Çar. Nis 24th, 2024

İsrail, iki hafta önce Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen ve 9 Türk’ün ölümüne neden olan saldırıyla ilgili olarak kendi soruşturma komisyonunu kuracağını bildirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu‘nun ofisinden yapılan resmi açıklamada, komisyonda iki yabancı gözlemci bulunacağı; bu kişilerin Kuzey İrlandalı Nobel Barış ödülü sahibi Lord David Trimble, diğerinin de Kanadalı askeri hukukçu Ken Watkin olduğu kaydedildi. Soruşturmayı İsrailli emekli hakim Jacop Turkel yürütecek.

Gazze Şeridi’ne denizden uygulanan ablukanın güvenlik durumunun, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde soruşturmada yeniden ele alınacağı belirtilen açıklamada, 31 Mayıs’taki yardım filosunun faaliyetinin yine uluslararası hukuk çerçevesinde gözden geçirileceği vurgulandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, soruşturmayla ilgili olarak, her şeyden önce İsrail askerlerinin, ordunun bağımsızlığını ve itibarını korumayı amaçladıklarını, uluslararası toplum tarafından gemi saldırısına ilişkin yöneltilen sorulara güvenilir ve bağımsız cevap sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

İsrail’den yapılan açıklamayı memnuniyetle karşıladıklarını ve bunun önemli bir adım olduğunu beyan eden Beyaz Saray yetkilileri, Tel Aviv’in kendi adil soruşturmasını yapabilecek durumda olduğunu savundu. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Süreç hakkında ya da sonuçlarıyla ilgili olarak erkenden hüküm vermeyeceğiz. Soruşturmanın sonuçlarını bekleyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

İsrail, Birleşmiş Milletler’in, gemi saldırısı hakkında uluslararası bir komisyonun soruşturma yapması önerisini reddetmişti.

(CİHAN)

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen