Sal. Nis 23rd, 2024

Adalet Bakanlığı yeni model çocuk cezaevlerinde ailelerin yatılı olarak ziyarette bulunacağı evler yapacak. İlk etapta 10 adet yapılacak cezaevlerinde çocuklar tek kişilik odada kalacak

Adalet Bakanlığı, bir süredir üzerinde çalıştığı çocuk cezaevlerinin yeni bir konseptte ele alınması projesini tamamladı. Avrupa ülkelerinde yapılan çalışmalardan sonra Türkiye’ye özgü bir model ortaya çıkartıldı. Buna göre yeni çocuk cezaevleri eğitim kampuslarına benzeyecek. En önemli yenilik ise ailelerin cezaevlerine yatılı ziyarete gelebilmesi olacak. Aileler, cezaevleri kampusu içindeki evlerde birkaç gün çocukları ile birlikte kalabilecek. Adalet Bakanlığı, yeni çocuk cezaevleri ve ıslahevlerinin nasıl olması gerektiği konusunda ABD dışında Almanya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin hemen hemen hepsinde bu ülkelere de giderek inceleme yaptı. Bu çalışmalardan sonra da Türkiye modeli ortaya çıkartıldı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, önümüzdeki günlerde düzenleyeceği bir basın toplantısı ile yeni modeli kamuoyuna duyuracak. Buna göre açık ve kapalı olmak üzere iki tür çocuk cezaevi oluşturulacak. Açık cezaevleri ıslahevleri gibi düşünülecek. Buralarda çocuklar eğitim ve iş edinmeye yönlendirilecek. Okul kampusları gibi düzenlenecek açık cezaevlerinde spor alanları, kütüphaneler gibi çocukların ihtiyaçlarını karşılayacak bölümler yer alınacak. Kapalı çocuk cezaevleri geniş bir alan üzerine kurulacak. Kampus içinde dershaneler, işlikler yer alacak. Buralar da cezaevinden daha çok okul kampuslarına benzeyecek. Çocuklar tek kişilik odalar da kalacak. Her sekiz oda bir koridora açılacak. Kameralarla izlenecek koridorun başında bir görevli bulunacak. Çocuklar sadece gece yatmak için odalarına girdiğinde üzerlerinde kapı kilitlenecek. Bu yöntemle çocukların birbirlerine zarar vermesi önlenmeye çalışılacak.

10 CEZAEVİ
Cezaevleri kampusu içinde ailelerin çocukları ile kalabileceği evler de yapılacak. Aileler, belli aralıklar cezaevine yatılı ziyarette bulunabilecek. Aile ve çocuklar bir ya da birkaç gün bu evlerde baş başa zaman geçirecek. Böylece çocukların ailelerinden uzak kalmamaları sağlanacak. Yeni konseptle önümüzdeki dönemde 10 yeni cezaevinin yapılması için düğmeye basılacak. Öncelikli olarak her bölgeye bir çocuk cezaevi açılacak.

UZMANLAR BEĞENDİ
Türk Psikologlar Derneği Üyesi Uzman Psikolog Tuçe Ataş Önç: Özellikle işlikler ve dersliklerin kurulması suç işlemiş çocukların rehabilitasyonu için işlevsel olabilir. Çocuk suçlularda ceza süreci mutlaka çocuğun rehabilitasyonu, eğitimi ve hatta meslek edindirme sürecini de içermeli.
Ulusal Stratejik Araştırmalar Kurumu suça itilen çocuklar uzmanı sosyolog Dilek Aydemir: Cezaevlerinin eğitim kampusuna dönüştürülmesi çocukların rehabilitasyonu açısından yararlı. Ancak sistem sokaktaki çaresiz çocukları suça teşvik edici bir yapı içerebilir. Adalet Bakanlığı sistemin getiri ve sakıncalarını uzmanlar ile tartışmalı, buna göre adım atmalı. Telafisi mümkün olmayan sorunların çıkması önlenmeli.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen