Cum. Mar 29th, 2024

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin KCK operasyonlarındaki tutuklamalara tepki göstermek için Diyarbakır’da düzenlediği mitinge katılarak “Barışın ve çözümün yolu bellidir. Barışa giden yol Öcalan’dan geçiyor” dedi.


Foto galeri için tıklayın

BDP, KCK operasyonlarındaki tutuklamalara tepki göstermek için Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı ’Buradayım, irademe sahip çıkıyorum’ sloganıyla miting düzenledi.

Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı mitinge BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekileri, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir katıldı. Alanda, Öcalan ve PKK flamaları dikkat çekerken, sol örgütler, İbrahim Kaypakkaya ile Çin’de komünist devrimi gerçekleştiren Mao’nun posterlerini taşındı.

BAYDEMİR: ARTIK BİRBİRİMİZE KURŞUN SIKMAYALIM

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, birbirlerine kurşun sıkmadan sorunların çözülmesini isteyerek, "Siyaset merkezlerine ve Ankara’ya kan kanla yıkanmaz, yitirdiğiniz hiç bir canı, alacağınız bir başka canla geri getirmek şansı yok. Bu halkı, halkın iradesini yok sayarak, zindana koyarak, hapsederek, bu sorun çözülmedi, çözülmez. Yegane yol var, o da istişaredir, müzakeredir, ortak paydalarda yeni bir dizaynla, yeni bir toplumsal sözleşmeyle birlikte yaşamdır. Birlikte yaşam çağrımızı, barış çağrımızı, kardeşlik çağrımızı, artık biribirimize kurşun sıkmayalım çağrımızı anlamayan zalimlere, bizi iradesizleştirmek ve bizi teslim almak isteyen zalimlere bir çift sözüm var bugün" dedi. Baydemir, bir de şiir okudu.

DEMİRTAŞ: KÜRT HALKI KÜRDİSTAN’DA 80 YILDIR DİRENİYOR

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, konuşması öncesinde alan üzerinde uçuş yapan polis helikopterini yuhalayanlara, "Bırakın gelsinler, yaklaşsınlar. Bizim lafımız size değil, onlara. Dinlesinler de öğrensinler" dedi. Yıllardır bedeli ağır zorlu ama onurlu bir mücadeleyi hep birlikte verdiklerini iddia eden Demirtaş, "Bir halk olarak yediden yetmişe hep birlikte bu zorlu mücadeleyi yürütüyoruz. Elbetteki ödenen bedeller, çekilen acılar küçümsenecek, azımsanacak değil. Bir halk neredeyse 80 yıldır kendi anavatanında, yani Kürt halkı Kürdistan’da diz çöktürülmeye, onursuz bir halk olarak teslim alınmaya çalışılıyor ve nerdeyse 80 yıldır bu halk dayatılan bu onursuzluğa direniyor. Bedeli ağır oldu. Şu saatlerde bile halen bu halk bunun bedelini ödemeye devam ediyor. Tarih boyunca böyle olmuştur. Kendisine onursuzluk dayatılan hiçbir halk bunu kabul etmemiş, elindeki güç neyse, isyanını ortaya onunla koymuştur. Kürt halkı 80 yıldır barış, kardeşlik gelsin diye isyandadır. Bugün de isyandadır, bugün isyandadır, buradadır" dedi.

‘İÇİŞLERİ BAKANI BU FOTOĞRAFA İYİ BAK’

Mitingi geçen ay düzenlemek istediklerini ancak yoğun yağmur nedeniyle ertelediklerini kaydeden Demirtaş, "İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin bunu ‘BDP Diyarbakır’da miting yapamaz hale geldi, mitinge 20 kişi gelince yağmuru bahane ederek iptal ettiler’ dedi. İçişleri Bakanı bakın diyor ki, ’KCK operasyonları ne kadar etkili oldu. BDP artık Diyarbakır’da miting yapamıyor, çok şükür’ diyor. Şimdi kendisi öyle bir şahsiyet ki, öyle bir zihniyet sahibi ki ne söyleseniz üstüne alımıyor, çünkü anlamıyor, anlama gibi bir problemi var. Ne söylesek anlamıyor. O nedenle İdris Naim’in memurlarına buradan sesleniyorum; şu çekimleri, fotoğrafları, görüntüleri kendilerine gönderin. Bunun içinde hep birlikte bir zafer işareti yapalım. Bak İdris Naim Şahin burası İstasyon Meydanı.. Bu fotoğrafa iyi bak. KCK operasyonları etkili olmuş mu olmamış mı? Bu fotoğraflara bak ona göre konuş" dedi.

‘BAŞBAKAN DA İNSANLIK SUÇUNUN ORTAĞI’
Demirtaş, KCK ve benzer operasyonların bundan önceki hükümetler tarafından da yapıldığını belirterek, şöyle dedi:

"Bundan önceki hükümetler çok daha fazlasını denediler hepsinin amacı aynıdır. Herkes bu ülkede Türkleşecek. Tek dili, tek milleti kabul edecek. Bakın isteyen Türkleşebilir, Türklüğü kabulde edebilir biz saygı duyarız. Ama hiç kimse, kimseye bunu zorla yaptıramaz. Kürt halkının direnişi bunu ortaya koymuştur. Hiç kimse bu halka zorla asimilasyonu dayatamaz. Dersim’de yapılan buydu. İşte Dersim’i bombalayanlar, katliam yapanlar tek millet, tek dil için yapmaya çalıştılar. Bütün o ölümlerin katliamların nedeni buydu. Yakılan köyler, faili meçhuller, kayıplar hepsi bunun içindi. Tek dil, tek millet yaratmak için. Şimdi AKP aynısını yapıyor işte bu tutuklamalar bunun için yapılıyor."

Bugüne kadar asimilasyon yaptığı için yargılanan tek bir devlet yetkilisinin bulunmadığını belirten Demirtaş, oysa asimilasyonun insanlık suçu olduğunu söyledi. Bir gün bu suçu işleyenlerin yargılanacağını belirten Demirtaş, "Ey Başbakan sen de yargılanacaksın bu asimilasyon suçundan. Hatip Dicle teröristmiş, çeteymiş içerde. Ama amorti milletvekili mecliste. Hatip Dicle’nin yerine piyangodan çıkan milletvekili AkP’nin sıralarında oturuyor. O asimilasyonu temsil ediyor, Hatip Dicle ise direnişi temsil ediyor. Asla KCK tutuklularını yalnız bırakmayacağız. Onlar bizim onurumuzdur, onurumuzdan asla vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

‘SUSMAYIZ, DAHA FAZLA BAĞIRIRIZ’
Kendilerini kimsenin susturamayacağını belirten Demirtaş, "Teslim olmak bizim tarihimizde yoktur. Geri adım atmak bizim tarihimiz de yoktur. Bundan sonrada bizden görecekleri budur işte. Yapmaya çalıştıkları şey moralimizi bozmaktır. O nedenle asla ama asla tek bir insanımızın bile morali bozulmamalıdır" dedi. Tutuklanan bir kişinin yerine 10, 100 kişinin görev almasını isteyen Demirtaş, kendilerini ihbar ederek adliyeleri tıkamalarını istedi.

‘DİRENMEK ANAYASAL HAKKIMIZDIR’
Demirtaş, yapılan şeyin halkın iradesinin kırılmasına dönük olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Bugün yürütülen bütün bu çalışmaların operasyonların amacı önümüzdek 100 yılı belirleyecek olan Ortadoğu’daki gelişmelerden Kürtler nasiplenmesin diyedir. Ama yağma yok eski Kürt yok, Kürtler hakkını alacak. Biz kardeşlikten, barıştan yanayız derken kurbanlık koyunuz demiyoruz. Ciddi olduğumuzu söylüyoruz. Eğer onurlu bir barıştan yanaysanız Kürtler dünden razıdır. Kürtler savaş, kavga istemiyor bunu dayatan sizlersiniz. Kürt halkı yıllardır barış elini uzatmış, ama sen o elini tutacağına operasyonlarla, tehditle tutuklamayla yaklaştın. Buna karşı, zulme karşı direnmek Anayasanın halklara verdiği bir yetkidir. Dünyanın hiçbir yerinde zulüm yapan iktidara boyun eğin diye bir anayasa yoktur. Direnme hakkımız Anayasal bir haktır biz direnişteyiz sayın Başbakan. Taleplerimiz ortada. Anayasa tartışmasını sürdürüyoruz. Eğer meseleyi Anayasa’da çözmek istiyorsanız taleplerimiz ortada. Öncelikle Anayasaya giden yolu temizlememiz lazım."

‘ANADİLDE EĞİTİM, ÖZERK YÖNETİM ŞARTLARI’
Demirtaş, Anayasa da Kürt sorunun çözümü için ana dilde eğitimin olmak zorunda olduğunu belirterek, "Ana dilde eğitim olmadan kültürler kabul edilmeden, özerk yönetimler kabul edilmeden biz o anayasaya yeni anayasa demeyeceğiz. Halkımız böyle bir anayasaya asla onay vermeyecektir. Bunları yapmak zor değildir. AKP bunları tartışmıyorsa bile bilinki asimilasyona devam edecek" dedi.

‘BARIŞA GİDEN YOL ÖCALAN’DAN GEÇİYOR’
Demirtaş, İmralı’da 133 günü ulaşan tecrit olduğunu iddia ederek şöyle dedi:

"Sayın Öcalan’la kesilen müzakereleri başlatmanız gerekir. Bugüne kadar defalarca görüştünüz. Karayılan açıkladı. İmralı’dan gelen 10 dan fazla mektup elimizde diyor. Bunları avukatlar getirmedi diyor. AKP’nin bilgisi dahilinde tamamen devlet tarafından Kandil’e getirildi diyor. Madem bu kadar barışa giden yolu biliyorsunuz, bu yolu niye tıkıyorsunuz? Bu yolu tıkamak demek savaşta ısrar demektir. O nedenle barışa giden yolun açılması için tecridin ortadan kaldırılması gerekiyor. Sayın Öcalan’ın özgürlüğü dahil bütün bunlar sağlanarak bir yıl içinde Türkiye’de barışın önü açılabilir. Barışın ve çözümün yolu bellidir. Bunlar makuldur. Bunlar bu iktidar istediği gün gerçekleşebilecek şeydir. Eğer yapmıyorsa, adım atmıyorsa şundan emin olunki asimilasyonda ısrarcı olduğu içindir."

‘CENAZELERE SAHİP ÇIKMAMAK BÜYÜK ONURSUZLUKTUR’
Demirtaş, Başbakan’ın kendi ülkesindeki acılara gözünü, yüreğini, kulacağını kapattığını ileri sürdü. Demirtaş, PKK’lıların cenazelerinin parçalandığını ve analarının kucaklarını verildiğini ileri sürerek, "Tarihteki en barbar savaşlarda bile cesetlere saygısızlık yapılmamıştır. Cenazeler hassas konulardır. Cenazelere saygı duymamız lazım. Hiçbir toplum cenazesini yerinde bırakmaz. Cenazesine sahip çıkmamak büyük bir onursuzluktur. Eğer siz bir genci PKK’lıdır diye öldürüyorsanız o genç PKK’lı olarak defnedilmeyi hak eder. Herkesin buna saygı duyması lazım. Ona göre cenaze töreni yapılır. Bizde BDP olarak buna saygı duyduk, bundan sonra da saygı duyacağız. Asla cenazelere taziyelere yönelik saldırıları kabul etmeyeceğiz. Cenazesine sahip çıkmamak onursuzluktur. Biz bu onursuzluğu asla halkımıza yaşatmıyacağız" dedi.

Demirtaş, kendilerine yönelik saldırıları durdurmak Kürt halkının ittifakını güçlendirmesi gerektiğini söyledi. Ak Parti’ye oy veren Kürtlere seslenen Demirtaş, "AKP’ye oy vermiş olanlar unutmasin ki bugün sizin partiniz tarafından zindanlarda tutulan arkadaşlarımız sizin de çocuklarınızın geleceği için mücadele ediyor. Yanlış yerde durmayın. Zulmün tarafında olmayın. Bu halk sizi asla affetmeyecektir. O nedenle doğru olan yerde olun" dedi.

Mitingten sonra dağılan bazı gruplar özellikle merkez Bağlar ilçesinin bazı sokaklarında polise taş atınca, polis ekipleri de göz bombaları atarak dağıttı.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen