Cum. Mar 29th, 2024

Pakistan’da 152 kişi taşıyan Airblue havayolu şirketine ait yolcu uçağı başkent İslamabad yakınında dağa çakıldı. Uçaktakilerin tamamı hayatını kaybetti. Kazanın nedeni henüz belli değil ancak DHA Genel Müdürü Uğur Cebeci’ye göre havadaki faciaların büyük kısmı, “pilotların limitleri zorlamasından” kaynaklanıyor.

Pakistan’ın en büyük şehri olan Karaçi’den havalanan ve 146 yolcu ile 6 mürettebat taşıyan Airbus A321 tipi uçak, İslamabad’a iniş yapmadan önce Margalla tepelerine çarparak düştü.

AP haber ajansına konuşan İslamabad Belediyesi’nin Kalkınma İdaresi Başkanı İmtiyaz İlahi, uçaktaki 152 kişinin tamamının hayatını kaybettiğini söyledi.

İlahi, enkazdan 5 kişinin sağ çıktığı haberlerinin yanlış olduğunu belirterek, “Kazadan kurtulan olmadı” ifadesini kullandı. Ölenlerden ikisinin ABD vatandaşı olduğu açıklandı.

KÖTÜ HAVA ŞARTLARI İDDİASI

Pakistanlı havayolu şirketi Airblue’nun sözcüsü Raheel Ahmed AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, “Kazanın nedeni kötü hava şartları olarak gözüküyor” ifadesini kullanırken, kesin sonucun yapılan incelemelerden sonra netlik kazanacağını söyledi.

Kaza öncesi yaşadıklarını anlatan bir görgü tanığı, “Ofisimin penceresinden oldukça alçaktan uçan uçağı gördüm” diye konuştu.

Uçağın enkazının yaklaşık 100 metre çaplı bir alana yayılmış olduğu ifade edildi.

Kaza sırasında havanın bulutlu ve yağışlı olduğu, ormanlık tepelere düşen APBJ-A kuyruk numaralı uçağın enkazından dumanlar yükseldiği ve çok sayıda kurtarma ekibinin kaza yerine gittiği belirtilmişti.

Pakistan’da meydana gelen kazanın, Airbus uçaklarının A321 serisinin ilk ölümle sonuçlanan kazası olduğu belirtildi. Bu kaza aynı zamanda 2004 yılında kurulan Airblue şirketinin de ilk kazası olarak kayda geçti.

BİR GÜNLÜK ULUSAL YAS İLANI

Bu arada Pakistan Başbakanlığından yapılan açıklamada, ulusal yas ilan edildiği belirtildi.

Açıklamada, kazadan sonra hükümetin bir günlük ulusal yas ilan ettiği ve Başbakan Yusuf Rıza Gilani’nin bugün yapılacak bakanlar kurulu toplantısını bir hafta ertelediği ifade edildi.

“UÇAK TÜRKİYE’YE UĞRADI” HABERİ HEYECAN YARATTI

Öte yandan düşen yolcu uçağıyla aynı saatlerde Pakistan’a uçan bir başka Airblue uçağının Trabzon’da ikmal yapması, İslamabad’da düşen uçağın Türkiye üzerinden uçan uçak olduğu yönünde haberlerin çıkmasına neden oldu.

Ancak İngiltere’nin Manchester kentinden dün kalkan Airblue’ya ait APBJ-A kuyruk numaralı uçağın, düşen yolcu uçağıyla farklı uçaklar olduğu açıklandı.

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Manchester’dan havalanan uçağın, dün gece saat 04.49’da Trabzon Havalimanı’na inerek yakıt ikmali yaptığını ve mürettebat değiştirdiğini ifade etti. Birdal, “APBJ-A kuyruk numaralı bu uçak, Trabzon’dan saat 05.43’te kalkarak Karaçi’ye devam etmiş. Aynı firmaya ait bu iki uçak nedeniyle bir bilgi kirliliği yaşandığını düşünüyorum. İslamabad’da düşen uçak Türkiye’den kalkmadı” diye konuştu.

PAKİSTAN’DAKİ UÇAK KAZALARI

Pakistan’da bir önceki uçak kazası 10 Temmuz 2006’da meydana geldi. Pakistan Uluslararası Havayolları’nın (PIA) Fokker F27 tipi uçağı, iç hat seferini yapmak üzere havalandıktan dakikalar sonra Multan havaalanı yakınında düşmüş, 45 kişi ölmüştü.

1989’da içinde 54 kişi bulunan Fokker tipi uçak, iç hat seferini yaparken Pakistan’ın kuzeyinde düşmüştü. Uçağın enkazı bulunamadı.

1992’de meydana gelen uçak kazısında PIA’ya ait Airbus 300 tipi uçak Nepal’in başkenti Katmandu yakınında düşmüş, kazada 167 kişi yaşamını yitirmişti.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen