Cum. Nis 19th, 2024
Nerdun HACIOĞLU  / HÜRRİYET-MOSKOVA
ABD ve Rusya arasında Soğuk Savaş yıllarında bile benzeri görülmemiş casus takası, dün Avusturya’nın başkenti Viyana’da tamamlandı.ABD’de Rusya hesabına casusluk yaptıkları gerekçesiyle 12 gün önce tutuklanan 10 kişi, iki devletin takas konusunda uzlaşmasının ardından önceki gece New York mahkemesinde formalite icabı hızla yargılanıp sınırdışı edildi. Rusya vatandaşı ajanlar, ABD Yönetimi’nin Vision Airlines’dan kiraladığı yolcu uçağına bindirilerek Viyana’ya gönderildi. Aynı anda Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, Batı için casusluk yaptıkları gerekçesiyle daha önce hapse mahkum edilen nükleer silah uzmanı İgor Sutyagin’in de aralarında bulunduuğ dört kişiyi affetti. Bu dört kişi de Rusya Acil Durum Bakanlığı’na ait Yakovlvev Yak-42 tipi uçakla Viyana’ya gönderildi. İki uçak dün birkaç dakika arayla Viyana’ya indi. Apronun uzak bir köşesine m arka arkaya parkedilen uçaklar, tam bir buçuk saat sonra yolcuları değiştirerek havalandı. 

2 bin dolar ve hediye ev Artık her iki taraf da konunun kapanmasını istiyor; fakat ülkelerine dönen ajanlar Moskova’nın başını daha çok ağrıtabilir. Kremlin, uzun süredir Batı’da yaşayan ajanları ülkeye dönmeye ikna etmek için onlara bir “bonus paketi” sundu. Örneğin Peru doğumlu Rus ajanı gazeteci Vicky Pelaez’e, Rusya’da tüm ailesi için bedava konut, ömür boyu ayda 2 bin dolar maaş ve istedikleri zaman istedikleri ülkeye gitmelerini sağlayacak vize garantisi önerildi. Ajanların ABD’de doğan çocuklarının ne olacağı ise belirsiz. 10 ajandan 8’i anne-baba, bunların ABD’de doğmuş, Amerikalı gibi yetişmiş çocukları var. Şimdi çocuklarını da yanlarına alabilmek için diplomatik bir mücadele yürütmeleri gerekecek. 

Türkiye de istiyordu, ama Kızıl Anna Londra yolcusu Rossiyskaya Gazeta’nın iddiasına göre, ABD’deki Rus ajanlar arasında ne çok dikkat çeken isim olan “kızıl ajan” lakaplı Anna Chapman (28) için Türk istihbaratı da devredeydi.Ankara, mayıs ayında İstanbul’a gelip lüks bir otelde kalan Anna’nın, Türkiye günleriyle ilgili olarak “çapraz sorguya” alınması için ABD Adalet Bakanlığı’na talepte bulunmuştu. Anna’nın Rusya’ya iade edilmesiyle bu girişim suya düştü. 

ABD’nin, Rus ajanların tüm malvarlıklarına el koyması ve “Hikayemizi basına satmayacağız” diye onlara sözleşme imzalatmasına rağmen Anna gündemden düşmeyecek gibi. Kızıl ajan ilk iş olarak, Rusya’ya değil, yedi yıl yaşadığı İngiltere’ye dönerek bu ülke vatandaşı eski eşini dava edeceğini açıkladı. Eski eş Alex, Anna’nın çıplak fotoğraflarını İngiliz tabloid basınına satmıştı. 

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen