Per. Nis 25th, 2024

Stat: Soccer City / Johannesburg

Hakemler: Howard Web (İngiltere), Darren Cann (İngiltere), Michael Mullarkey (İngiltere)

Hollanda: Maarten Stekelenburg, Gregory Van Der Wiel, John Heitinga, Joris Mathijsen, Giovanni Van Bronckhorst (Dk. 105 Edson Braafheid), Mark Van Bommel, Nigel de Jong (Dk. 98 Van Der Vaart), Dirk Kuyt (Dk. 70 Eljero Elia), Wesley Sneijder, Arjen Robben, Robin Van Persie

İspanya: Iker Casillas, Sergio Ramos, Carles Puyol, Gerrard Pique, Joan Capdevila, Sergio Busquest, Xabi Alonso (Dk. 87 Cesc Fabregas), Andreas Iniesta, Xavi, Pedro (Dk. 60 Navas), David Villa (Dk. 106 Torres)

Gol: Dk. 117 Andreas Iniesta (İspanya)

Kırmızı kart: Dk. 109 John Heitinga (Hollanda)

Sarı kartlar: Dk. 15 Robin Van Persie, Dk. 22 Mark Van Bommel, Dk. 28 Nigel de Jong, Dk. 54 Giovanni Van Bronckhorst, Dk. 84 Arjen Robben, Dk. 111 Van Der Weil, Dk. 117 Joris Mathijsen (Hollanda), Dk. 17 Carles Puyol, Dk. 23 Sergio Ramos, Dk. 67 Joan Capdevila, Dk. 118 Andreas Iniesta, Dk. 120 Xavi (İspanya)

Hollanda’yı 117. dakikada Andreas Iniesta’nın golüyle deviren İspanya futbolda dünyanın en büyüğü oldu. 2010 Dünya Kupası finalinde Hollanda’yı deviren İspanya, Avrupa’dan sonra dünyanın da en büyüğü oldular ve ilk kez bu turnuvada mutlu sona ulaştılar.

İSPANYA’DA SOKAKLAR KARNAVAL YERİ – VİDEO

Johannesburg’daki Soccer City Stadı’nda oynanan 2010 Dünya Kupası finalinde Hollanda’yı 1-0 mağlup eden İspanya kupanın 8. farklı sahibi oldu. Normal süresi golsüz sona eren maçta İspanyollara galibiyeti getiren golü 117. dakikada Iniesta kaydetti.

Tarihte ilk defa Arjantin, Almanya, İtalya ve Brezilya’nın olmadığı finalde gülen İspanya 19. Dünya Kupası’nın sahibi oldu.

KUPAYI ÇALACAKTI

İki takım da daha koridorlardan sahaya çıkmaya hazırlanırken ilginç bir olay yaşandı. Sahaya giren bir taraftar Dünya Kupası’nın bulunduğu kürsüye doğru koşmaya başladı, taraftarın kupaya yaklaşmasına ramak kala güvenlik görevlileri seyirciyi etkisiz hale getirerek, saha dışına çıkardı. Hatırlanacağı gibi İspanya-Almanya yarı final müsabakasında da bir taraftar maçın oynandığı esnada elinde vuvuzelasıyla sahaya girmişti.

Bu arada Güney Afrika televizyonu bu olayı ekranlarına taşımayı tercih etmedi.

MATADORLAR FIRTINA GİBİ BAŞLADI

İspanya, turnuvanın en çok atak girişiminde bulunan sağ bek oyuncusu Sergio Ramos‘la gole çok yaklaştı. Henüz 4. dakikada Ramos’un kafa vuruşunda kaleci Skatelenburg köşeye giden topu çıkarırken, 5 dakika sonra yine Ramos’un sağ çaprazdan yaptığı vuruşta Heitinga kale önünde tehlikeyi uzaklaştırdı. Hollanda ise ilk 15 dakikada temkinli olmayı tercih etti ve rakibinin pas hatalarından faydanlanmaya çalıştı.

KARATECİ DE JONG

Dev finalin ilk 15 dakikalık bölümünden sonra oyun sertleşmeye başladı. İlk yarıda hakem Howard Webb 5 defa sarı kartına gösterirken, Xabi Alonso‘nun karnına tekme atan De Jong ise sarı kartla ucuz kurtuldu. Bu arada Hollanda ilk yarıda tek net pozisyonunu Mathijsen’le buldu. Organize kullanılan köşe vuruşunda altıpasta boş durumda olan defans oyuncusu, topa vuramayınca Hollanda mutlak bir pozisyondan yararlanamadı. İki takımın da fazla risk almadığı ve beklenen pozisyon zenginliğinin olmadığı lk yarı golsüz sona erdi.

HOLLANDA’DA ROBBEN ÇOK ÇALIŞTI AMA

İkinci yarıda Hollanda, ilk yarıda olduğu gibi sert futbolunu sürdürdü ve İspanya’ya göz açtırmadı. 46. dakika İspanya öne geçebilirdi. Korner atışında Puyol’un dokunduğu topa arka direkte boş olan Capdevilla ıskaladı. 61. dakikada karşılaşmanın en net pozisyonu yaşandı. Sneijder’in ara pasında savunmanın arkasına koşu yapan Robben, kaleci Casillas ile karşı karşıya kaldı ancak Bayernli yıldız mutlak pozisyonda topu kalecinin ayaklarına nişanladı.

İspanya tipik geride bıraktığı maçlardaki gibi 60. dakikan sonra oyuna ağırlığını koydu. Ve iki tane inanılmaz gol kaçırdı. 69. dakikada sağdan Navas’ın yerden ortasında van der Wiel’in sektirdiği topa David Villa yakın mesafaden vurdu. Yerdeki Heitinga’ya çarpan top kornere çıktı. Pedro’nun yerine oyuna giren Navas, İspanya’yı hareketlendirirken, 77. dakikada sol köşeden Xavi’nin ceza sahasına ortaladığı kornerde boş durumdaki Ramos’un kafa vuruşu üstten auta çıktı.

Kalan dakiklarda Robben’le mutlak bir fırsattan yararlanamayan Hollanda büyük bir şansı değerlendiremedi ve karşılaşmanın normal süresinde gol sesi çıkmadı.

İKRAMI KABUL EDEN YOK

Maç boyunca yaşanan karşılıklı pozisyonlar uzatma anlarında da sürdü. Bu kez İspanya Fabregas’la net fırsattan yararlanamadı, hemen ardından Hollanda’nın kullandığı korner atışında Mathijsen Casillas’ı aşan topu boş kale yerine auta gönderdi. İlk 15 dakikalık bölümün son anlarında Iniesta ve Navas müsait pozisyonları değerlendiremediler.

Xavi-Iniesta ortak yapımı pozisyonda hareketlenen Inista’yı düşüren Heitinga ikinci sarı kartını gördü ve oyundan atıldı. Hollanda’nın 10 kişi kalması İspanya’nın baskısını artırmasına neden olurken 117. dakikada da aradığı golu buldu. Bu dakikada Fabregas’ın pasını ceza sahası hafif sağ çaprazında önüne alan Iniesta, uzak köşeden topu ağlara gönderdi: 0 – 1.

Karşılaşma da 1 – 0 İspanya’nın üstünlüğünde sona erdi ve bir ilki gerçekleştiren İspanya şampiyonluğa ulaştı.

İSPANYA İLK ŞAMPİYONLUĞUNU KAZANDI

2010 Dünya Kupası’nda finalde Hollanda’yı 2-1 yenen İspanya, kupada ilk şampiyonluğuna ulaştı.
Daha önceki en büyük başarısı 1950’deki kupada dördüncülük olan İspanya, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’ndan sonra Dünya Kupası’nı da kazanarak çok büyük bir başarıya imza attı.

Daha önce 1972 Avrupa Futbol Şampiyonası’nı kazanan Almanya, 1974 Dünya Kupası’nı, 1998 Dünya Kupası’nı alan Fransa da 2000 Dünya Kupası’nı kazanarak, İspanya gibi 2 yıl arayla 2 büyük turnuvada şampiyon olmuştu.

-HOLLANDA’NIN 3. FİNAL MAÇIYDI-

Hollanda da böylece oynadığı 3. final maçında da mutlu sona ulaşamadı. Hollanda, daha önce 1974’te Almanya’da ve 1978’de Arjantin’de düzenlenen kupalarda ev sahibi takımlarla final oynamış ve kaybetmişti.

Güney Afrika’da İspanya’nın şampiyonluğa ulaşmasıyla, ilk kez bir Avrupa takımı Avrupa kıtası dışında kupayı kazanmış oldu.

Daha önce Amerika kıtasında düzenlenen turnuvaların tamamını Güney Amerika takımları (Uruguay, Brezilya ve Arjantin) kazanmıştı. Güney Amerika ülkeleri Avrupa ve Asya’da düzenlenen bir turnuvada da kupayı kazanmayı başardı.

Brezilya, 1958 yılında İsveç’te, 2002’de Japonya-Güney Kore’de yapılan finallerde mutlu sona ulaşmıştı.

2010 Güney Afrika dahil 19 kez düzenlenen kupada 10 kez Avrupa, 9 kez Güney Amerika ülkeleri şampiyon oldu.

-BREZİLYA 5 ŞAMPİYONLUKLA BİRİNCİ SIRADA-

Kupanın tarihinde Brezilya, daha önce elde ettiği 5 şampiyonlukla ilk sırada yer alıyor.

”Sambacıları” İtalya 4, Almanya 3, Uruguay ve Arjantin 2’şer, İngiltere, Fransa ve İspanya 1’er şampiyonlukla izliyor.

Uruguay, İtalya, İngiltere, Batı Almanya, Arjantin ve Fransa, ev sahipliği yaptıkları turnuvalarda kupaya uzanmayı başardılar.

-KUPAYI KAZANANLAR-

Dünya Kupası’nı kazanan ülkeler şöyle sıralanıyor:

Brezilya (5 kez): 1958, 1962, 1970, 1994, 2002

İtalya (4 kez): 1934, 1938, 1982, 2006

Almanya (3 kez): 1954, 1974, 1990,

Uruguay (2 kez): 1930, 1950

Arjantin (2 kez): 1978, 1986

İngiltere (1 kez): 1966

Fransa (1 kez): 1998

İspanya (1 kez): 2010

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen