Cum. Mar 29th, 2024

Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD),İsrail’in Türk gemilerine düzenlediği saldırıyı sert bir şekilde kınadı. MÜSİAD, insanlığın vicdanına, kardeşlik duygularına yapılan saldırıyı kınadıklarını ve lanetlediklerini duyurdu.
MÜSİAD Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, İsrail’in Türk yardım gemilerine düzenlediği saldırıyı sert bir şekilde kınadı. “Kardeşi açken tok yatan bizden değildir” vicdani sorumluluğunun gereğini yerine getirmeye çalışan yaşlı, kadın ve çocukların bulunduğu insani yardım gemilerine İsrail’in yaptığı bu keyfi ve vahşi saldırıyı en ağır şekilde kınadıklarını belirten MÜSİAD Yönetim Kurulu açıklamasında, “İsrail, elinde tek bir silah dahi olmayan, uluslararası sularda seyir halindeki, beyaz bayrak çekmiş, sadece insani yardım amaçlı yük taşıyan bu gemilere yaptığı saldırı ile insan hayatını, insan hak ve hürriyetlerini ve bunlara yönelik barışçı tüm girişimleri tanımadığını tüm dünyanın gözü önünde sergilemiştir” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Uluslararası sularda meydana gelen, uluslararası hukukun hiçe sayıldığı ve hiçbir mantıklı gerekçesi bulunmayan bu saldırının dünyanın hiçbir kesimi tarafından kabul görmesi mümkün değildir, olmamalıdır. Eşitlik içermeyen, çıkarcı saldırı ve açıklamaların arkasına gizlenmeye de artık hiçbir dünya liderinin lüksü kalmamıştır. Dünyanın birçok ülkesinden insani yardım amacıyla bir araya gelen tamamıyla sivil yüzlerce kişiye ve arkasındaki milyonlarca kişiye yapılan ve sadece zulüm anlayışının ürünü olan bu saldırıyı gerçekleştirenlere Dünyanın dur demesinin zamanı gelmiştir.

Bu bağlamda, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası toplumu, İsrail’e yaklaşımını bir kez daha gözden geçirmesi ve gerekli yaptırımların İsrail üzerinde uygulanması için göreve davet ediyoruz. İsrail’in tüm dünyaya hesap vermesi gerektiği gerçeğiyle, BM Güvenlik Konseyinin sadece bu konuyla ilgili olarak acilen toplanması yönünde, ilgili ülkelerin harekete geçmesinin önemini vurgulamak istiyoruz.

Bununla beraber, aynı anda İskenderun’da Deniz Kuvvetlerimizin karargahına yönelik yapılan roketli saldırıya da dikkat çekmek istiyoruz. Saldırının zamanlaması ve yapılış tarzı oldukça düşündürücüdür.

Türkiye’nin uluslararası düzeyde yürüttüğü başarılı ilişkileri ve ulaştığı etkinliği gölgelemeye yönelik yapıldığı anlaşılan bu saldırıları her kesimin kınaması gerektiğini düşünüyor, her iki olayda da şehit düşen tüm kardeşlerimize Allah’dan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabır diliyor, yaralılara acil şifa dileklerimizi iletiyoruz.” (ANKA)

(HM/ES/ÖMR) (Ankara Haber Ajansı)

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Dany Ayalon, Gazze’ye yardım götüren gemilere İsrail ordusunca yapılan operasyonun, gemidekilerin saldırısına karşılık yapıldığını ifade ederek, “Eğer bu gemilerin oraya ulaşması mümkün kılınsaydı silah kaçakçılığı yapılabilecek bir koridor açılmış olacaktı. Bu da yüzlerce, binlerce sivil ölümüne, bütün bölgede şiddete yol açacaktı” dedi.
Ayalon, Gazze’ye insani yardım götüren gemilere İsrail ordusunca yapılan saldırının ardından yaptığı açıklamanın başında operasyonda yaşamını yitirenler için üzüntülerini bildirirken gemidekilerin saldırısına karşılık verildiğini söyledi. “Sözde” olarak nitelediği insani yardımın hiç de insani bir amaç taşımadığını öne süren Ayalon, “Eğer öyle olsaydı bütün insani yardım malzemelerini uygun kanallar üzerinden bize ulaştırmayı kabul ederlerdi. Bu uygun kanallar zaten günlük temelde kullanılan kanallar. Çünkü biz de Gazze’nin insani yardım malzemelerinden yoksun kalmaması için zaten bu kanalları kullanıyoruz. Eğer bu kanalları kabul etmiş olsalardı, Birleşmiş Milletler olsun, Kızılhaç olsun ya da bizim kendi yetkililerimiz olsun onlara bu imkanı tanıyacaktık. Ama bunu kabul etmediler” diye konuştu.

-“İZİN VERSEYDİK SİLAH KORİDORU AÇILIRDI”-

İnsani yardım kampanyasının amacının Gazze’deki kuşatmayı kırmak olduğunu dile getiren Ayalon, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gazze’de denizden kuşatma ise Hamas’ın Gazze’deki uyguladığı terör nedeniyle son derece doğru gerekçelere sahip bir kuşatma. Eğer bu gemilerin oraya ulaşması mümkün kılınsaydı silah kaçakçılığı yapılabilecek bir koridor açılmış olacaktı. Bu da yüzlerce, binlerce sivil ölümüne, bütün bölgede şiddete yol açacaktı. Bizim mükerrer çağrılarımız, örgütleyiciler tarafından dikkate alınmadığı zaman onlara bu kuşatmayı kırmalarının müsaade edilmeyeceği ve uluslararası denizcilik kanunları doğrultusunda buna hakkımız olduğu söylendi. Ancak bu söylendikten sonra gemidekiler bu çağrılara kulak vermeyince bu sabah bizim Ordu güçlerimiz gemileri takip etti ve barışçıl bir şekilde olayı sonlandırmaya karar verdiler ve barışçıl niyetlerle bu takibi yapmaya başladılar. Hiçbir bağımsız ülke sivil halkına yönelik bir saldırıyı, kendi egemenliğine yönelik bir saldırıyı, uluslararası hukuka yönelik bir saldırıyı kabul edemez zaten. Biz de bugün İsrail’de bütün ilgili taraflara ve bütün ilgili ülkelere birlikte çalışma çağrısında bulunuyoruz.” (ANKA)

(HH/DH/ÖMR)

Ankara’daki Göstericiler İsrail Büyükelçisinin Türkiye’den Kovulmasını İstedi

İsrail Büyükelçisi’nin Ankara’daki rezidansı önünde eylem yapan göstericiler adına konuşan Genç Birikim Dergisi yazarlarından Ali Kaçar, AKP hükümetinden tek istediklerinin İsrail Büyükelçisi Gaby Levy’nin Türkiye’den kovulması ve İsrail’deki Türkiye Büyükelçisi’nin de ülkeye geri çağrılması olduğu söyledi. Kaçar, “Bu yapılmadıkça “onu minute’ işe yaramaz” dedi.
Gazze’ye giden yardım gemisine İsrail’in saldırmasının ardından İsrail Büyükelçisinin Ankara’daki rezidansı önünde sabahın erken saatlerinde toplanan vatandaşların eylemi devam ediyor.

Grup adına açıklama yapan Genç Birikim Dergisi yazarlarından Ali Kaçar, Besmele ile başladığı konuşmasında tek amaçlarının 1948 yılından bu yana katliamlarına devam eden Siyonist İsrail’e “dur’ demek olduğunu söyledi. İsrail’in yardım gemilerine 14 savaş gemisiyle saldırmasının Siyonistliğe, haydutluğa yakışan bir durum olduğunu ifade eden Kaçar, “Siyonist İsrail devlet değildir, terörist bir örgüttür. Bugün sadece Filistin’de değil diğer Müslüman ülkelerde de katliamlar yapılmaktadır” dedi. AKP Hükümetini de eleştiren Kaçar, şöyle konuştu:

“”One minute’ diyenlere diğer devletlere ne demeli. Başta ABD olmak üzere hepsi aynı şekilde Siyonist İsrail kadar suçlu ve katildir. O konvoyda küçük çocuklar 70 yaşında insanlar vardı. Üzerlerinde nükleer silah top tüfek yoktu. Sadece masum çocuklara insanı yardım götürüyorlardı. O zaman İsrail bunu niye yaptı? Çünkü bu konvoy Gazze’ye ulaşırsa İsrail’in kendi varlığı tehlikeye girecekti. Bu hareket yardım gemisine değil sadece, Türkiye’ye de yapılmış bir harekettir. Davos’ta konuşmak kolaydı Allah Rızası için gereği de yerine getirilsin. Bu Türkiye’ye açılmış bir savaştır.”

Kendilerinin gemilerden haber alana kadar burada olmaya devam edeceklerini belirten Kaçar, hükümetten ise tek bekledikleri şeyin İsrail Büyükelçisi Gaby Levy Türkiye’den kovulması ve İsrail’deki Türkiye Büyükelçisinin de ülkeye geri çağrılması olduğu söyledi. Kaçar, “Bu yapılmadıkça “one minute’ işe yaramaz” dedi.(ANKA)

(GO/ÖMR)

TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, İsrail’in “Filistin’e Özgürlük Konvoyu”na yaptığı saldırıyı sert bir dille kınadı.
TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, İsrail’in “Filistin’e Özgürlük Konvoyu”na yönelik saldırısına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

“İsrail tarafından ambargo uygulanan Gazze Halkı’na insani yardım götürmek üzere 50 ülkeden yola çıkan gönüllülerden oluşan “Filistin’e Özgürlük Filosu”nun uluslar arası bütün anlaşmalara rağmen İsrail saldırısına uğramasını kınıyoruz.

Saldırı, İsrail’in masum sivilleri hedef alarak insan hayatını ve barışçı girişimleri hiçe saydığını bir kez daha gün yüzüne çıkarmıştır. Gerekçesi ne olursa olsun sadece ve sadece insani yardım amacıyla harekete geçen masum sivillere saldırıda bulunmanın kabul edilmesi mümkün değildir.

Yardım gemisine baskın yapılması, dünyanın savaş isteyen ve döktükleri kanla beslenen karanlık yüzünün bir kez daha kendini göstermesini beraberinde getirmiştir.

Bölgemizde sağlanacak barış ortamının dünya barışına temel oluşturacağına inanan TÜRK-İŞ, savaşı körükleyen her türlü girişime karşı çıktığı gibi, bu saldırıyı da lanetlemektedir. TÜRK-İŞ saldırıyı, insani değerlere yapılan bir saldırı olarak değerlendirmektedir. TÜRK-İŞ, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bu saldırıyı yapanlara en ağır tepkiyi göstereceğinden emindir.

Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, milletimize baş sağlığı diliyoruz.” (ANKA)

(HF/ÖMR) (Ankara Haber Ajansı)

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır İsrail’in yardım gemilerine yönelik saldırısını “vahşet ve insanlık suçu” olarak nitelendirerek “Hükümet maalesef seyircidir. Bu akan kanın sorumlusu kimdir, bu hesabı millete kim verecektir? MHP olarak AKP iktidarını bu duyarsızlığından dolayı kınıyoruz ve millete şikayet ediyoruz” diye konuştu.
Şandır, İsrail’in saldırısını ANKA’ya değerlendirdi. Saldırının “vahşet, insanlık suçu ve devlet terörü’ olduğunu kaydeden Şandır şöyle konuştu:

“İsrail uluslararası hukuku çiğneyerek savunmasız insanları katletmiştir. MHP olarak bu olayı şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Ölenlerin çoğu Türkiye Cumhuriyeti devleti vatandaşıdır.

Türk bandıralı bir gemi saldırıya uğramıştır. Dolayısıyla AKP hükümetinin bu olay üzerinde resmi bir açıklama ile kamuoyunu bilgilendirmesi gerekir. Türkiye’yi yöneten siyasi iktidar maalesef Türkiye dışında gezmektedir. Sayın Başbakanın programını iptal edip etmeyeceği henüz netleşmemiştir. Türkiye her geçen kan kaybetmekte, bir yandan bölücü terör örgütü bir yandan İsrail Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarını katletmektedir. Hükümet maalesef seyircidir. Bu akan kanın sorumlusu kimdir bu hesabı millete kim verecektir? MHP olarak AKP iktidarını bu duyarsızlığından dolayı kınıyoruz ve millete şikayet ediyoruz.”(ANKA)

(EG/ÖMR) (Ankara Haber Ajansı)

TMMOB Makina Mühendisleri Odası(MMO), İskenderun Deniz İkmal Destek Komutanlığı ve Filistin halkına yardım götüren filoya yapılan saldırıları kınadı. Halkların geleneksel kardeşliğini savunduğunu vurgulayan TMMOB MMO, her tür terörü kınadığını, İsrail ile askeri-siyasi ilişkilerin kesilmesi gerektiği görüşünü kamuoyuyla paylaştı.
TMMOB MMO yaptığı açıklamada, olarak, İskenderun Deniz İkmal Destek Komutanlığına ve Filistin halkına yardım götüren filoya yapılan saldırıları kınadı.

Altı askerin şehit olduğu, 9 askerin yaralandığı İskenderun Deniz İkmal Destek Komutanlığına yapılan saldırının, Türkiye’nin iç siyaset ortamı ve toplumsal atmosferine yapılmış bir saldırı niteliğinde olduğunu vurgulayan MMO, bu saldırının birarada yaşama, kardeşlik ve toplumsal barış gerekliliklerine karşı yapıldığını ifade etti. Toplumu teröre, iki kutuplu milliyetçiliğe, kutuplaşmalara yöneltici teröre karşı, emek ve demokrasi güçlerinin birarada yaşam talebinin tek gerçek çözüm olarak silahların karşısına çıkarılması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Diğer yandan emperyalizm ve siyonizme karşı Ortadoğu’nun en önemli gücü olan Filistin halkına insani yardım götüren filoya İsrail karasularına 70 mil açıkta yapılan saldırıda, gelen ilk bilgilere göre 9’u Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı 20 kişi ölmüş, 30 kişi yaralanmıştır. Bu saldırı, İsrail devlet terörünün uluslararası alana da sirayet ettiğinin yeni bir örneğidir. Bu saldırılar, Türk-Kürt, Arap-İsrail, İsrail-Ortadoğu halklarının kardeşliğine yapılmıştır” denildi.

TMMOB MMO, açıklamasında halkların geleneksel kardeşliğini savunduğunu dile getirerek, her tür terörü kınadığını, İsrail ile askeri-siyasi ilişkilerin kesilmesi gerektiği görüşünü kamuoyuyla paylaştı.(ANKA)

(HGS/ÖMR) (Ankara Haber Ajansı)

Çin’in resmi haber ajansı Xinhua, İsrail donanmasına ait savaş gemilerinin sabah saatlerinde insani yardım taşıyan gemi konvoyunun önünü kestiğini, İsrail askerlerinin konvoyda bulunan Türk gemisine yerel saatle sabah 4.30 sıralarında çıkmasının hemen ardından ateş açmaları sonucu, en az 10 kişinin öldüğünü bildirdi.

Komünist Parti’ye bağlı gazetelerden Global Times ise, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın İsrail saldırısını “şiddetle kınadığını” bildirdi.

Sadi KAYMAZ / PEKİN, (DHA) (Doğan Haber Ajansı)

İngiliz Savaşı Önleme Koalisyonu, İsrail’in yardım gemilerine saldırısını sert bir şekilde kınandı. Yazılı bir açıklama yapan dernek yetkilileri, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın saldırıya yönelik tepkisini de aktardı.
Yardım gemisine yapılan saldırıda en az 10 kişinin öldürüldüğünü hatırlatan açıklamada, “Bu olay İsrail’in uluslararası hukuka göre kınandığını gösteren en son olaylardan biridir. Gemideki yüzlerce yardım sever silahsız ve iyi niyetliydi.” denildi.

İsrail’in Filistinlilere yönelik muamelesinde uluslararası hukuk ve toplumun görüşlerini hiçe saydığı belirtilen açıklamada, “Gazze’nin 2009’da bombalanması ve hala devam eden blokaj tüm dünyanın tepkisi çekiyor. Yapılan yardım girişimleri, blokaj altında yaşayan Gazzelilere yardım eli uzatmayı amaçlıyordu. ” ifadelerine yer verildi.

Savaşı Önleme Derneği, İsrail’in gemiye saldırma kararını ise, ‘küstahça’ olarak değerlendirdi. Açıklamada ayrıca İsrail’in söz konusu bölgeye her türlü iyi niyetli yardımı önlemeyi hedeflediğini aktardı. Dernek, başta İngiliz hükümti olmak üzere tüm AB liderlerinden olayı kınamalarını talep etti.

(CİHAN) (Cihan Haber Ajansı)

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen