Cum. Nis 19th, 2024

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, diğer partilerin tepkisine, ailesinden 24 kişiyi kaybetmiş birisi olarak önergeyi verdiğini belirterek ve itirazlar varsa arşivlerin açılması gerektiğini söyleyerek yanıt verdi.

Meclis Genel Kurulu’nda Torba tasarının görüşmelerine dokuzuncu bölüm üzerinden devam edilirken, görüşmelere geçilmeden önce BDP’nin “Dersim’de yaşanan olaylara” ilişkin araştırma önergesi okundu. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, önergenin okunmasına tepki gösterirken, gerekçesinde yer alan “soykırım” ifadesine tepki gösterdi. Önergenin gerekçesinde yer alan ifadelerin millete hakaret anlamı taşıyacağını, bu nedenle Meclis’te işleme alınmaması gerektiğini kaydeden Şandır, gerekçesindeki önergenin geri çekilmesini istedi.

-“AİLESİNDEN 24 KİŞİYİ KAYBETMİŞ BİRİSİ OLARAK ÖNERGEYİ VERDİM”-

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ise yerinden söz alarak araştırma önergesini, ailesinden 24 kişiyi kaybetmiş birisi olarak verdiğini ve itirazlar varsa arşivlerin açılması gerektiğini söyledi. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da söz alarak “Resmi kayıtlara rağmen bir şeyi külliyen yok saymak kabul edilemez” dedi.

-“SOYKIRIM İDDİASI KABUL EDİLEMEZ”-

BDP’nin araştırma önergesine CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da tepki gösterdi. Anadol, “Dersim olayları”nı tartışmadığını ancak Türkiye Cumhuriyeti’ni soykırımla suçlamanın iyiniyetli olmadığını söyledi. Anadol, bunun hukuken ve siyaseten yanlış olduğunu kaydetti. MHP ve CHP’nin itirazlarının yanı sıra AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ da söz alarak önergeye tepki gösterdi. Bozdağ, BDP’lilerin önergesinde yer alan “soykırımın bir iddia değil, millete yönelik bir iftira olduğunu” kaydederek Meclis Başkanlık Divanı’ndan milleti yaralayan, inciten önergenin işleme alınmaması ve düzeltilmesi için sahiplerine iade edilmesini istedi. Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Sadık Yakut ise önergenin Meclis Başkanlığı tarafından değerlendirildiğini, gerekçede yer alanların ise sadece iddiadan ibaret olduğunu vurguladı. Yakut “Soykırım iddiasını kabul etmek sözkonusu olamaz” dedi.  

ANKA

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen