Cts. Nis 20th, 2024

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Kadri Ecvet Tezcan, Avusturya’nın yabancılara yönelik uyum politikasını eleştirince sert tepkiyle karşılaştı. Büyükelçi Tezcan bu sözleri nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrılırken, ırkçı parti FPÖ Türkiye ile diplomatik ilişkilerin derhal kesilmesini talep etti.

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Kadri Ecvet Tezcan, günlük Die Presse adlı gazeteye verdiği demeçte Avusturya’nın yabancılara yönelik uyum politikasını eleştirerek, ülkedeki “Türklerin gettolaşmaya zorlandığını” söyledi. Büyükelçi Tezcan’ın demeci gazete yayımlanmadan tepkilere yol açtı.

Röportajda, Avusturya hükümetinin göçmenlere karşı yaklaşımını eleştiren Tezcan, “Türkler Viyana’da konut için başvurduğunda, hep aynı mahalleye gönderiliyorlar. Sonra da gettolaşmakla suçlanıyorlar” diye konuştu.

“Madem gettolaştıracaktınız neden 110 bin Türk’e Avusturya vatandaşlığı verdiniz” diyen Tezcan, “Avusturya’nın problemi ne anlamıyorum. Diğerleriyle yaşamayı öğrenmek zorundasınız” ifadesini kullandı.

Tezcan ayrıca, “BM, AGİT veya OPEC genel sekreteri olsaydım burada kalmazdım” diyerek, Viyana’da merkezleri bulunan söz konusu uluslararası örgütlere de atıfta bulundu.

Türk Büyükelçi, kaçak göçmenler konusundaki sert duruşuyla tanınan İçişleri Bakanı Maria Fekter’den yabancıların uyumu konusuna karışmamasını istedi. Büyükelçi Tezcan,  İçişleri Bakanı Fekter’i de “Liberal eğilimli Halk partisinin ilkeleriyle bağdaşmayan bir politika izlemekle” suçluyor.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NA ÇAĞRILDI

Büyükelçi Tezcan’ın Die Presse gazetesine verdiği ve bugün yayımlanan demecinin özetinin dün devlet televizyonuna yansıması üzerine, koalisyon hükümetinin küçük ortağı Halk Partisi (ÖVP) lideri ve Başbakan Yardımcısı Josef Pröll, yazılı bir açıklama yaparak, “Bir diplomatın misafir olduğu ülkenin iç politikasına yönelik bu denli ölçüsüz açıklamalarının kabul edilemeyeceğini” bildirdi.

Pröll açıklamasında, ayrıca Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger ile de görüştüğünü ve Büyükelçi Tezcan’ın bakanlığa çağrılmasını istediğini belirtti.

Bunun üzerine bir açıklama yapan Spindelegger’in sözcüsü Alexander Schallenberg, Tezcan’ın üst düzey bir yetkiliyle görüşmek için Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Avusturya Dışişleri Bakanı Spindelegger’in Türk meslektaşı Ahmet Davutoğlu ile görüşeceği ve Ankara Büyükelçisi’nin de konuya ilişkin tepkiyi iletmek üzere bugün Türk Dışişleri Bakanlığı’na gideceği bildirildi.

“TÜRKİYE İLE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ KESİN”

Avusturya’da politikalarını yabancı düşmanlığı üzerine kuran ırkçı parti FPÖ Genel Sekreteri Harald Vilimsky de, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin derhal kesilmesini istedi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen