Per. Mar 28th, 2024

Erzurum’un İspir ilçesinde bayram ziyareti için akrabalarına giden 3 çocuk babası Halk Eğitim Müdürü Ömer Yılmaz, ayı saldırısı sonucu hayatını kaybetti.


Cesedi ayının pençelerinden kurtaran köylü sakinleri yaban ayılarına tepki gösterdi.

Alınan bilgiye göre, Erzurum‘a 160 kilometre uzaklıktaki İspir ilçesine bağlı Yeşilyurt köyü kırsalında bugün meydana gelen olayda akrabalarına bayram ziyaretinde bulunmak üzere köye giden 3 çocuk babası Halk Eğitim Müdürü Ömer Yılmaz, yolda yaban ayısının saldırısına uğradı. Bir süre ayıyla mücadele eden Yılmaz, vahşi hayvanın pençe darbelerine fazla süre dayanamadı. Köy girişine yakın kırsal alanda meydana gelen olayı gören vatandaşlar hemen Ömer Yılmaz’ın yardımına koştular. Ancak Yılmaz, hayatını kaybederken vahşi ayı cesedi bırakarak ormanlık alana kaçarak gözden kayboldu.

Ceset otopsi yapılmak üzere İspir Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Öte yandan ayı saldırısı sonucu Erzurum‘un İspir ilçesiyle bitişik olan Pazaryolu ilçesinde de geçen yıl 12 Eylül 2010 tarihinde referandum‘da sandık başkanlığı yapmak için yola çıkan köy imamı Özer Bakır, hayatını kaybetmişti.

O yörede ayı saldırısı vakalarının çok sık yaşandığına dikkat çeken ilçe sakinleri ayaklanmış yetkililere yardım çağrısında bulunmuşlardı.

AYI VURMA TARTIŞMASI

Erzurum’un Kuzey ilçeleri olarak adlandırılan İspir ve Pazaryolu civarında ayı saldırılarına tepki gösteren yöre insanı ‘ayı vurma’ tartışması başlattı. Her yıl ayı saldırısı sonucu insanların öldüğünü, yaralandığını bağ ve bahçelerindeki ürünlerinin zarar gördüğünü ifade eden ilçe sakinleri, "Geçen yıl köy imamı öldü. Çatakbahçe Köyünde köyün içerisine giren ayı bir genç kıza saldırdı. Kızı parçalamak üzereyken millet yetişti ve zor kurtardı. Önceki sene yine bir vatandaş ayı saldırısına uğradı. Ölü numarası yaparak ayının elinden kurtuldu. Bu civar dağlık ve ormanlık olduğu için yaban hayvan tehdidi altında yaşıyoruz. Güneş battıktan sonra insanlar bahçelerine gidemez oldu. Tarlada ki ürünlerimize ayılar, domuzlar zarar veriyor. Av yasağı olduğu için kimse bir şey yapamıyor. Ayı saldırısı sonucu bir kişi hayatını kaybetti. Hayvan haklarına saygılıyız. Ancak insan hakları ne olacak. Ölen imamımızı, halk eğitim müdürünü kim geri getirecek. Hayvan hakları var da canımızdan önemli mi" diyerek tepki gösterdiler.

Öte yandan yetkililerden alınan bilgiye göre, ayı vurmanın cezasının 18 bin lira olduğu öğrenildi. Yabani hayvanların sayısında artış olduğunu belirten yetkililer, "Çok geniş bir alanda ayı görülmeye başlandı. Zaman zaman ayıların köylere kadar indiğini duyuyoruz. Ancak kanunen ayı vurmak yasak. 18 bin TL avlanma bedeli var. Komisyon kararı içinde ayıların vermiş olduğu zararların nasıl karşılanacağı konusunda bir hüküm yok. Bölgedeki köylüler ve avcılardan istediğimiz, ayıyı ürküterek doğal yaşam ortamına geri dönmesini sağlamaları. Ancak ayı ısrarcı şekilde bölgeye yerleşmiş de olabiliyor. Bu da köy halkı için ciddi sıkıntı yaşatııyor. Bu durumda, konuyu rapor altına alarak Bakanlıktan ayının avlanması konusunda izin talep edebiliyoruz. Bunun için çok önemli bir olayın olması gerek." denildi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen