Sal. Nis 23rd, 2024

Çinli yetkili Çin Ulusal Halk Meclisi’nin Pekin’de devam eden yıllık toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Dalay Lama için “rahip kılığındaki kurt” ifadesini kullandı.

Can Çingli, bu ifadeyi ilk kez 14 Mart 2008 tarihinde Tibet Özerk Bölgesi’nin merkezi Lasa’da meydana gelen olaylardan sonra kullandığını söyleyerek, “O, (Dalay Lama) yaşayan bir Buda, ama bu konumuyla bir şey yapmadı” diye konuştu. Can, Dalay Lama’yı 18 kişinin öldüğü, yaklaşık 400 kişinin yaralandığı üç yıl önceki olayları kışkırtmakla suçladı.

Can, eski başbakanlardan Cu Enlay’ın da Dalay Lama hakkında bu sözleri kullandığını ifade etti.

Çinli yetkili, Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir hakkında da, “Rabia, yasadışı servetini ayrılıkçı faaliyetler için kullanan bir ev kadını” dedi. Can, Rabia Kadir’in halk arasında etkisi olmadığını da iddia etti.

-TİBETLİ YETKİLİ: “DALAY LAMA’NIN ÖLÜMÜ FAZLA ETKİ YAPMAZ”-

Öte yandan, Tibet’in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama’nın ölmesi durumunda, bunun bölgeye etkisinin fazla olmayacağı ileri sürüldü.

Tibet Özerk Bölgesi’nin eski yetkililerinden Çiangba Puncog, “Dalay Lama’nın ölümünün Tibet’te küçük bir şok dalgası yaratacağı, ancak ciddi bir istikrarsızlığa yol açmayacağı” görüşünü dile getirdi.

Tibetli yetkili meclis toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Dalay Lama’nın halen dini nüfuzu olduğunu, ancak Çin’de siyasi etkisi olmadığını” ileri sürdü.

AA

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen