Cum. Nis 19th, 2024

Başbakan Tayyip Erdoğan, “Hiç endişeniz olmasın, Makedonya AB’ye bizden önce girer. Biz sizden sonra gireceğiz” dedi.


VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Erdoğan, dün resmi ziyaret için gittiği Üsküp’te Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ile ortak basın toplantısı düzenledi. Makedonya’nın ismi ile Avrupa Birliği ve NATO üyeliğine Yunanistan’ın karşı çıkmasına ilişkin soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi: “Türkiye olarak bizim tavrımız belli. İsim noktasındaki hakkı vazgeçilmezdir ve bu Makedonya’nın bu en doğal anayasal hakkıdır. Bu süreci bizler zaten destekliyoruz, yanındayız. Yunanistan’ın tavrını, yaklaşımını ise anlaşılmaz buluyoruz. Avrupa Birliği sürecine gelince, bence şu anda zaten Makedonya bizden önce AB’ye girecek gibi geliyor bana. Süreç o kadar hızlı yürüyor. Biz şu anda tabii AB ile müzakere eden bir ülkeyiz. Fakat hiç endişeniz olmasın, Makedonya AB’ye bizden önce girer. Biz sizden sonra gireceğiz. Onun için ben şimdiden hayırlı olsun diyorum. NATO konusunda tabii Yunanistan’ın burada maalesef bir engelleme olayı var. Ama bu konuda da biz her zaman Makedonya’nın NATO’ya girmesi konusunda desteğimizi verdik, veriyoruz, vereceğiz.”
Yatırımlar

Erdoğan, “Türk girişimcilerin Makedonya’ya yatırımı konusunda gereken desteği verecek misiniz” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Ben bu konuda TOBB’u ve işadamları gruplarımızı, STK’larımızı teşvik etmek suretiyle Makedonya’da yatırım yapma konusunu bu ziyaretimden sonra STK başkanlarına hatırlatacağım. Bunlardan hiç şüpheniz olmasın. Şu anda 100 kadar girişimcimiz burada var. Ama bu sayı daha da artsın istiyoruz. Tabii herhangi bir yerde bir sıkıntı varsa bunu da tabii değerli dostum, Sayın Başbakan iletecektir. Çünkü biz siyasilere düşen görev engelleri kaldırmaktır. Özellikle ekonomik ve ticari ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi konusunda Türk özel sektörünün Makedonya’da yatırımlarını daha da artırmasına yönelik yaptığım teşvikler konusunda da kendilerini bilgilendirdim. Başta TAV firmamız olmak üzere ki az önce Üsküp Havalimanı’nın restorasyonuyla birlikte, son halini görünce doğrusu ben de adeta kendi ülkemdeki bir yatırımın açılış törenindeymiş gibi kendimi hissettim.”

Havalimanı turu

RESMİ ziyaret için dün Makedonya’ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TAV tarafından yapılan Üsküp Büyük İskender Havalimanı’nda incelemelerde bulundu. Erdoğan, resmi karşılama töreninin ardından havalimanı hizmet binasına geçerek Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın ve yetkililerden havalimanıyla ilgili bilgi aldı. İncelemelerde Emine Erdoğan, Makedonya Başbakanı ve eşi de hazır bulundu.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen