Cum. Nis 19th, 2024

Bilinçsiz avlanman sonucu Türkiye’de hamsi mevsiminin erken bittiği açıklandı.


Bilinçsiz avlanma nedeniyle hamsinin en fazla olması gerektiği dönemde kalmadığını belirten Zonguldak Merkez Çarşısı’nda 20 yıldır balıkçılık yapan Ali Bayrak, "Büyük balıkçı tekneleri Zonguldak‘taki balığı bitirdiler, şimdi Gürcistan’daki balığı bitirmeye gittiler. Av yasağının kalkması ile fazla avlanma oldu, hamsi mevsimi erken başladı. Sonuç olarak da erken bitti. Daha doğrusu biz bitirdik. Karadeniz’de hamsinin en bol olması gereken zamanda, bilinçsiz avlanma yapıldığı için balık tükendi. Çünkü avlanma sırasında balığın büyüğü küçüğü ayrılmadı. Hamsinin satılanı satıldı, elde kalanı yem yapılması için fabrikalara verildi." dedi.

BALIKÇI TEKNELERİMİZ RUSYA VE GÜRCİSTAN AÇIKLARINDA

Hamsinin Rusya ve Gürcistan tarafına kaçtığı için balıkçıların Gürcistan açıklarına avlanmaya gittiklerini ifade eden Bayrak, şunları kaydetti:

"Rusya ve Gürcistan’da balık avlamak bizim ülkedeki gibi değil. Kayıkların büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre kota koyuyorlar. Kota ölçüsünün fazlasını yakalamak kesinlikle yasak. Türkiye‘de öyle değil. Türkiye‘de sabah, akşam, gece, gündüz adam ne kadar balık varsa tutuyor. Sattığını satıyor, perakende olarak satamadığını yem fabrikasına gönderiyor. Bilinçsiz avlanmanın sıkıntısını yaşıyoruz. Balık kontrollü avlansa, tezgâhlarda 5-6 ay hamsi olur. Türkiye‘deki büyük balıkçıların çoğu, pasaport işlemlerini yaptırdıktan sonra Gürcistan tarafına balık avlamak için yola çıktılar."

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen