Çar. Nis 24th, 2024

Yargıtay Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada türban serbestisinin anayasanın laiklik ilkesine aykırı olduğu belirtildi.

‘TÜRBAN LAİKLİK İLKESİNE AYKIRI’

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, türbanlı öğrencilerin tüm sınavlara başörtülü girebileceğini söylemişti.

Hürriyet Video’larını izlemek için Flash 7 veya daha yüksek eklenti yüklenmeniz gerekmektedir. Yüklemek için tıklayınız!!!


Yargıtay Başsavcılığı’ndan yapılan 5 sayfalık yazılı açıklamada Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğu ifade edilirken, laiklik ilkesinin temel ilkelerinden biri olduğu vurgulanıyor. Açıklamada, ”Dinsel inanç veya dinsel kurallarla doğrudan ilişki ve bağlantı kurularak yapılan düzenlemeler, hem devrim yasalarını, hem de laiklik ilkesini ilgilendirir. Yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin giyimlerini düzenlerken türban kullanımına dinsel inanç nedeniyle geçerlilik tanımak, kamu hukuku alanındaki bir düzenlemeyi dinsel esaslara dayandırma suretiyle laiklik ilkesine aykırılık oluşturur. Yasama ve yürütme yargı kararlarına uymak zorunda. AIHM kararına göre türban yasağı zorunlu tedbirdir. Gerek iç hukuk, gerekse uluslararası hukuk boyutuyla değerlendirildiğinde türbanın koruma görmediği ve laiklik ilkesiyle bağdaşmadığı görülmektedir. Siyasilerin beyanları politik çıkara dayanmakta” denildi.

Ak Parti’DEN JET CEVAP

Yargıtay’a Ak Parti’li Hüseyin Çelik’ten jet yanıt geldi. Çelik, ”Bir savcı tek başına neyin doğru olduğuna karar veremez. Kimse Meclis’in iradesini yok sayma hakkına sahip değil” dedi.

By