Cts. Nis 20th, 2024

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun GSM şirketlerinin kontörden kuruşa geçişte gizli zam yaptıkları yönündeki iddiaları incelediğini açıkladı. İnceleme bittikten sonra şirketlerin haksız bulunması halinde yaptırım uygulanacak.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ‘buluşmaları’na ikinci kez konuk oldu. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Yıldırım, GSM sektöründe kontör uygulamasından TL’ye geçişte şirketlerin suistimal yapıp yapmadıklarının araştırıldığını söyledi. Kontörden kuruşa geçişin vatandaşın hesabını bilmesi açısından büyük bir kolaylık olduğunu vurgulayan Yıldırım, şirketlerin bu geçiş esnasında gizli zam yaptıkları yönünde kendilerinin de şikayetler aldıklarını söyledi. BTK’dan konuyla ilgili adımları atmasını istediklerini aktaran Binali Yıldırım, “Tespit yapılırsa, gereği yapılır. Bu işin büyük ölçüde iki yanı var. Birincisi BTK, bir ihlal var mı? yok mu? ona bakar. İkincisi rekabet yönüyle ihlal var mı? buna bakılacak.” diye konuştu.

Binali Yıldırım, çalıntı cep telefonlarının IMEI numaralarının bildirilerek görüşmelere kapatılmasının olumlu sonuçlarının alındığını belirterek, “Kap-kaç olaylarında yüzde 80-90 azalma oldu.” vurgusunu yaptı. Ulaştırma Bakanı gemicilik sektörü ile ilgili olarak sadece kamunun ağırlığı askeri alımlar olmak üzere Tuzla piyasasına toplam 2,2 milyar dolarlık sipariş verdiklerini kaydetti. “Bu, gemi inşa sekötrüne nefes aldıracak bir adımdır.” diyen Yıldırım, ayrıca Ziraat Bankası’nın sektöre verilebilecek destekler konusunda bir analiz çalışması yaptığı dile getirdi.

Tarihi eser kalıntılarına rastlanıldığı için yapımı uzun süre duran Marmaray ile ilgili Türkiye’nin ödeceği ek faturanın büyüklüğü hakkında bir rakam vermenin doğru olmayacağını anlatan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, “Maliyet artışı ile ilgili rakam vermek mümkün değil. Müşavirlik firması var. Kalemler tek tek inceliyor. Bu firma, her safhasında projeyi denetliyor, istihkakları onaylıyor ve idareye sunuyor. Marmaray, ek ödemenin götürü değil, birim fiyatla yapılan bir proje. Birim fiyatlara ait iş kalemlerinde karşılaşılan, beklenmedik durumlara göre toplam fiyatı etkileyen bir durum söz konusu.” dedi. Yıldırım, burada ek maliyetten ziyade İstanbul‘un tarihi ile ilgili çok önemli verilere ulaşıldığını, bunun da büyük önem arz ettiğini belirterek, “Gecikmenin ana unsuru arkeolojik gecikmelerdir. 4,5 yıldır bizi ciddi geciktirmesine rağmen ciddi katkıları oldu. Bilinen tarihi 2 bin 500’den 8 bin 500 yıla çıktı. Buna ait tarihi eser ve arkeolojik eserler ortaya çıktı.” ifadelerini kullandı.

ÜÇÜNCÜ HAVA LİMANI İÇİN SİLİVRİ YA DA ÇORLU DÜŞÜNÜLÜYOR

Boğazdaki kazaların yüzde 83’ünün insan hataları yüzünden kaynaklandığını, geçişlerde klavuz kaptan alma oranının yüzde 45’e yükseldiğini aktaran Yıldırım, boğazlardaki uyarı sisteminin İzmit, Nemrut, İskenderun ve Mersin’e de kurulacağını söyledi.

Hava taşımacılığı konusunda alınan mesafenin ortada olduğunu belirten Binali Yıldırım, Bingöl, Iğdır, Şırnak havaalanı inşalarının devam ettiğini, Bingöl, Iğdır’ın bu yıl sonunda tamamlanacağını, Ağrı’daki iyileştirmelerin de yine yıl sonuna tamamlanacağını dile getirdi. Şırnak ve Yüksekova havalanlarının da 2011 2012’de tamamlanması öngörülüyor.

İstanbul’un hava trafiği açısından 11. sıraya yükseldiğini, günlük trafiğin 40 olması gerekirken, 50 hatta 60’a kadar çıktığını ifade eden Uluştırma Bakanı Yıldırım, ‘sabıkalı pist’ olarak bilinen pistin 1 Temmuz’da açılacağını kaydederek, şöyle konuştu:

“Rekor bir sürede tamamlayacağız. Dünyada böyle bir şey yok. İkinci pist 6,5 yılda yapılmış. Pistin Florya tarafındaki yapımı tamamlandı. Özel bir kaplama ile kaplaması tamamlandı. Bir rahatlama olacak ama sıkıntı tamamen bitmeyecek. Bu çerçevede bir kaç yeni şey yapacağız. Uçakların iniş sırasını hava trafik kontrolörlerinin insiyatifini devre dışı bırakılacak bir huni sistemi var. Bunu uygulamaya geçirmeyi düşünüyoruz. 10 olan arka rüzgarın limitini 11’e çıkarıyoruz ki bu uluslararası kabul gören bir durum. Bütün bunlar bir kaç yıl için geçerli. İstanbul’da hem mahalli, hem yurtdışı hem de yüzde 25 yıllık transit uçuş artıyor. Yeni hava limanı için Silivri tarafında bir çalışma var. Çorlu’dakini de düşünüyoruz. Entegre bir sistem olabilir. Hem kargo hem uçuş yapma durumu var. İkisi kıyaslanıyor, hangisi daha uygunsa onu yapacağız.”

(CİHAN)

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen