Çar. Nis 24th, 2024

Rüşvet hattı Yargıtay’a uzandı

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi ile CNR Fuarcılık arasındaki ‘tahliye’ davası, Yargıtay’a kadar uzanan bir rüşvet operasyonuna döndü… Emekli Yargıtay üyesi ve avukatların da aralarında bulunduğu 38 kişi gözaltında. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ile İstanbul’daki ünlü bir eğlence mekanının sahibinin de ifadeleri alınacak 

rusvet
Yargıda rüşvet depremi… Eski Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı, emekli Yargıtay Üyesi M.O. ile 13 avukatın da aralarında bulunduğu 38 kişi rüşvet almak ve rüşvete aracılık iddiasıyla gözaltında. Soruşturma kapsamında, yurtdışında bulunan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ile İstanbul’daki ünlü bir eğlence mekanının sahibi olan M.K. de ifade verecek.

Operasyonu başlatan olay, İTO yönetimindeki İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) ile CNR Fuarcılık arasındaki ‘tahliye kavgası’ oldu. KOM Daire Başkanlığı ekipleri, İDTM ve CNR arasındaki davada rüşvet verildiği ihbarı üzerine 6 ay önce çalışma başlattı. Dün sabaha karşı operasyonun düğmesine basıldı. Ankara, İstanbul ile 3 ildeki baskınlarda aralarında 2008 yılında emekli olan eski Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı M.O., 13 avukat ve 3 polis, İDTM’nin eski genel müdürü ve finans müdürünün de bulunduğu 38 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında İTO Başkanı Yalçıntaş’ın da ifadesi alınacak. 

‘DUVAR’ DA VAR
 Avukat N.O.’nun yönettiği öne sürülen grubun işlettiği rüşvet çarkının ‘tahliye’ ile de sınırlı kalmadığı ortaya çıktı. Çetenin, söz konusu eğlence mekanının duvarının çökmesi sonucu, 3 kişinin ölümüne yol açan dava için de devreye girdiği belirlendi. İşadamı M.K.’nın, hakkındaki ‘beraat’ kararının Yargıtay’ca onanmasını sağlamak için grupla bağlantıya geçtiği öne sürülüyor. 

1.2 MİLYONLUK POŞET İDDİASI
Operasyon kapsamında, takibe alınan bir avukatın, bir Yargıtay üyesine 1 milyon 200 bin TL verdiği ve teslimatın polis kameralarına takıldığı da öne sürülüyor. 

GÖREVDEKİLERİN DOSYASI AYRILDI
Rüşvet dosyasında adı geçen yargı üyelerinin, sadece M.O. ile sınırlı olmadığı belirtiliyor. Dosyada, aktif görevde olan bazı hakim ve Yargıtay üyelerinin adının geçtiği öğrenildi. Bu kişilere ilişkin dosyalar mevzuat gereği ayrılarak, Adalet Bakanlığı ve Yargıtay Başkanlığı’na gönderilecek. İddialara ilişkin ilk haberlerin nisan ayında medyada yer alması ve 6’ncı Hukuk Dairesi eski Başkanı’nın adının geçmesi üzerine Yargıtay’ın harekete geçtiği öğrenildi. 

Yalçıntaş, yarıda  kesti dönüyor
İTO Başkanı, ABD’deki programını yarıda kesti, bugün Türkiye’ye dönüyor. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’la birlikte, ABD-Kanada gezisine katılan Yalçıntaş, Washington’daki,  Amerikan-Türk İş Konseyi (İTC) toplantısında konuşmacı olarak yer alıyordu. Yalçıntaş normal koşullarda salı günü Türkiye’ye dönecekti. Ancak programını yarıdan keserek, bugün dönme kararı aldı. 

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?
DEV operasyonun fitilini (İDTM) ile kiracısı CNR Fuarcılık arasındaki tahliye davaları ateşledi. İDTM yönetimi, Ceyda Erem’e ait CNR’dan, yedi fuar alanı ve ofisleri boşaltmasını istedi. CNR, reddedince konu yargıya taşındı. İDTM yönetimi, 1, 5, 6 ve 7 numaralı fuar salonlarının tahliyesi için Bakırköy 2. Sulh, 2 numaralı salonun tahliyesi için Bakırköy 5. Sulh,    3 ve 4 numaralı salonlar için Bakırköy 3. Sulh ve ofislerin tahliyesi için Bakırköy 4. Sulh Hukuk mahkemelerinde dava açtı.  2 numaralı fuar salonu ile ofislerin tahliyesine ilişkin davalar, yerel mahkemede CNR lehine sonuçlandı. İDTM’nin tahliye talebinin reddedildiği iki dava da Yargıtay 6. Hukuk Dairesi’nce onandı.

İHBARCI ‘RÜŞVET’ DEDİ
Tahliye davalarından ikisinin CNR lehine sonuçlandığı 2008’in nisan ayında, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na, ‘Ahmet Aydın’ imzasını taşıyan bir ihbar mektubu ulaştı. Kurul Başkanı Ahmet Can, iddiaların incelenmesi için dönemin Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’den izin istedi. Can, şunları belirtti: İhbar mektubunda; Bakırköy hakimleri A.Ü., U.B. ve F.A.’nın, İTO ile CNR arasındaki davalarla ilgili olarak rüşvet, kadın temini ve uyuşturucu ticaretine karışan kişilerle yakın irtibat içinde bulunduğu ifade edilmiştir. İhbar ciddi görüldüğünden isimleri belirtilenlerle, tespit edilecek diğer yargı mensupları hakkında Adalet Müfettişliği’nce araştırma yapılması ve delil elde edildiğinde soruşturulmaya geçilmesi düşünülmektedir.

TELEFONA TAKILDILAR
Bakan Şahin’in, ‘oluruyla’ bir Adalet Başmüfettişi görevlendirildi, hakimler için dinleme kararı çıktı. Teknik takip sürerken, Bakırköy 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’nden beklenmedik bir karar çıktı. 1, 5, 6 ve 7 numaralı fuar salonlarının tahliye davasına bakan mahkeme davayı CNR değil İDTM lehine sonuçlandırdı. Mahkeme, CNR’ın dört fuar alanını tahliye etmesi yönünde karar aldı. Bu karar da  6. Hukuk Dairesi tarafından onandı ve İDTM yönetimi tahliye işlemi başlattı.

İŞLER TERSİNE DÖNDÜ
Dinlemelerde, rüşvet çarkının ihbardaki gibi CNR değil, İDTM adına hareket eden avukatlar tarafından kurulduğunun belirlendiği öne sürülüyor. Söz konusu avukatların, 2. Sulh Hukuk Mahkemesi Başkanı A.Ü.’ye çıkar sağladığı, dönemin 6. Hukuk Dairesi Başkanı ile çıkar ilişkisine girdiği belirtiliyor. Bu kapsamda Adalet Bakanlığı, hazırlanan raporu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi ve adli soruşturma başladı. 

‘ZEMHERİ’DE BERAAT ETMİŞTİ
İŞKADINI Ceydam Erem’in başı CNR’ı kurduktan sonra bir türlü dertten kurtulmadı. Erem, 2007 yılında şirket ortaklarıyla birlikte, ‘yurtdışı fuarlara ilişkin usulsüzlük’ iddiaları üzerine düzenlenen ‘Zemheri’ operasyonunda gözaltına alınmıştı. Erem ile 7 şirket çalışanı, nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakıldı. Haklarında dava açılan 18 sanık, Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 30 Eylül 2010 günü yapılan duruşmada beraat etmişti. 

Gerçeker: Soruşturmadan haberim vardı
YARGITAY Başkanı Hasan Gerçeker, konunun ”Yargıtay 6. Hukuk Dairesi eski Başkanı Hasan Erdoğan hakkında, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’nun da daha önce başlatmış olduğu bir soruşturma olduğunu” söyledi. Erdoğan’a yönelik iddiaların, görevde bulunduğu döneme denk geldiğini belirten Gerçeker, ‘Belli bir süre önce soruşturmadan haberdar edildik. Suçlamaların Yargıtay ile ilgili kısmına ilişkin Birinci Başkanlık Kurulu’nun başlatmış olduğu bir soruşturma var. Bu soruşturmada, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmasının neticesi bekleniyordu” diye konuştu. Başka bir Yargıtay üyesiyle ilgili bu konuda Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunca bir soruşturma yapılıp yapılmadığı sorusu üzerine ise Gerçeker, ”Bu aşamada bir soruşturma yok” yanıtını verdi.

 

Sen Bakırköy’ü hallettin, ben Yargıtay’ı
OPERASYONUN ilk saatlerinde gözaltına alındığı iddia edilen ancak böyle bir karar olmadığı ortaya çıkan Yargıtay 6. Hukuk Dairesi Başkanı Hasan Erdoğan, iddiaların iftira olduğunu söyledi. İDTM ile CNR arasındaki davalara ilişkin rüşvet iddiasının 2008’nin Nisan ayında dillendirilmeye başlandığını anlatan Erdoğan, şunları söyledi: ‘Ben o tarihten sonra 5 – 6 ay daha daire başkanı olarak görev yaptım. Öyle bir olay olsa bana burada başkanlık yaptırmazlardı. CNR, ‘Sen falancalara para verdin’ diye İTO’yu şikayet etmiş. İTO da CNR’ı  ‘sen de falancalara para verdin’ diye şikayet etmiş. Bu arada bir İTO yetkilisi telefon dinlemelere takılıyor. Bir CNR yöneticisine hitaben, ‘Sen Bakırköy’ü hallettiysen, biz de Yargıtay’ı hallettik’ diyor. Benim adım geçmiyor. Ama ‘Yargıtay’ı hallettik’ diyor. Sidik yarışı yani.’ 

Soner ARIKANOĞLU / ANKARA

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen