Per. Nis 25th, 2024

 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, İstanbul’da 7 şiddetinde oluşabilecek bir depremde binaların yüzde 40’nın hasar göreceğini, 30 bin insanın da hayatını kaybedeceğini söyledi. Tüm bu oranlara rağmen Türkiye’de sadece her 4 evden birinin sigortalı olduğu ifade edildi.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle yola çıkardığı Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR’ı Marmara depreminin yıl dönümünde Taksim Meydanı’nda vatandaşları bilgilendirdi. TIR içerisinde oluşturulan simülasyon ile vatandaşlara deprem hissi tekrar yaşatıldı. Zorunlu Deprem Sigortası bilincini artırmak için bir de baraka inşaa edildi. Depremin ardından sigortasız binaların yerini bu barakaların alabileceği belirtildi.

Marmara depreminin yıl dönümünde deprem senaryoları da gündeme gelmeye başladı. Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, İstanbul’da 7 şiddetinde bir depremin oluşabileceğini belirtti. Böyle bir depremde binaların yüzde 40’ının hasır göreceğine değinen Mustafa Erdik, “Bu binaların içerisinden yaklaşık 20 bin yapı tamamen yıkılacak. Depremin can kaybı bilançosu ise 30 bini bulabilir.” dedi.

Afet bilincini oluşturmak amacıyla Taksim’de bir araya geldiklerini aktaran Erdik, meydana bir baraka koyduklarını, depremden sonra hayat devam edeceğini ifade etti. Sigorta ile yeni bir hayat kurmanın daha kolay olacağına işaret eden Prof. Dr. Mustafa Erdik, “İstanbul deprem riski Tokyo ve San Francisco kadar var. Yıllık deprem ihtimali yüzde 2 olarak gözüküyor. Bunun çok büyük bir oran olmasına rağmen, İstanbul’un yapısı Tokyo ve San Francisco’nun yapısı kadar iyi değil. Depremin ardından yapılarımızda yıkılmalar meydana gelecek, can kayıpları olacak. Bizim bunları azaltmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı ve DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Türkiye’de her 4 evden 1’inin sigortalı olduğunu belirtti. Deprem sigortasının aylık ortalama 11 TL olduğunu aktaran Selamet Yazıcı, “Deprem riski oranına göre miktar değişiklik gösteriliyor. Fakat ortalama yıllık 90 TL gibi bir miktara denk geliyor. Şimdilik Türkiye’nin yüzde 25’i DASK yaptırdı. Kocaeli, İstanbul, Ankara gibi illerin oranı oldukça yüksek iken, Doğu Anadolu bölgesi fazla sigorta yapmıyor. Amacımız 5 yıl içerisinde bu oranı yüzde 65’lere çıkarmak” ifadesini kullandı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen