Per. Nis 18th, 2024

İşte yeni düzenlenen trafik kuralları

Emniyet Genel Mudur Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Osman Karakuş, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde değişiklik yapılıncaya kadar bölunmuş (duble) yollardaki hız sınırını 90 kilometreden 110 kilometreye çıkaran yasanın uygulanmayacağını söyledi.

Osman Karakuş, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Karayolları Genel Mudurluğu Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunuyla bölunmuş yollardaki hız sınırının 110 kilometre çıkarıldığını anımsattı.

Bu yasaya göre, ust sınır 110 kilometre olmak kaydıyla, hız sınırının, yolun durumu ve aracın cinsine göre yönetmelikle belirleneceğini ifade eden Karakuş, Ulaştırma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde değişiklik yapmak için ortak bir çalışma yuruttuğunu söyledi.

Değişiklik yururluğe girinceye kadar, bölunmuş yollarda hız sınırını 110 kilometre çıkaran yasanın uygulanamayacağını belirten Osman Karakuş, şöyle dedi:

”Yeni yasayla bölunmuş yollarda azami hız 110 kilometreye çıkarıldı. Ancak yasa, hız sınırının, yolun durumu ve aracın cinsine göre yönetmelikle duzenlenmesini istiyor. Ulaştırma ve İçişleri Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde değişiklik yapılması amacıyla çalışma başlattı. Değişiklik yururluğe girinceye kadar bölunmuş yollarda 110 kilometre hız limiti uygulanmayacak. Turkiye’deki bölunmuş yolların vasıfları, teknik yapıları aynı durumda değil. İyi olanlar var, olmayanlar var. Ayrıca otomobiller için 110 kilometre olarak belirlenen azami hız limiti yönetmelikle aşağıya çekilebilir. Diğer araçlar için hız limitleri de Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılacak değişiklikle topluca duzenlenecek. Bunun çalışmaları yapılıyor.”

79 BİN ALKOLLÜ SÜRÜCÜ

Osman Karakuş, alkollu araç kullanan suruculerin hapis cezasına çarptırılmasını öngören bir tasarı taslağı uzerine de çalışıldığını belirterek, ”Uzun zamandır uzerinde çalıştığımız yeni tasarı kanunlaştığı takdirde, alkollu halde araç kullananlara TCK’nın 179. maddesine göre 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu tasarının önumuzdeki yıl, TBMM gundemine geleceğini tahmin ediyoruz. Biz İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Mudurluğu olarak bu alandaki çalışmalarımızı tamamladık” dedi.

Yururlukteki mevzuata göre, alkollu araç kullananların ehliyetinin 6 ay, 2 yıl ve 5 yıllık surelerle geri alındığını ifade eden Karakuş, şunları kaydetti:

”Belirli sureyi dolduran tekrar ehliyetine kavuşuyor. Kanunlaştığı takdirde yeni tasarıda, alkollu araç kullananlara TCK’nın 179. maddesine göre 2 yıla kadar hapis cezası öngöruluyor. Alkollu araç kullananlar, gerek kendilerinin gerekse diğer vatandaşların can ve mal guvenliğini tehlikeye atıyorlar. Amacımız, alkollu olarak araç kullanmanın insanlara trafikte verdiği zararları ortadan kaldırmak.
Bu yılın ilk 6 ayında 79 bin kişinin ehliyetini alkollu araç kullanmaktan dolayı geriye aldık. Geçen yılın ilk altı ayına göre bu oran yuzde 45 artmış. Denetim yaparak, alkolun, suratli ve uykusuz araç kullanmanın, kırmızı ışık ihlallerinin yol açtığı ölum ve yaralanmaları asgari duzeye çekmeye çalışıyoruz. Çalışmalara bağlı olarak geçen yıla oranla işlem sayısında yuzde 45′lik bir artış olmuş. Denetimlerimizi arttırarak vatandaşlarımızın can ve mal guvenliğini sağlamayı amaçlıyoruz.”

KIRMIZI IŞIK İHLALİ YAPANLARIN EHLİYETİNE EL KONULACAK

Osman Karakuş, tasarı taslağında ayrıca, özellikle şehir içinde trafik kazalarının başta gelen nedenlerinden biri olan kırmızı ışık ihlallerine ilişkin duzenlemeler de bulunduğunu belirtti.

Mevcut uygulamaya göre, kırmızı ışığı ihlal edenlerin sadece para cezası ödediğini, başka mueyyideyle karşılaşmadığını kaydeden Karakuş, ”Tasarıya göre, bir kişi, 1 yılda 5 kez kırmızı ışığı ihlal ederse ehliyeti geçici olarak 1 yıl sureyle geri alınacak. Kanun koyucu, kırmızı ışığı ihlal etmeyi alışkanlık haline getirenlere böyle bir yaptırım öngöruyor. ‘Cezamı verir, kırmızıda geçerim mantığı bir tarafa bırakılıyor. 1 yılda 5 kez kırmızı ışık ihlali yapanların ehliyeti 1 yıl alınacak. Ayrıca ihlal yapan surucu 1 yılın ardından ehliyetini geri alırken psikoteknik muayeneye de tabi tutulacak” diye konuştu.

Guvenlik guçlerinin yaptığı çalışmaların olumlu sonuçlarını da görduklerini ifade eden Karakuş, sözlerini şöyle surdurdu:

”2000 yılında Turkiye’de 8 milyon 800 bin araç, 13 milyon 800 bin surucu vardı. Aynı yıl 5 bin 566 vatandaşımız trafik kazalarında hayatını kaybetti. 2010 yılı verilerine göre ise trafikte 14 milyon 300 bin araç var. Surucu sayısı da 20 milyon 460 bin oldu. 2010 yılında 4 bin 300 vatandaşımızı trafik kazasında kaybettik. Kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı azaldı. Ancak bu bizim için yeterli değil. Denetimlerimizi arttırarak bu sayıyı daha da aşağıya çekmeyi hedefliyoruz.

Bölunmuş yolların çoğalması, karşılıklı çarpışma şeklindeki kazaların önemli ölçude azalması, gerek kazaları, gerekse ölum olaylarını duşurdu.”

Elektronik denetleme sistemlerini Turkiye’nin her tarafında ve gunun her saatinde yaygınlaştırdıklarında, vatandaşın can ve mal guvenliğinin tam anlamıyla sağlanmış olacağını bildiren Karakuş, denetimlerde vatandaşları tuzağa duşurmek gibi bir amaçlarının asla olmadığını kaydetti.

Vatandaşların guvenli seyahat etmesini amaçladıklarını ifade eden Karakuş, trafik kazalarının, denetimler sayesinde en asgari duzeye duşmesini istediklerini söyledi. Vatandaşların yaşamla zaman arasında bir tercihleri olduğunu anlatan Karakuş, ”Ya yaşamı, ya zamanı tercih edecekler. Zamanı tercih ederek ivedi ettiğinde yaşamını tehlikeye atmış oluyor. Biz vatandaşlarımızı sabır ve hoşgöru tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen