Cum. Mar 29th, 2024

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gelen ihbarlar üzerine harekete geçti. Bakanlığa bağlı gıda ve kontrol genel müdürlüğünün denetiminde bazı işletmelerde özellikle süt ve süt üretiminde yapılan hileler bir bir ortaya çıktı.


VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Son dönemde gıda ürünlerinde denetimlerin artırılmasına rağmen olumsuz örneklerin önüne bir türlü geçilemiyor.

Maliyeti düşürmek için süte margarin, yoğurda jelâtin, kaşar peynirine palmiye yağı koydular.

Bakanlığa bağlı gıda kontrol genel müdürlüğü ekiplerinin denetimi de Maliyeti düşürmek için yapılan sahtekârlığı ortaya çıkardı. Bazı firmaların yoğurdun maliyetini azaltmak için krema makinesiyle sütün içinde ki yağı alıp tereyağı alarak yüksek fiyattan sattığı belirlendi. Ve yerine bitkisel margarin katarak yağ oranının yüksek tutulduğu tespit edildi.

Yoğurtta ki bir başka oyun ise jelâtin katılarak sertlik verilmesi. Çarşı Pazar ve market raflarında yapılan denetimlerde kaşar peynirinde palmiye yağı kullanılarak fiyatı ucuzlatıldığı saptandı.

Bazı uyanıklar da daha fazla kâr elde etmek amacıyla kaşarda kullanılan saf nennet kazein yerine bitkisel protein içeren başka bir karışım kullanma yolunu seçiyor. Uzmanlara göre Amerika’dan ithal edilen bir kilogram nennet kazein 14-15 liraya satılırken, bazı üreticiler bu rakamı vermek yerine 7-8 lira ödeyerek daha ucuz karma maddeler alıyor. Sektörün önemli bir temsilcisine göre; piyasadaki süt ürünlerinde etkin markaların yüzde 50’si bunu yapıyor.

Ayrıca bu şirketler, yeni geliştirilen homojenizatör cihazı sayesinde de bu maddeyi süte yedirerek tüketicilerin fark etmesinin de önüne geçiyor. İşin ehli kişiler haricinde vatandaşların bunu anlaması imkânsız.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen