimiyetini sorgulama hakkını kendimizde buluruz” dedi.

Baykal, CHP’yi itham eden bir ihbar mektubunu tartışmaya açmanın kaçınılmaz olduğunu dile getirerek, ”Eğer diğer iddialar da bizimki gibiyse her şey ortadır. Bizimkinin doğru olmadığını en iyi bilme noktasında olan benim. Benim ve arkadaşlarımın, hiçbir şekilde demokrasi dışında herhangi bir arayış ile ilişkimiz olamaz. Eğer birisi CHP’yi itham ediyorsa onun altında ezilir kalır. Biz böyle ithamlara alıştık” diye konuştu.

-”MEKTUBUN CİDDİYETİNİ ZAAFA UĞRATIYOR”-

İhbar mektubunda CHP’ye yönelik iddiaların yer almasının, bu mektubunun ciddiyetini zaafa uğratan en temel unsurlardan birisi olarak düşündüğünü kaydeden Baykal, sözlerini şöyle tamamladı:

”Türkiye’de birileri, kurumlar arasında bir çatışma yaratarak gündemi değiştirmek, açılım politikasının nasıl iflas etmekte olduğu gerçeğini milletin dikkatinden kaçırmak istiyorsa ya da kendi başına Türkiye’de böyle bir çatışmadan medet umuyorsa, Türkiye’yi ayrıştırma projesini etnik temelde değil de kurumlar bazında tezgahlamak istiyorsa bunun da çıkmaz yol olduğunu herkes görecektir. Herkes aklını başına alsın. Türkiye’de hukuk işlemelidir, dürüstlük işlemelidir, kimse kimseye komplo yapmamalıdır, bel altından vurmaya kalkmamalıdır, devlet imkanlarını elinde bulunduranlar, devletin dürüst namuslu insanlarına karşı gerekli saygıyı her zaman göstermelidir.”

 

Kaynak: AA

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen