Per. Mar 28th, 2024

Enflasyon kaygıları ve Avrupa’daki borç krizi endişelerinin yeniden alevlenmesiyle dün 1.424 doları gören altın, doların değer kazanmasıyla dün yaklaşık 30 dolarlık sert kayıp yaşadı.

 

Dünkü sert yükselişinden sonra yaşadığı geri çekilmeyle spot piyasada 1,396 kadar inen altının onsu daha sonra yaklaşık yüzde 0.5’lik yükselişle yeniden 1.397 doların üzerine çıktı.

Altının gerileme sonrası yeniden güç kazanmasında, Avrupa’da özellikle İrlanda ve Portekiz ile yeniden alevlenen borç krizi endişeleri ve piyasalardaki likidite fazlasının gelecekte yaratacağı enflasyon riski önemli rol oynadı. Bu risklerden kaçınmak isteyen yatırımcılar yeniden güveli liman olarak görülen değerli madenlere yöneldi.

Yatırım bankası Investec Australia’nın işlemcilerinden Darren Heathcote, “Altın olduça güçlü duruyor ve yeniden yükselmek için nedeni var” dedi. Heathcote, değerli madenlerin ilk şokun ardından yeni zirve seviyeleri test etmeye hazırlandığını da söyledi.

Reuters’in piyasa analistlerinden Wang Tao da altının önümüzdeki birkaç seans içerisinde 1,387 ile 1,410 dolar aralığında işlem göreceğini belirtti.

Altındaki yükseliş eğilimi sürerken çoğunlukla ters yönde hareket eden doların da aynı dönemde değer kazanması ilginç bir durum yaratıyor. Doların önde gelen altı ekonominin para birimi karşındaki performansını ölçen Dolar Endeksi yaklaşık yüzde 0.5 değer kazanmış durumda.

Uzmanlar dolardaki değer artışını ise özellikle euro tarafında yaşanan olumsuzluklara bağlıyor.

Hong Kong da görev yapan bir işlemci, “Bu euro ile ilgili bir durum. Euro bölgesiyle ilgili endişeler fiyatları yukarı çekiyor. İnsanlar, ‘Avrupa’da işler daha da kötüleşecek mi yoksa sorun sadece bir veya iki ülkeyle mi ilgili’ endişesi yaşıyor” dedi.

 

Avrupa’nın borç sorunuyla boğuşan ekonomilerinden Portekiz’in bugün yapacağı tahvil ihalesinin sonucu beklenirken, euro/dolar paritesi de 1.38’in altında seyrediyor. Euro/dolar paritesi geçen hafta 1.43’e yaklaşmıştı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen