Cts. Nis 20th, 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM’nin yeni yasama dönemi için açıldığı gün Meclis yerine Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri’ne giderek, Alparslan’ın Anadolu’yu fethinden sonra camiye çevirdiği Büyük Katedral’de (Fethiye Camii) cuma namazı kıldı. Namaz sonrası, Ani Harabeleri alanında toplananlara seslenen Bahçeli, şu mesajları verdi:

VATAN SAHİPSİZ DEĞİL
Bugün bayrağa, Türk’ün tarihine sahip çıktığınızı bir kez daha gösterdiniz. Vatanın sahipsiz olmadığını açıkça ispat ettiniz. Zalimlere korku saldınız. Eşbaşkanlara kanmadınız.
Muhterem ecdadımız, hiç kimseye kökenini, mezhebini sormadı, dilini merak etmedi, böyle bir ayrıma ve ayrıştırmaya girmedi. Aynı göğün altında, aynı vatan üzerinde birlikte yaşamaya karar vermiş olan herkese değer verdi, itibar etti ve Türk milletinin eşit ve onurlu bir üyesi olarak kabul etti.
Özellikle Ani Kalesini, Sultan Alparslan’ın 1064’de köhnemiş Bizans’ın elinden alması, Türk milletinin Anadolu’da sonsuza kadar yaşaması konusunda atılan en büyük adım olmuştur. İşte bugün bu muhteşem tarihi başarının hatırasını yâd ediyoruz. Bununla övünüyoruz. Biz Anadolu’yu vatanlaştırma konusunda kimseden icazet almadık. İhaleyle elde etmedik, bağışla sahip olmadık. Kimsenin himmetine müracaat etmedik, aman dilenmedik.
Türk milleti parçalanmak için Anadolu’ya gelmedi. Dağlarında eşkiya gezsin, şehirlerinde bölücüler meydan okusun, yöneticileri işbirlikçi olsun diye de vatanlaştırmadı Anadolu’yu. Anadolu, zaman gelecek, devleti idare edenlerin Akdamar’da Ermeni Kilisesi’ni onanarak, 95 yıl sonra ibadete açması ve Ortodoks Kilisesi’nin hayallerini 88 yıl sonra Sümela Manastırı’nda faaliyete geçirmesi için fethedilmedi. Aksini düşünenler bilsinler ki, can feda olsun, gerekirse yeniden fetih için yollara düşeriz. Bedeli neyse öderiz. Bahçeli, Ankara’dan 40, il başkanlarından 40 olmak üzere, 80 kişilik ekiple önce uçakla Kars’a gitti. Ardından 42 kilometre uzaklıktaki Ermenistan sınırına sıfır noktasındaki Ani Harabeleri’ne geçti. Mehter marşıyla karşılanan Bahçeli, yaklaşık bin 500 kişilik bir kalabalıkla birlikte, 946 yıl önce Alparslan’ın cuma namazını kıldığı katedralden dönüştürülen Fethiye Camii’ne yürüyerek geçti.

YÜZÜKLE MESAJ
Caminin bulunduğu yer Ermenistan sınırında olduğu için güvenliği sınır jandarma ekibi sağladı. Harabelerin yanındaki Anadolu’nun ilk Türk camisi olan Ebul Menucher Camisi’ni de ziyaret eden Bahçeli’nin parmağındaki yüzük dikkat çekti. Bahçeli, yüzük için, “Bir tarafında Selçuklu, diğer tarafından Osmanlı arması var. Ortasında ise Türk Bayrağı. Aynen Ani gibi bir tarafı Selçuklu, bir tarafı Osmanlı, birleştiren Türkiye” dedi. Bahçeli daha sonra Kars ve Ardahan’da temaslarda bulundu.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen