Cts. Nis 20th, 2024

İzmir’de 4 kez kalp ameliyatı yapıldıktan sonra, kalp yetmezliği teşhisi konulan 14 yaşındaki Aynur Sezer, nakil için gerekli kalbin kısa sürede bulunmasının ardından Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen başarılı operasyonla hayata tutundu.


Doğuştan kalbi delik olan Aynur‘un bu sorunu ameliyatla giderildi. Ancak daha sonra kalp kapakçıklarında sorun tespit edilince, bu yüzden üç kez daha ameliyat masasına yattı. Son olarak vücudu şişmeye başlayan Aynur‘a kalp yetmezliği teşhisi konuldu ve kalp nakli olması gerektiği bildirildi. Küçük yaşta peş peşe ağır ameliyatlar geçiren Aynur‘un şansı bu kez yolunda gitti ve kısa sürede uygun kalp bulunarak, nakil yapıldı.

Nakil operasyonunu gerçekleştiren ekibin başındaki Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Eyüp Hazan, AA muhabirine, doğuştan kalp hastası olan Aynur‘un sağlık durumuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“Bazı doğuştan kalp hastalıkları tedavi edilebilir gözükmekle birlikte, zaman içinde ek problemlere yol açabiliyor. Nitekim Aynur da dördüncü ameliyattan sonra başka bir tedavi süreci kalmadığı için ileri derece kalp yetmezliğiyle hastanemize yatırıldı, yoğun bakımdaydı. Bu süreçte yüksek dozda kalbi destekleyici ilaçlar aldı ve bu aşamada kalp nakli kararı çıktı. Çok büyük bir şans oldu, zira kimi hastalar 1 yıl ya da daha fazla bekleyip, bekleme süresinde kaybedilebilirken, Aynur‘a 1 hafta içinde çok uygun kalp çıktı. Bu, Aynur‘un şansı.”

Prof. Dr. Hazan, nakledilen kalbin Aynur‘a çok iyi uyum sağladığını, yoğun bakımdaki dönemi atlattığını ve servise çıkardıklarını, taburcu etmeyi planladıkları çocuğun, tıbben gayet iyi durumda olduğunu dile getirdi.
Hazan, “Kalp kendi hastanemizden çıktığı için bir avantaj oldu. Başka bir şehirden ya da hastaneden getirme gibi bir kaybımız olmadı. Ameliyat yaklaşık 3 saat sürdü” dedi.

Yetişkin bir bireyin kalbinin 14 yaşındaki çocuğa takılmasının sakıncalarının olup olmadığı yönündeki soruya karşılık Hazan, “Kalp hastalığı ve kalp yetmezliği olan kişilerde kalp büyüyor ve göğüsteki yeri de büyüyor buna bağlı olarak. Dolayısıyla yetişkin hastanın kalbi rahatlıkla Aynur‘a oldu” cevabını verdi.

Nakil için kalp bulunamayan hastalara yapay kalp takılmak zorunda kalındığını belirten Hazan, “Aynur böyle bir duruma gerek kalmadan nakil olabildiği için çok şanslı. Bu hastalarımızın en kesin tedavisi kalp naklidir. Organ temininde sıkıntı olmasa keşke. Böylece hem çok pahalı olan mekanik çözümlere gerek duyulmaz hem de hastalar kalıcı çözüme kavuşmuş olur” dedi.

HEMŞİRE OLMAK İSTİYOR

Aynur’un annesi Nazlı Sezer, Sinop‘ta yaşadıklarını, Aynur‘un beş kızından en büyüğü olduğunu söyledi. Kızının bebekken sık sık morardığını, 6 aylıkken doktora götürdüklerinde kalbinde delik olduğu teşhisinin konulduğunu belirten anne Sezer, “Ameliyatla düzelmişti. Ama sonra 9 yaşındayken kapakçıklarda sorun çıktı. Diğer çocuklar gibi oyunlar oynayamadı. Çarpıntısı ve halsizliği vardı. Son zamanlarda vücudu ve yüzü şişmişti. O zaman hemen hastaneye getirdik. Daha önce dört defa ameliyat oldu. Beşinci ameliyatında yeni kalp takıldı.. Hocamız ameliyatın çok başarılı geçtiğini, bundan sonra yaşamını diğer çocuklar gibi sürdürebileceğini, okula devam edebileceğini söyledi. Bunlar tarifi zor güzellikte sözler” dedi.

Baba Güngör Sezer de bir hafta içinde kızına nakil için uygun kalp bulunmasına çok sevindiklerini anlattı.

Yeni kalbiyle hayata yeniden “merhaba” diyen Aynur ise okulunu özlediğini ve büyüyünce hemşire olmak istediğini söyledi

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen