Cts. Nis 20th, 2024

Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya, kamuoyu desteğini son bir ayda yüzde 34’den 39’a çıkardı.


Putin’in Mart 2012 devlet başkanlığı seçimlerinde adaylığının kesinleşmesinin ardından Aralık ayında yapılacak parlamento seçimlerinde Birleşik Rusya‘nın Duma’da çoğunluğu elde etmesi bekleniyor. Levada Araştırma Merkezi’nin son yaptığı ankete göre ise yüzde 7’lik barajı üç parti geçebilecek. İktidar partisinin dışında, Komünist Parti ve Liberal Demokrat Parti‘nin de parlamentoda yer alması bekleniyor.

Seçim kampanyasının başlamasının ardından muhalefet partilerinde herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Komünist Parti’ye olan destek yüzde 11 olarak gerçekleşirken, aşırı sağcı Vladimir Jirinovski’nin Liberal Demokrat Partisi yüzde 8 destek bulabildi. Duma’da bulunan siyasi partilerden AdaletliRusyaise yüzde 4’e düşen oyları sebebi ile yeni dönemde parlamentoya giremeyebilir.

23-27 Eylül tarihlerinde Rusya‘nın 153 ayrı yerleşim biriminde bin 600 seçmenle görüşülerek yapılan ankete göre seçimlere girmesi beklenen parlamento dışındaki diğer partilerin oyları ise yüzde 2’yi geçmiyor. Ankete göre Yabloko yüzde 2 oy alırken, Rusya Vatanseverleri ve Haklı Dava Partileri yüzde 1’de kalıyor.

Henüz kararını vermeyenlerin oranı ise geçen aya göre yüzde 17’den yüzde 12’ye geriledi. Özellikle iktidar partisinin işsizlik sorunlarına çözüm, emeklilerin durumlarının iyileştirilmesi yönündeki vaatleri ve diğer popülist politikalarının seçmen üzerinde etkili olması bekleniyor. Rus uzmanlara göre seçimlerden önce ücretlere önemli oranda artış sağlanması durumunda iktidar partisi bir önceki seçimlerde aldığı yüzde 67’lik oy oranına da yaklaşabilir.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen