Sal. Nis 16th, 2024

Almanya’nın önde gelen havacılık dergilerinden Aero, THY’ye ve THY Genel Müdürü Temel Kotil’e övgüler yağdırdı.


Aylık derginin şimdiden yayınlanan Ocak 2012 sayısında THY kapak konusu yapılarak, THY’nin başarılarıyla ilgili olarak ”Avrupa’da 1 numara olma yolunda mı? – Turkish Airlines zirveye ulaşmak istiyor” şeklinde başlık atıldı.

Derginin içindeki haberde, THY’nin FC Barcelona’nın ana sponsorlarından biri olduğu hatırlatılarak, Kotil’in hedeflerinin çok yüksek olduğu, şirket içindeki gelişmelere bakıldığında Kotil’in yaptığı açıklamaların gerçekten de bir pazarlama reklamından çok daha öte büyük başarılara işaret ettiği belirtildi.

Kotil’in canla başla ve gönülden şirket için çalıştığı ifade edilen haberde, ”Türkiye’deki ekonomi dalları Turkish Airlines’ın başarılarının birazını bile yakalayabilecek durumdaysa Avrupa, Boğaziçi’nin doğusundaki bu ülkeye hemen AB üyeliğini vermeli” şeklinde ifadeye yer verildi.

THY’nin günümüzde 178 uçaklık bir filoyla 84 ülkedeki 188 hedefe uçtuğuna işaret edilen haberde, Kotil’in, her destinasyonu incelediklerini gelecekte Batı ve Orta Afrika ülkelerine, ABD ve Asya’ya da daha yoğun bir şekilde uçmak istediklerini belirterek, ”Dünyanın en büyük hava yolu şirketi olmak istiyoruz” şeklinde konuştuğu bildirildi.

THY’nin özellikle 2005 yılından bu yana ödüllere boğulduğu, Amerikan FAA şirketinden dünya çapında sıfır hatayla bakım yapan şirket ödülünü aldığı, bunu Avrupa’nın en dakik hava yolu şirketi ödülü ve en güvenilir bagaj ulaştıran şirket ödülünün izlediği, 2011 yılında da Swiss ve Lufthansa şirketlerini de geride bırakarak Avrupa’nın en iyi hava yolu şirketi ödülü olan Skytrax-Award’u aldığı hatırlatıldı.

Bu başarıların, THY’nin, imkanlarını çok iyi bir şekilde analiz ederek Avrupa’daki havayolu şirketlerinin avantajlarını Körfez ülkelerindeki hava yolu şirketlerinin servis teklifleriyle birleştirmesinden ve Hindistan gibi büyümekte olan pazarlara yönelmesinden kaynaklandığı ifade edilen haberde, buna ülke içindeki büyümenin de katkısı olduğu kaydedildi.

THY’nin yolcu sayısının 2011 yılında 30 milyona yükseldiğine dikkat çekilen haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın da, Türkiye‘nin ancak güçlü bir havayolu şirketi sayesinde uluslararası alanda takdir göreceği düşüncesiyle hareket ederek, bir uçak mühendisi olan ve uluslararası alanda tecrübeye sahip olduğunu bildiği Kotil’i şirketin başına getirdiği belirtildi.

Şirketin şu anki tek büyük sorununun İstanbul‘daki 2 havaalanının bile gittikçe artan talebe karşılık veremeyecek hale gelmeye başlaması olduğu ifade edilen haberde, bu sorunun da yeni büyük bir havaalanı inşaatıyla çözülmesinin planlandığı, bu havaalanının İstanbul‘dan yaklaşık 40 kilometre uzakta ve 5 pistli olacağı, 2016 ya da 2017 yılında gerçekleştirilmesi beklenen havaalanının 80 milyon yolcu kapasiteli olacağı kaydedildi.

THY’nin geçmişi hakkında da bilgi verilen haberde Kotil ile yapılan bir röportaja da yer verildi.

Buna göre, Lufthansa’yı 10 yıl sonra geçecekleri şeklinde yapmış olduğu açıklamayla rakiplerinden korkmadığını mı göstermek istediğinin sorulması üzerine Kotil, ”Rekabet bizi ilgilendirmiyor, hiç kimseye karşı da mücadele etmiyoruz. Rekabet bizim için sadece ilerleme hedeflerimizde yorulmamamız açısından önemli. Hedefimiz, yolcu başına düşük tuttuğumuz işletme masraflarıyla Singapore Airlines, Emirates ya da Lufthansa kadar iyi olabilmek” şeklinde yanıt verdi.

Başarılarının sırrının sorulmasına karşılık da Kotil, ilerleme için piyasanın matematiksel analizinin iyi yapılması gerektiğini, yaptıkları işlerde hiçbir zaman geçmişe bakmadıklarını, iyi eğitimli genç uzmanlarla çalıştıklarını, başarının temel şartlarının servis, güvenlik ve konfor olduğunu ve bu alanlarda her eksiği gidermeye çalıştıklarını söyledi.

Kotil, birçok hava yolu şirketinin en büyük sorunlarından birinin de pilot eksikliği olduğunun hatırlatılarak, böyle bir sorunun THY’de de yaşanıp yaşanamayacağı şeklindeki bir soru üzerine de, böyle bir sorunun THY için söz konusu olmadığını, 2 bin 200’den fazla pilota sahip olduklarını, 400 yeni pilotun da alındığını sözlerine ekledi.

aa

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen