Per. Nis 18th, 2024

Bartın’ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra’nın mutfak kültürünü yansıtan balık yemeklerinin yanında mevsimine göre 30’u aşkın organik sebzenin kullandığı salatası lezzet tutkunlarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.


Türkiye’nin dört bir yanındaki birçok lokantanın menüsüne ”Amasra salatası” olarak giren salata, sebzelere verilen farklı figürler ve özel soslarla hazırlanıyor.

Amasra mutfağında önemli yere sahip olan balıkla birlikte servis edilen elma ve üzüm sirkesiyle yapılmış salata, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin büyük beğenisini kazanıyor.

Tarihi kalesi ve anıt eserlerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle yılda 250 bin civarında turistin geldiği Amasra‘da, sahil kenarına kurulmuş balık restoranları özellikle hafta sonları binlerce kişinin akınına uğruyor.

Amasra’nın köylerinde yetiştirilen salatalık, domates, havuç, soğan, lahana, nane, turp, roka, semizotu ve biber gibi 30’u aşan sebzenin bir araya getirilmesiyle oluşturulan salata, havuç ve turpla sağlanan ilginç figürleriyle tadı kadar görselliğiyle de cezbediyor.

İlçede faaliyet gösteren balık lokantası işletmecisi Mete Akyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece salata yemek için yüzlerce kilometre uzaktan Amasra‘ya gelenlerin olduğunu söyledi.

Ustaların marifetinin yanı sıra kullanılan malzemelerin günlük ve tazeliğinin de salatanın ününe ün kattığını anlatan Akyıldız, şunları kaydetti:

”Kullandığımız malzemelerin birbiriyle karışmasının ardından bir esans oluşturmak çok önemli. İngiltere,Fransave İtalya‘dan gelen misafirlerimiz ülkelerine döndüklerinde Amasra salatasının lezzetini anlatıyorlarmış. Hatta mutfağıyla dünyaca ünlü İtalya‘dan aşçı misafirlerimiz oldu. Birkaç gün ilçemizde kalan İtalyan aşçılar bize kullandığımız malzemeleri ve salatanın tarifini sordular. Amasra salatası dedelerimizden bizlere miras. Biz de üçüncü kuşak olarak bu mirasa sahip çıkmak ve kuşaktan kuşağa aktarmak istiyoruz.”

Akyıldız, bölge turizminin lokomotiflerinden birinin de Amasra‘nın mutfak kültürü olduğunu belirterek, ”Bu bilinçle tanıtımların yapılması yöreye gelen turist sayısını artıracaktır. Amasra‘nın mutfak kültürünün turizme sağladığı katkı kesinlikle yadsınamaz” dedi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen