Çar. Nis 24th, 2024

AHMET UMUR ÖZTÜRK
ANKARA

Meteoroloji Genel Müdürü Çağlar, yaptığı açıklamada, bugün havanın batı bölgelerinde bulutlu ve buna bağlı olarak İzmir, Çanakkale, Aydın, Trakya’da yağışın olduğunu belirterek, sıcaklıkların ise İzmir’de 21, Ankara’da 22, Erzurum’da 16, Samsun’da 27, İstanbul’da 21 ve Antalya bölgesinde 26 ve Adana’da 28 derece olacağını ifade etti. Çağlar, gece ise iç bölgelerde sis görüleceğini söyledi. 

Cumartesi günü ülkenin genelinde az bulutlu bir gün görüleceğini kaydeden Çağlar, Antalya, Isparta, Burdur, Aydın başta olmak üzere ve İzmir’in güneyinde hafif ve kısa süreli yağışların devam edeceğini söyledi. Sıcak bir gün olacağını belirten Çağlar, “Adana ve Antalya hattında 25-30 derece civarında olacak. Bu da sıcak bir havayı işaret ediyor. İç Anadolu Bölgesi’nde Ankara, Kırşehir, Nevşehir arasında 20 dereceyi görüyoruz. Eskişehir 20 civarında, İstanbul 20, Bursa 25 derece olacak. Doğu Karadeniz’de 23-26’ları görebiliyoruz. Doğu Anadolu’da 16’ları görüyoruz. Özellikle Kars, Erzurum, Ağrı’da gece eksi 6,7’lere düşen sıcaklık söz konusu. Don olayları olabiliyor” şeklinde konuştu. 

Pazar günü havanın Güney Ege ile Batı Akdeniz’de hafif yağmurlu, diğer bölgelerin ise parçalı ve az bulutlu geçeceğini söyleyen Çağlar, sıcaklıkların arttığına dikkat çekti. Çağlar, sıcaklığın Adana’da 31, Antalya’da 24, Ankara, Bolu, Kayseri, İç Anadolu’da 21-22 dereceler civarında olacağını ifade ederek, İstanbul’un 20, Karadeniz’de Samsun’una 24, Trabzon’un 22, Tokat’ın 20, Doğu Anadolu’da ise Erzurum’un 17, Van’ın 18, Elazığ’ın 21 derece olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Çağlar, Erzurum, Kars bölgelerinde don olayının görülebileceğini söyledi. 

Bayram arifesi pazartesi günü havanın genel olarak açık olacağını belirten Mehmet Çağlar, Muğla, Aydın yöresinde hafif yağışlı geçeceğini söyledi. Çağlar, sıcaklıkların artığını belirterek, “Ankara’da 23’e çıktı. İstanbul 19-20’ler civarında, Doğu Anadolu’da 17’leri görüyoruz, fakat Erzurum, Kars, Ardahan’da gece eksi değerler görebileceğiz (Eksi 5’ler civarında). Karadeniz Bölgesi’nde 25-26 dereceleri görebiliyoruz. Akdeniz’de 31 derecelerde, İzmir’de 22 dereceyi görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Çağlar, bayramda ülke genelinin az bulutlu ve açık geçeceğini söyleyerek, “İç Anadolu’da, Ege’de bulutluluk var. Diğer yerler Doğu Karadeniz, Anadolu, Güneydoğu Anadolu parçalı az bulutlu ve ülkemizde sıcak bir hava hakim. Sıcaklıklar İç Anadolu’da 21-22, Akdeniz’de 25-30, Ege’de 22, İç Ege 19 civarında, İstanbul 19, Bursa 22, Elazığ 21, Erzurum-Ardahan 16-17 civarında görülecek. Doğu Anadolu’da gece eksi 5’leri görebiliyoruz” dedi. 

Bayramın 2. günü sıcaklıkların biraz daha artacağını belirten Çağlar, İstanbul’da 18, Antalya’da 25, Adana’da 30, İzmir’de 22, İç Anadolu’da 19-20, Doğu Anadolu’da Erzurum, Kars, Ardahan’da 15 derece ve gece sıcaklıkların Erzurum’da eksi 8, Kars, Ardahan’da eksi 5’ler civarında olacağını söyledi. 

Bayramın 3. gününün hafif yağışlı, İzmir, Çanakkale, Edirne, Trakya civarında yağmurlu olacağını belirten Çağlar, İç Anadolu’da 20, Akdeniz’de 25-30, Doğu Anadolu’da 15-18 olacağını ifade etti. Çağlar, Doğu Anadolu’da don olaylarının görülebileceğini vurguladı.
Çağlar, bayramın son günü ise ülke genelinde yağış beklenmediğini, sıcaklıkların artacağını belirterek, İç Anadolu’da 20, Doğu Anadolu’da 14-17, Akdeniz’de 24-27, Ege’de 20 derece civarında görüleceğini söyledi. 

Sıcaklıklar diğer yıllara göre karşılaştırıldığında ortalama sıcaklığın 13,2 derece olduğunu belirten Meteoroloji Genel Müdürü Çağlar, “Ülkemiz 100 yıl boyunca 0,7 santigrat derece ısınmıştır. Fakat son yıllardan itibaren 1 derecenin üstünde artış var. Son yıllardaki sıcaklık artışları 2,1 derece” dedi. Beklentiler dahilinde Kasım ayının sıcak geçtiğini belirten Çağlar, 1,5 derece civarında artışın olduğunu söyledi. Uzun yıllara göre Ankara’da 8, İzmir’de 2, Antalya’da 4, Samsun’da 9, Erzurum’da 7 ve Diyarbakır’da 6 derece sıcaklık artışı görüldüğünü söyledi. 

‘Bin yılın soğuğu geliyor’ şeklinde çıkan haberlere de değinen Çağlar, “İlmi çalışmalar sonucu ‘Bin yılın soğuğu olacak’ şeklinde ifadeye katılmıyoruz. Bunun yerine kışın hafif soğuk geçeceğini, soğuğun çok anormal şekilde olmayacağını, bazı günler çok soğuk olacak. Uzun yıllar mevsimlik tahmine göre önümüzdeki Aralık, Ocak, Şubat ayları Karadeniz, Marmara, İç Anadolu ve Ege’de sıcaklığın 0,5-1 derece altında olacak” diye konuştu. 

Çağlar, sıcaklıkların yüksek olmasının nedeninin sorulması üzerine bunun atmosferdeki sirkülasyona, atmosfer şartlarına bağlı olduğunu belirterek, diğer ülkelerde de sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde olduğunu kaydetti. Çağlar, ayrıca sel, taşkın gibi doğal afetlerde artış olduğuna dikkat çekti.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen