Per. Mar 28th, 2024

Kronik böbrek yetmezliği, Böbrek iltihaplanması, nefrit
BÖBREK İLTİHAPLANMASI, NEFRIT

Böbrek İLTİHAPLANMASIgenel olarak nefrit diye adlandırılır ve buda iki alt gruba ayrılır. Böbrek süzgeç hücrelerinin oluşturduğu yumak şeklineki hücre kümelerine kısaca glomerül denir. Glomerüllerin İLTİHAPLANMASIna kısaca glomerülonefrit denir. Birde bu yumaklardan gelen idrarların toplandığı bir yatak (pyelo) vardır, bunun İLTİHAPLANMASIna ise piyelit denir.

A-) Böbreklerin herbirinde takriben bir milyon nefron (süzgeç hücreler) bulunur ve bunların birçoğu biraraya gelerek kanallar oluştururlar, bunların oluşturduğu yumaklara glomerül denir. Glomerülün İLTİHAPLANMASI(glomerülit) virüs hastalığı olup, böbrek hücrelerini tahripeder. Glomerülit akut ve kronik olmak üzere iki türü mevcuttur. İmmun sisteminin zayıflaması sonucu böbrekler zayıflar ve iltihaplar yayılır. Antikorlar böbreklerdeki virusları yoketmek için verdiği mücadelede başarısız olursa hücrelerin yapısı bozulur ve zamanla iflaseder. Bu doğal ilaçlarla tedavi edilebilir ve bunların başındaGökçek İksiri gelir. (Nhp 10.03.1451)
Doktorlara göre ise bu bir oto immün hastalık olup, antikorlar böbrek hücrelerine zarar verir ve tedavisi imkansızdır.Neden böyle derler çünkü virüsleri yok edici bir ilaçları yoktur. Nefronların süzmemesi gereken maddeleri süzmesi ve süzmesi gerekenleri süzmemesi nedeniyle kanda zehirli maddeler artar ve hatta vücudu zehirler. Bu iltihaplanmaya bakteriler sebep olmadığından genellikle ağrısız geçer. Bu nedenle ya çok geç fark edilir veya hiç fark edilmeyebilir. Neticede zamanında tedavi edilmeyen böbrekler iflas edebilir ve kişi diyalize mahkum olabilir.

B-) Piyelit (böbrek yatağının iltihaplanması): Böbrek yatağının iltihaplanmasına bakterilerin sebep olduğu enfeksiyon sonucu böbrek dokusu veya yatağı iltihaplanır. Mesane ve böbrekler arasındaki idrar yolları kordonundan yükselen bakteriler enfeksiyona sebep olur. Hastalık kendini ağır, yüksek ateşli, böğür ağrıları ve hastalık duygusu ile kendini belli eder. Böbrek iltihaplanması zamanında tedavi edilmezse apseye sebep olur, buda böbrek fonksiyonlarını azaltır.

Kronik Piyelit herhangi bir rahatsızlığa sebep olmadan uzun süre kendini fark ettirmeden devam edebilir. Akut nefrit zamanında tedavi edilmezse kronik nefrite dönüşür. Kronik Piyelit böbrekleri deforme eder ve sonunda tamamen devre dışı kalabilir ve hasta diyaliz makinesine bağlanmak zorunda kalır. Böbrek iltihaplanması nasıl olur? Aslında idrarda ve idrar yollarında bakteri bulunmaz. Farklı sebeplerden dolayı böbrekler iltihaplanabilir, idrar yollarından yukarı çıkan bakteriler özelikle de E-Koli (Escherichia coli) buna sebep olur.

Nefritin başlıca sebepleri: Böbreklerde ur, taş veya kum oluşması, prostat büyümesi, idrar yollarını kontrol eden sinirlerin felç olması veya idrar yollarındaki özürlü gelişmeyi sayabiliriz. Ayrıca defi-hacetten sonra sadece kağıt kullanmakta ve suyla taharetlenmemekte bakterilerin idrar yollarına bulaşmasına sebep olur.Bu sebeplerden dolayı idrar böbreklere kadar yığılabilir, buda böbreklerin iltihaplanması ve hatta iflasına neden olabilir.

Kadınlarda böbrek iltihaplanması erkeklere göre 100 defa daha fazladır, çünkü bayanların anüsü ile vajinaları bir birine çok yakın olması nedeniyle enfeksiyona daha çok yakalanırlar. Bu nedenle mutlaka su ile taharetlenmek gerekir, hatta mümkün oldukça soğuksu kullanılmalıdır, çünkü böylece bu bölgedeki kan dolaşımı yoğunlaşır ve enfeksiyona yakalanma ihtimalide azalır. Nefrite zamanında müdahale ile tedavisi mümkündür ve ayrıca doğal ilaçlarda yardımcı olarak Gökçek İksiri, Gökçek Tonik, Altın başak otu-, Huş yaprağı- ve Ardıç kozalağı preparatları kullanılır.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen