Per. Nis 25th, 2024

Sanıklar Kürtçe konuştu mahkeme ‘anlamadı’

İstanbul Esenler’de İETT otobüsüne molotoflu saldırı düzenleyerek 3 kişinin ölümüne neden olan sanıklar duruşmada Kürtçe konuştu. Mahkeme Başkanı, dava tutanaklarına ‘Kürtçe cevaplar verdiği için söyledikleri anlaşılamamıştır’ yazdırdı. Heyete hakaret eden bir izleyici tutuklandı

İSTANBUL 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Esenler saldırısı davasının duruşmasına tutuklu 11 sanıkla tutuksuz 1 sanık katıldı. Mahkeme heyeti sanıkların kimlik tespitini yaparken, sanıklar Kürtçe yanıt verdi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı tutanağa ‘Kürtçe cevaplar verdiği için söyledikleri anlaşılamamıştır’ yazdırdı. Duruşmada söz alan sanık avukatı Ercan Kanar, sanıkların yargının aktif öznesi olmasının sağlanması için ana dilde savunma yapmaları gerektiğini ifade ederek, bunun doğal bir hak olduğunu söyledi.

ÖRGÜTSEL TAVIR
Duruşma savcısı Savaş Kırbaş, ‘Sanıkların Türkçe bilmemeleri halinde Kürtçe savunma yapma isteklerinin reddinin savunma hakkının kısıtlanması diye düşünebileceği, ancak sanıkların Türkçe bilmeleri nedeniyle Kürtçe savunma isteklerinin reddinin savunma hakkının kısıtlanması diye düşünülemeyeceği, sanıkların bu isteklerinin örgütsel bir tavır olarak düşünüldüğü’nü belirterek talebin reddini istedi. Mahkeme, sanıkların Kürtçe savunma taleplerini AİHM kararlarından da örnek göstererek reddetti ve sanıkların savunmasını almaya başladı. İlk olarak Mahkeme Başkanı, sanıklara haklarını hatırlatarak savunmalarını almaya devam etti. Ancak sanıklar Kürtçe konuşunca Mahkeme Başkanı, bu durumu ‘Söyledikleri anlaşılamamıştır’ diyerek tutanağa geçirdi. Duruşmada Türkçe savunma yapan sanıkla diğer sanıklar ve yakınları arasında gerginlik yaşandı. Polis bunun üzerine salonu boşalttırdı. Bu sırada heyete yönelik olarak ‘Şerefsizler, Bizi nasıl çıkarırsınız’ diye bağıran izleyici Derviş Tekin de mahkeme heyetine hakaretten tutuklandı.

KCK’DA DA YAŞANIYOR
KCK yapılanmasıyla ilgili Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada da Kürtçe krizi yaşanmıştı. 104’ü tutuklu 20’si tutuksuz 124 sanığın katıldığı duruşmada sanıklar kimlik tespitinde ‘Kürtçe’ yanıt vermiş ve savunmalarını Kürtçe yapmak istemişti.

DİCLE TALİMATLA İFADE VERDİ
DTP’nİn Muş’ta düzenlenen bir etkinliğinde yaptığı konuşmada Öcalan’a ‘sayın’ diye hitap ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan ve 2 yıl hapis istemiyle yargılanan Hatip Dicle’nin talimatla ifadesi alındı. Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde ifade veren KCK davası tutuklusu Dicle, mahkemeye 2 sayfadan oluşan Türkçe ve Kürtçe yazılı savunma sundu. Dicle, daha sonra tutuklu bulunduğu KCK davasına katıldı.

YENİ TALEP: ÖZETİN DE ÖZETİ
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen KCK davasının 4. duruşması dün yapıldı. Duruşmaya 99’u tutuklu, 7’si tutuksuz 106 sanık katıldı. Sanık avukatları, 900 sayfalık iddianame özetinin de uzun zman alacağını belirterek daha da kısaltılmasını talep etti. Savcı Adem Özcan da özeti daha da kısaltarak okuduklarını söyledi. İddianamede sanıkların, bazı eylemlere bizzat katıldıkları ya da organize ettikleri, kamu ve özel mülklere zarar verildiği, özellikle de Türk bayrağını hedef alan eylemlerde bulunulduğunun tespit edildiği öne sürüldü. Öte yandan, Sur, Kayapınar ve Bağlar ilçelerinden gelen bir grup BDP’li ve sanık yakını Dağkapı Meydanı’nda toplandı ve davayı protesto etti.

Seda KILIÇ / İSTANBUL

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen