Per. Nis 18th, 2024

Referandumda çıkan ‘evet’ ile birlikte, 100 bin TL’nin üzerindeki vergi borcu nedeniyle yurtdışına çıkış yasağı bulunan vatandaşlar için Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı’na bir yazı gönderdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek imzasıyla gönderilen bir yazıda, yurtdışına çıkış yasağının vatandaşın müracaatına gerek kalmaksızın re’sen kaldırılması istendi. Yasağın “ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hakim kararına bağlı olarak” uygulanabileceği hatırlatılan yazıda, Anayasa değişikliklerinin 23 Eylül itibariyle yürürlüğe girdiği hatırlatıldı. Yazıda, 6183 sayılı kanun (Amme alacakları) gereği uygulanmış yasakların, yazılı bildirime gerek kalmaksızın İçişleri Bakanlığı’nın kayıtlarından re’sen kaldırılmasının uygun olduğu bildirildi.
İç genelge yayımlandı
Bu arada konuyla ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı da bir iç genelge yayımladı. Genelgede alacaklı tahsil dairelerince ayrıca bir işlem yapılmasına gerek bulunmadığı belirtilirken, bugüne kadar açılmış davalar izin de şöyle denildi: “Bu davalar konusuz kalacak. Konusuz kalan iptal davalarının reddi ile yargılama giderleri ve vekalet ücretlerinin karşı tarafa yükletilmesi talebini içeren beyan dilekçelerinin ilgili mahkemelere gönderilmesi gerekmektedir.”
İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel ve Siyasal Eğilimler Merkezi (GPoT) ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfının (TESEV) düzenlediği konferans sırasında soruları yanıtlayan Şimşek, “İçişleri Bakanlığımıza gereken yazıyı gönderdik. İçişleri Bakanlığımız da o çerçevede değerlendirmesini yapacak. vatandaşımız açısından mahkeme kararı olmadan seyahat özgürlüğünün kısıtlandığı bir dönem artık kapandı” dedi.

Prim borçlarının yapılandırmasında geçmişe dönülecek

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, vergi prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmayı da teknik anlamda üç aşağı beş yukarı tamamladıklarını belirterek, şöyle dedi: “Başlangıç noktası yasanın geçtiği tarih olmayacak. Mutlaka öncesine götüreceğiz. Fırsatçılık yapıp ‘nasılsa bir yapılandırma olacak, ben yükümlülüklerimi yerine getirmesem karlı olacağım’ diyenler zarara, hüsrana uğrayacak.”

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen