Per. Mar 28th, 2024

Günümüzde kilo probleminin çok yaygınlaşması hep daha düşük enerji değeri olan yiyecek ve içeceklere karşı insanları özendiriyor.


Gün geçmiyor ki yeni yeni düşük kalorili diyet ürünlerimarket raflarında ortaya çıkmasın. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, şişmanlığın bu kadar yaygın olmasının en büyük nedenlerinden birinin, şekerin günlük yaşantımıza girmesi olduğunu söyledi.

Kaya, “Bilimadamları şeker tadından vazgeçmek istemeyen ama şekerin kalorisini vücuduna almak istemeyenler için tatlandırıcı geliştirdiler. Tatlandırıcılar hemşeker hastaları hemde kilo vermek isteyenler için baş tacı oldular. İnsanlar bu tatlandırıcıları çaylarında, kahvelerinde, tatlılarında kullandılar. Birçok diyet ürünün hammaddesi oldu. Hatta o kadar hayatımıza girdi ki çocuk şuruplarında bile kullanılır oldu” şeklinde konuştu. Teknolojinin gelişmesinin insan yaşamını uzattığını, ancak eskiden nadir görünen hastalıkların ortaya çıkma hızlarının da arttığını vurgulayan Kaya, “Durumböyle olunca yeni alışkanlıklar sorgulanmaya başlandı ve tabii tatlandırıcılar da bunlardan bir tanesiydi” dedi.

Tuzak gibi uzak durun

Tatlandırıcıların kilo verme açısından etkisinin çok tartışıldığını da vurgulayan Dr. Kaya şu açıklamaları yaptı: “Kan şekerini yükseltmediği için şeker hastalarına tavsiye ediliyor, evet gerçekten kalori değeri sıfır. Ama bu ürünleri kullananlar, az yeseler de çok fazla kilo kaybı görülmüyor. Bu şaşırtıcı tezatlığın neden böyle olduğu ile ilgili yapılan araştırmalarda, aslında tatlandırıcıların kilo vermeyi durdurduğu hatta kilo almaya neden olduğu ortaya çıktı.”

İki şekilde kilo aldırıyor

Tatlandırıcıların kilo almaya iki şekilde neden olduğunu söyleyen Dr. Kaya bu nedenleri de şöyle açıkladı: ”Birincisi yemekle birlikte tatlandırıcı içeren bir içecek kullanılıyorsa, bu kişinin iştahını açıyor ve daha çok yemesine neden oluyor. Yapılan bir araştırmada bir grup deneğe yemek sırasında şeker içermeyen normal meyveli yoğurt veriliyor, ikinci gruba da tatlandırıcı ilaveli meyveli yoğurt verildiğinde, tatlandırıcı içeren grubun yemek süresinin daha uzun olduğu ve miktar olarak da bu grubun daha çok yediği görülüyor.

Kullanmak sakıncalı

Yapılan başka bir araştırmada da, tatlandırıcıların bağırsakta şekere duyarlı hücreleri aktive ettiği ve vücuda yiyeceklerle alınan şekerin vücut tarafından daha çok depo edildiği gösterildi. Birçoğumuzun tadını sevdiğimiz için değil, şekerimizi ya da kilomuzu azaltmak için kullandığı tatlandırıcıların, o kadar da etkili olmadığını biliyoruz. Yeni yapılan araştırmalar, kilo kontrolü için kullandığımız ve sağlık üzerine bu kadar olumsuz etkisi olduğunu bildiğimiz tatlandırıcıları kullanmamız gerektiğinin altını çizmemiz lazım.”

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen