Cum. Nis 19th, 2024

Mançuryalı Aday

Tarih: 2009-10-28 TV : CINE5 Saat: 20:45Tür:Yabancı Sinema

MANÇURYALI ADAY

‘Kuzuların Sessizliği’nin yönetmeninden ABD Başkanlık seçimlerinin perde arkasındaki komploları gözler önüne seren bir politik gerilim: ‘The Manchurian Candidate – Mançuryalı Aday’

İlk kez 1962 yılında John Frankenheimer tarafından çekilen film büyük yankı uyandırmıştı. Başrollerini Frank Sinatra, Lawrence Harvey, Janet Leigh ve Angela Lansbury’nin paylaştığı ‘Mançuryalı Aday’ın 2004 yılı versiyonu, ‘Kuzuların Sessizliği’nin ünlü yönetmeni Jonathan Demme tarafından çekildi. Bu kez başrollerde Oscar ödüllü oyuncular Denzel Washington, Meryl Streep ve Altın Küre ödüllü Liev Schreiber var.

Oscar ödüllü yönetmen Jonathan Demme’den, izleyicinin tüylerini diken diken edecek bir politik gerilim filmi. Sonuçları sadece ABD halkını değil, gezegendeki tüm insanları ilgilendiren ABD Başkanlık seçimlerinin perde arkasında dönen büyük komplolar … Ve demokrasinin kendisini bile yok edecek büyüklükte bir komployu çözmeye çalışan bir asker.

2004 yılı yapımı ve Türkiye’de ilk kez 7. Sinema Tarih Buluşması Festivali’nde gösterilen ‘Mançuryalı Aday’, Viyana, Venedik ve Londra Film Festivalleri’nde büyük yankı uyandırdı.

FİLMİN KONUSU

ABD Ordusunda görev yapan Binbaşı Bennett Marco (Denzel Washington) geceleri gördüğü kabuslar nedeniyle yatağa uzanmaktan korkar hale gelmiştir. 1. Körfez Savaşı’nda Kuveyt’te yüzbaşı olarak görev yapan Binbaşı Marco, ülkesine döndükten sonra ABD Silahlı Kuvvetleri’nin halkla ilişkiler departmanına atanmıştır. Seminerlerde, Şeref Madalyası’yla ödüllendirilen Çavuş Raymond Shaw’un sergilediği büyük kahramanlık sayesinde bölüğün nasıl kurtulduğunu anlatarak Shaw’un şöhretini arttıran konuşmalar yapar.

Ancak gece olup da yatağına yattığında, o kuşatma sırasında gerçekte yaşananlar ürkütücü kabuslar halinde beynine üşüşmektedir. Shaw’un sanıldığı kadar büyük bir kahraman olup olmadığından bile emin değildir.

Senatör annesi Eleanor Prentiss Shaw’ın (Meryl Streep) büyük desteğini arkasına alan Raymond Shaw, Amerikan başkan yardımcılığına adaylığını koyar. Bu durum karşısında kuşkuları daha da artan Marco kendisini harekete geçmek zorunda hisseder. Ancak askeri yetkililer müdahale ederek Binbaşı Marco’nun akıl sağlığının yerinde olup olmadığını sorgulamaya başlarlar. Öte yandan istihbarat ajanları da Shaw’un çevresini sımsıkı bir kuşatma altına almıştır.

Künye :

Yönetmen: Jonathan Demme
Oyuncular: Denzel Washington, Meryl Streep,Liev Schreiber,Jon Voight, Kimberly Elise
Senaryo : Richard Condon, Daniel Pyne
Filmin Türü : Drama, Gerilim
Yapım Yılı : 2004
Yapım Ülkesi : ABD
Filmin Süresi : 129 dakika

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen