Per. Nis 25th, 2024

Genelkurmay Başkanlığı’nın tek tip askerlikle ilgili teknik çalışmasını tamamlayıp Başbakanlığa teslim ettiğini belirten Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül “Bakanlıkların görüşü alınmadan Bakanlar Kurulu’nda kanun tasarısı haline gelip imzaya açılmıyor” dedi.

MİLLİ Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay Başkanlığı’nın tek tip askerlikle ilgili yaptığı teknik çalışmanın tamamlandığını belirterek, “Bundan sonra inisiyatif Başbakanlıkta, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Dairesi’nde” dedi. Irak Savunma Bakanı Abdülkadir Muhammed Casim El Mafraci ile görüşen Gönül, gazetecilerin tek tip askerlikle ilgili sorularına şu yanıtı verdi:

Görüşlerini almak lazım

“Bakanlıklara sormadan hükümet görüşü teşekkül etmez. Bu konu hem Milli Eğitim Bakanlığı’nı, hem Maliye Bakanlığı’nı, hem İçişleri Bakanlığı’nı ilgilendiriyor. Her bakanlığın görüşünü almak gerekiyor. Bu, kanunların normal yürüyüşüdür. Bakanlıkların görüşü alınmadan Bakanlar Kurulu’nda kanun tasarısı haline gelip imzaya açılmıyor. Bu görüşlere göre teknik çalışmada değişiklikler yapılabilir endişesiyle şu aşamada herhangi bir bilgi vermemiz, sonradan değişecek bir hususu söylememiz manasına gelir diye söylemiyoruz. Genelkurmay Başkanımız, Başbakanımızı ziyareti sırasında, Genelkurmay çalışmasını verdi. Başbakanımızın şahsen yapacağı birşey değil. Kanunlar ve Kararlar Dairesi’nin bunu yürütmesi gerekiyor.”
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, göreve geldikten sonra tek tip askerlik konusunu yeniden gündeme oturmuştu. Koşaner, tek tip askerlikle ilgili TSK’nın hazırladığı dosyayı, 14 Eylül’deki haftalık olağan görüşmesinde Başbakan Tayyip Erdoğan’a sunmuştu.

Celp fazla olursa bedelli uygulanır

GÖNÜL, bedelli askerlikle ilgili bir soruyu da şöyle yanıtladı: “Bedelli askerlik konusunda kanun çıkmasına gerek yok. Bedelli askerlik, Askerlik Kanunu’nun 10’uncu maddesine göre düzenleniyor. Ancak, Genelkurmay’ın ihtiyaç gösterdiği asker miktarından daha fazla celp olursa, o madde kendiliğinden yürürlüğe girecek. Bugüne kadar bu olmadı, sebebi de 2004’te hükümetin aldığı kararla, kanunun kendisine verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanarak, askerlik süresini kısaltmasından dolayıdır. Bu tarihte askerlik süresi kısalınca asker mevcudu da yüzde 17 azaldı. Bu bakımdan Genelkurmay’ın ‘Celp fazladır, bedelliyi uygulayın’ diye bir işaretini bugün beklemiyoruz. Bu nedenle hep ‘gündemde değil’ diyoruz. Kanun böyle diyor.”

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen