Sal. Mar 19th, 2024

Gökhan Kara’nın haberi

Skoda Genel Müdürü Kadirbeyoğlu, “Sektör ilk 2 ayda yaptığı zamları kampanyalarla geri alsa da artık yüzde 10 zam zorunlu” dedi .

Geçtiğimiz yılı rekorlarla kapatan otomotiv sektörü, eurodaki yükselişe direnemiyor. 2011’de de hızını korumayı başaran sektör, enflasyon rakamlarına da yansıyan yüzde 4.6’lık zammı kampanyalarla geri almıştı.

Fakat eurodaki yükselişin durmaması yeni bir zammı kaçınılmaz hale getirdi. Skoda Genel Müdürü Mahmut Kadirbeyoğlu, Türkiye pazarında geçen yılki gibi bir büyümenin bu yıl hayal olduğunu söyledi.

900 binlik pazar bu yıl hayal

Markanın yenilenen logosu doğrultusunda gelecek hedeflerini paylaşan Kadirbeyoğlu, “Türkiye pazarının geçtiğimiz yılın yüzde 5 altında veya üzerinde kapanacağını düşünüyoruz. Eurodaki büyük yükseliş, 900 binli pazarı en azından bu yıl hayal haline getiriyor” dedi.

Euroda yükselişe artık markaların daha fazla dayanamayacağını ifade eden Kadirbeyoğlu, şöyle devam etti: “Yılbaşından bu yana markalar küçük zamlar yapsa da devam edene kampanyalarla bunu tüketici hissetmedi ve pazardaki büyüme devam etti.

Bundan sonda markalar yüzde 10 civarında zam yapmak zorunda kalacak. Ayrıca vergilerin de düşmesi söz konusu değil. Bu sebeple pazarın büyük bir artış göstermeyeceğini düşünüyoruz.

Yılın ilk 2 ayında 1159 adet araç teslimatı gerçekleştirdiklerini ifade eden Kadirbeyoğlu, bunun yüzde 340 artış anlamına geldiğini fakat yılsonuna kadar bu oranın korunamayacağını söyledi.

Kadirbeyoğlu, “İlk 2 aydaki artış oranı, 2010’daki araç eksiğimizden kaynaklanıyordu. 2010’da 6 bin 332 adet araç sattık. Bu 2009’a göre yüzde 86 büyüme anlamına geliyordu. Bu yılı da 2010’un yüzde 50 üzerinde, 10 bin araç satarak bitirmeyi planlıyoruzî dedi.

70 bayilik talebi aldık

2010’u yüzde 1.26 pazar payı ile tamamladıklarını hatırlatan Mahmut Kadirbeyoğlu, 2013’e kadar pazar paylarını 15-20 bin adetlik satışla yüzde 3’e çıkarmayı hedeflediklerini aktardı.

Geçen yılki performansları sebebiyle bu yıl 70’e yakın bayilik talebi aldıklarını ifade eden Kadirbeyoğlu, “Ancak bunların yüzde 10’una bayilik verebileceğiz. Denizli’de bir bayi açıyoruz.

Eskişehir, Balıkesir, Aydın ve Çorlu gibi yerlerde de bayi açtığımızda nüfus yoğunluğu olan her yerde olmuş olacağız” diye konuştu.

Skoda’nın artık 6 ayda bir otomobil çıkaracağını söyleyen Kadirbeyoğlu, “Frankfurt’ta küçük bir şehir aracı tanıtacağız. Sonra önümüzdeki yıl Cenevre’de Fabia ile Octavia arasında bir sedan model tanıtılacak.

Bu bizim pazarımız için de önemli bir gelişme olacak. Ayrıca eylül ayında 1.6 litre 105 beygirlik dizel Yeti’yi getirmeye başlayacağız” dedi.

Hafif ticarilerin yarısı binek olarak kullanılıyor

Toplam satışlarda hafif ticari araçların payının yüzde 32 olduğunu hatırlatan Skoda Genel Müdürü, bunların ancak yüzde 13-14’ünün koltuksuz araçlar olduğunu söyledi.

Kalan 120 bin aracın binek olarak kullanıldığını belirten Kadirbeyoğlu, binek araç pazarını 510 bin değil 630 bin gibi düşünmenin daha doğru olduğunu kaydetti.

Haber olmak için kampanya yaptık

Yeni 1.6 litrelik dizel motor ve DSG şanzımanda büyük bir tedarik sıkıntısı yaşadıklarını anlatan Kadirbeyoğlu, “Bunlar VW Grubu’nun diğer markalarıyla ortak üretim.

Kriz sebebiyle grubun ertelediği yatırımların sonucu bu. Krizin bu kadar çabuk biteceğin düşünmüyorlardı. Şu anda üretim gelen talebe yeterli gelmiyor” dedi.

Son 2 yıldır kampanya yapmadıklarını da hatırlatan Kadirbeyoğlu, “O sebeple de haber olmuyoruz. Şimdi haber olabilmek için vdf ile işbirliği yaptık ve kredi faiz oranlarımızı aşağı çeken bir kampanya başlattık” dedi.

AA

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen