Cum. Nis 19th, 2024

Bir ay boyunca yerli ve yabancı 17 tiyatro grubunun sahne alacağı festival, Adana’da sanat rüzgarları estirecek.

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde kapılarını açacak 13. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali öncesinde Adana’da bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Sabancı Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Zerrin Koyunsağan, Adana Devlet Tiyatrosu Bölge Müdürü Fırat Demirağ, Adana Bölge Müdür Yardımcısı Hakan Elmasoğlu ve Adana Bölge Müdürlüğü İdari Mali İşlerden Sorumlu Kazım Öztürk katıldı.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde kapılarını açacak festival ile Devlet Tiyatroları’nın festivaller zincirinin ilk halkasını gerçekleştireceklerini söyledi. Çeşitli ülkelerden gelen ve kendi kültürlerini en seçkin örnekleriyle sergileyen toplulukları sanatseverlerle buluşturmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade eden Bilgin, “Hayat hızla akıp giderken, bu tür festivaller yaşama anlam katıyor. Adana’nın bereketli topraklarından taşan sanata gönül veren ve sahip çıkan Adanalı sanatseverlere teşekkür ediyoruz.” dedi.

Tarihi Taş Köprü’nün sanat ve kültür köprüsü haline geleceğini vurgulayan Bilgin, “Tarihi köprü sabah 10’dan akşam 6’ya kadar 10 gün boyunca sanatseverler için hizmet verecek.” ifadesini kullandı. Bilgin, festivalin tahmini bütçesinin 2 milyon lira olduğunu kaydetti.

‘STUDİO FESTİ’ İLE GÖRKEMLİ AÇILIŞ

Sabancı Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Zerrin Koyunsağan, Adana’nın kültür sanat hayatına yeni bir soluk getiren festivali, Sakıp Sabancı’nın bir emaneti olarak gördüklerini ifade ederek, “Sabancı Vakfı olarak 13 yıldır Devlet Tiyatroları ile birlikte çok uyumlu bir şekilde çalışıyor ve Adana halkına bu coşkuyu yaşatıyoruz.” dedi.

Festivalin açılışını bu yıl yine Studio Festi’nin “Suyun Senfonisi” isimli muhteşem bir gösterisiyle yapılacağını belirten Koyunsağan, “Bir ay boyunca, yerli ve yabancı tiyatro gruplarının oyunları ve Taşköprü’de gerçekleşecek sokak gösterileriyle muhteşem bir festival yaşayacağız. Festival, bu coşkuya yakışır bir biçimde, Hollandalı Close Act grubunun “Malaya” isimli sokak gösterisiyle bir karnaval atmosferi içinde sona erecek. Geçen sene 50 bine yakın kişi tarafından izlenen festival, bu yıl da Adana’da sanat rüzgarları estirecek.” diye konuştu.

10 YERLİ 7 YABANCI GRUP ADANALILARLA BULUŞACAK

Festival kapsamında, Kazakistan’dan Gabit Musrepov Devlet Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu, Cengiz Aytmatov’un unutulmaz eseri “Selvi Boylum Al Yazmalım”, Romanya’dan Radu Stanca Sibiu Ulusal Tiyatrosu “Electra”, Rusya’dan Vakhtangov Tiyatrosu “Enigma Çeşitlemeleri”, Şili’den Plankton Kollektif Tiyatrosu “Cura Tato Cinayeti”, ve Litvanya’dan Anzelika Cholina Dans Tiyatrosu “Anna Karenina” ile Adanalılarla buluşacak. Ayrıca, açılışta İtalyan ve kapanışta Hollandalı gruplar da gösterileriyle festivale renk katacak. Ayrıca, 10 yerli tiyatro topluluğunun Festivalde sergileyeceği oyunlar şöyle:

Ankara Devlet Tiyatrosu: Bir delinin hatıra defteri, Kerbela, Nazım Hikmet’in “Memleketimden İnsan Manzaralarından Onbir Tablo. İstanbul Devlet Tiyatrosu: Ölüleri gömün, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tiyatrosu: İntiharın genel provası. BKM Oyuncuları: Kadın ile memur. Dostlar Tiyatrosu: Azizlikler (Ne oluyor bize?), İstanbul Halk Tiyatrosu: Alevli günler, tiyatro kare, Leyla’nın evi, Tiyatro Stüdyosu: Vanya Dayı.

FESTİVALİN BİR AYAĞI İSTANBUL’DA

13. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında açılış ve kapanıştaki sokak gösterileri dışındaki oyunlar, bu yıl da Adana Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nde sergilenecek. 2005 yılından bu yana ikinci ayağı İstanbul’da gerçekleştirilen organizasyonda, 5 tiyatro oyununun Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde sergilenmesiyle, İstanbullu sanatseverler de tiyatro coşkusuna ortak olacak.

Festival bünyesinde bugüne kadar İspanya, Slovakya, İrlanda, Fransa, Bulgaristan, Yunanistan, İngiltere, Tataristan, KKTC, Japonya, Almanya, Sırbistan-Karadağ, Rusya, Avustralya, İtalya, ABD, Romanya, Mısır, İsviçre, Danimarka, Kırgızistan, İsrail, Slovenya, Polonya, Gürcistan, Moldova, Kore, Küba, Tuva gibi dünyanın her kıtasından gelen yabancı topluluklar ile yurdumuzdan özel tiyatro grupları, şehir tiyatroları ve Devlet Tiyatroları ekipleri, 204 farklı oyunu 198 bin 988 sanatseverle buluşturdu.

SAKIP SABANCI YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ

Tiyatro sanatının gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş ustalara minnet ve saygı sunmak amacıyla 2005 yılından bu yana verilen “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü” bu yıl da 7. kez açılış töreninde sahibini bulacak.

Bugüne kadar Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü almaya hak kazanan ustalar şöyle: Cüneyt Gökçer (2005), Macide Tanır (2006), Bozkurt Kuruç (2007), Yıldız Kenter (2008), Genco Erkal (2009), Müşfik Kenter (2010).

CİHAN

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen