Cum. Mar 29th, 2024

İngiliz mahkum, aldığı ceza gereği cesedinin Exeter Hastanesi’nin kadavra odasında son bulacağını biliyordu.

Fakat bilmediği bir şey vardı. George Cudmore’un derisi, işlemlerden geçirildikten sonra, 1852 yılında bir kitap kapağına dönüştürüldü.

Meşhur şair John Milton’un toplu eserlerini içeren şiir kitabı, insan derisinden yapılmış cildiyle, şu an nadide bir tarih eseri.

Exeter Kütüphanesi’nde tutulan kitabın ilk kez bir sergi odasında kamuya gösterileceğinin açıklanması, İngiliz tarihçiler arasında heyecanla karşılandı.

Şiir kitabının önündeki notta, kapağın kimin derisinden geldiği ve niçin idam edildiği açıkça yazıyor.

Sokaklarda sıçan avcısı olarak çalışan George Cudmore, karısı Grace’i zehirleyerek öldürmekten suçlu bulunmuştu.

1830’daki idamdan John Milton’ın şiir kitabının basıldığı 1852 yılına değin idam edilen mahkumun derisinin nerede kimin tarafından saklandığı ise bir muamma.

Fakat tarihçiler, kitap ciltleri için insan derisinin kullanılmasının pek sık rastlanılmamakla birlikte, hiç görülmemiş birşey olmadığını söylüyorlar.

Exeter Kütüphanesi yetkilisi Tony Rouse, 18’inci ve 19’uncu yüzyılllarda insan derisinden kitap kapağı tasarlandığı vakaların bilindiğini belirtiyor.

Özellikle tıp kitaplarında moda olan insan derisi, kesilmiş vücut parçalarından ya da sahipsiz cesetlerden elde ediliyordu.

Bazen, George Cudmore’un başına geldiği gibi, idam mahkumlarının derisinin kullanıldığı da olmuş.

Tony Rouse, ”Düşünmesi bile insanın ruhunu karartıyor ama bu kitapları elinize aldığınızda insan derisi olduğunu hiç düşünmezsiniz, normal bir deri gibi duruyor.” dedi.

İHA

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen