Per. Nis 25th, 2024

 

KAAN BOZDOĞAN/ADIYAMAN

Beslenmenin, kişinin genel sağlığı açısından hayati önem taşıdığını söyleyen Doç. Dr. Vedat Çınar, “Et, tatlı ve asitli içeceklerin fazla tüketen kalp hastalarının risk altında olduğu bilinmelidir. Özellikle kalp ve tansiyon hastaları için yoğun et tüketimi büyük risk taşır. Kırmızı et kolesterolün en başta gelen sebeplerinden biridir. Uzmanlar, ailesinde kalp hastalığı ve şeker hastalığı olan kişilerle mide rahatsızlığı olanların bayram döneminde kırmızı et ve tatlı tüketimi konusunda daha hassas davranmaları gerekmektedir.

Et iyi kaliteli protein, demir ve çinko gibi minerallerin yanı sıra yüksek yağ ve kolesterol da içerdiğinden kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı bulunan kişilerde sağlık sorunları yaratabilir. Et tüketiminin yanı sıra bayramda artan tatlı tüketimi de kalp ve tansiyon hastaları açısından risk oluşturmaktadır. Tatlı tüketiminin en aza indirilmesi gerekir. Kalp ve tansiyon hastalarının içerisinde yoğun yağ bulunan baklava, kadayıf gibi tatlılardan ziyade, sütlü tatlıları tüketmesi daha iyi olacaktır” dedi.

Türkiye’de her iki kişiden birinin kalp ve damar hastalıkları yüzünden hayatını kaybettiğini hatırlatan Doç. Dr. Vedat Çınar, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için şu önerilerde bulundu:

“Etin yağsız kısımları tercih edilmeli, pişirme yöntemi olarak ızgara veya haşlama kullanılmalıdır. Et kavrularak veya kızartılarak pişirilmemelidir. Etler, pişirilirken kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağa sahip katı yağlar kullanılmamalıdır. İçerisindeki doymuş yağ yüksek olan kırmızı et yanında dengeli bir karışım sağlamak için az zeytinyağı konulmuş salata dengeyi sağlayabilir. Özellikle ülkemizde kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurmanın içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir.

Etin içeriğindeki kendi yağı yemeğin lezzeti için yeterlidir, bu nedenle ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur. Mangal yapılacaksa etlerin kömürleşmemesine dikkat edilmelidir, dışı pişen içi çiğ kalan etlere dikkat edilmeli ve yüksek risk taşıyor olmasından dolayı çiğköfte tüketiminden kaçınılmalıdır. Kurban bayramlarında genelde sakatat tüketimi de artar; ancak özellikle kolesterolü yüksek, kalp ve damar hastalığı riski yüksek olan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdırlar.”

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen