Cum. Nis 19th, 2024

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan’ın Suriye’ye yönelik sert çıkışlarında son istihbarat raporlarındaki 7 madde etkili oldu.


Sabah gazetesinin haberine göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün ve Başbakan Erdoğan‘ın Suriye‘ye karşı büyük tepki göstermesinin 7 sebebi var.

Bayramdan hemen önce Türkiye‘den Suriye yönetimine yapılan "veda" uyarısının perde arkasına ulaştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül‘ün "Suriye yönetimine güvenimiz kayboldu" ve Başbakan Tayyip Erdoğan‘ın "Silahlı insanları öldüren rejim ayakta kalamaz" sözlerinde son istihbarat bilgi notları etkili oldu. Buna göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimi, son bir hafta içinde Türkiye‘de akrabalık bağı olan Suriyelilerin de içinde bulunduğu 3 bin kişiyi tutukladı. Suriye‘de en ücra noktalardaki hapishanelere götürülen bu kişilerin yoğun işkence altında tutulduğu belirtildi.

İşte Ankara‘nın sabrını taşıran Suriye‘ye ilişkin son istihbarat:

3 BİN KİŞİ TUTUKLANDI: Suriye’de tutuklamalar bütün ülkeye yayıldı, muhaliflere ağır işkenceler uygulanıyor. Son 10 gün içinde gözaltına alınan ve tutuklanan 3 bin kişi arasında Türkiye‘de akrabalık bağı olanlar büyük yer tutuyor.

ÖLÜ SAYISI 5 BİNİ BULDU:
Mahir Esad‘ın emrinde hareket eden Şebbiha örgütü, etkin aşiretlere gözdağı vermek için suikastları arttırdı. Bazı katliamlar kadın ve çocukların gözleri önünde yapılıyor. Yönetim, bilinçli olarak katliamları görmezden geliyor. Resmi olmayan rakamlara göre ölü sayısı 5 bini buldu.

MAHİR: TÜRKİYE DÜŞMAN: Türkiye‘ye "içişlerimize karışma" diyen Suriye, bazı ülkelerden destek alıyor. Esad‘ın kardeşi Mahir, Türkiye‘ye yönelik "düşman" tanımlaması yapıyor. Mahir Esad‘ın sahibi olduğu Dünya TV, Türkiye aleyhine yayınlar yapmayı sürdürüyor.

KADINLARA TECAVÜZ:
Askerlerin tecavüz girişiminde bulunduğu açık bir şekilde belgelendi, 20 dolayında kadının bunu anlattığı, bazı kadınların ise tecavüzden sonra öldürüldüğü belirlendi.

YÖNETİM YANLISI MUHBİRLER:
Yönetim, rejim karşıtlarını ihbar edenlere ödül veriyor. Aranılan bazı isimlerin başına da önemli miktarda para ödülü konmuş durumda. Bu sistem gizliden gizliye çalışıyor. Yönetim, bazı şehirlerde rejim karşıtlarının mallarının yağmalanmasına göz yumuyor.

MUHALİFLERE TASFİYE:
Rejim karşıtı devlet görevlileri işlerinden bir bir uzaklaştırılıyor. Bayram öncesinde olası isyanlara karşı evlere uyarı mektupları bırakıldı.

YURTDIŞI İLE BAĞLANTI KESİLİYOR:
Şam başta olmak üzere bütün kentlerde çanak antenler söktürülüyor. Yurtdışına çıkışları engellemek için pasaportlar iptal ediliyor.

GERÇEKTEN ÇOK ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

Göreve gelişinin 4’üncü yılında Anadolu Ajansı’na konuşan Cumhurbaşkanı Gül, Suriye‘deki gelişmelere ilgisini şu sözlerle ifade etmişti: "Bana günlük istihbarat raporları geliyor. Suriye ile ilgili sayfalarca hangi ilde ne oluyor, hangi kazada ne oluyor, nerede ne nümayiş oluyor, nerede nasıl güvenlik güçleri insanların üzerine ateş açıyor, kaç kişi ölüyor, kaç kişi yaralanıyor, çok detaylı istihbarat raporları geliyor. Biz, gerçekten çok üzüntü duyuyoruz. Açıkçası her şeyin çok az ve çok geç olduğu bir safhaya geldiğini görüyorum. Bizim güvenimiz kaybolmuş vaziyette."

SİLAHLARI SUSTURMAK TEK ÇIKAR YOLDUR

Başbakan Erdoğan ağustostaki Ulusa Sesleniş konuşmasında Suriye‘de yaşananlara ilişkin şunları ifade etmişti: "Zorla, zorbalıkla, sokakları dolduran silahsız insanları ağır silahlarla vurup öldürerek bir rejim ayakta kalamaz, silahları bir an evvel susturmak ve halkın taleplerine kulak vermek yegâne çıkar yoldur. Bu yolu seçmeyenlerin akıbetini şu son birkaç ay içinde Tunus‘ta, Mısır‘da gördük, şu anda da Libya‘da yaşananları ibretle, hüzünle müşahede ediyoruz."

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen