Per. Mar 28th, 2024

Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin en önemli yönlerinden birisini oluşturan siyasî kriterler alanında atılacak adımları belirlemek amacıyla kurulan Reform İzleme Grubu, dün Konya’da toplandı. Toplantıya ev sahipliği yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermeni iddiaları konusunda dogma oluşturmaya çalışan Fransa’ya sert tepki gösterdi.


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifini gündeme getiren Fransa‘yı uyardı. Türkiye‘nin her zaman tarihi arşivleri açarak araştırmaya hazır olduğunu açıklayan Davutoğlu, "Ama eğer bu yüzleşme imkânı verilmez ve bir dogma oluşturulursa gittiğimiz her ülkede Fransız koloniciliği, sömürgeciliği üzerine konuşmaya başlarız.” dedi.

Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin en önemli yönlerinden birisini oluşturan siyasi kriterler alanında yapılan çalışmaları izleme ve bu alanda atılacak adımları planlama amacıyla oluşturulan Reform İzleme Grubu’nun (RİG) 24. toplantısı, dün Konya‘da yapıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu‘nun ev sahipliğinde Dedeman Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve ilgili bürokratlar katıldı.

Bakanlar, toplantının ardından basın mensuplarının karşısına geçti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bir basın mensubunun Fransa‘nın Ermeni iddialarıyla ilgili tavrını sorması üzerine Fransız meslektaşı Alain Juppe’yle yaptığı görüşmede 2005 yılında yaptıkları teklifi yeniden gündeme getirdiklerini ve kim istiyorsa adil bir hafıza çerçevesinde, ortak tarih komisyonu çerçevesinde bütün arşivleri açmaya hazır olduklarını belirttiğini aktardı.

Juppe’nin de bunu ilgili taraflara ileteceğini kaydettiğini anlatan Davutoğlu, ancak bir ay geçmeden yaşananların, Juppe’nin benimsediği ifade özgürlüğü ve tarihin araştırılarak çözüme kavuşturulabileceği görüşüne karşı, Fransa‘da dogmatik bir zihniyetin devreye girdiğini gösterdiğini vurguladı. Davutoğlu, şöyle konuştu: "Sayın Juppe’ye ben saygı duyuyorum. Ankara‘da benimsediği bu fikrin bugün için de geçerli olduğunu ve bunun Fransız Meclisi’ne anlatılması durumunda Türkiye‘nin her zaman tarihi, ortak ve ayrı ayrı arşivleri açarak araştırmaya hazır olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Esas tarihle yüzleşmek budur. Biz yüzleşmeye hazırız. Ama eğer bu yüzleşme imkânı verilmez ve bir dogma oluşturulursa gittiğimiz her ülkede Fransız koloniciliği, sömürgeciliği üzerine konuşmaya başlarız. Bütün Afrika’da. Bunun da bilinmesi lazım. Tarih açılacaksa maalesef sonuçları hiçbir açıdan doğru olmaz. Fransa‘da konuşamayacağımız gerçekleri dünyanın her yerinde konuşmaya başlarız.”

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de uzun yargılamalara ilişkin şikâyetleri değerlendirdi. Bakan Ergin, yargının hızlandırılmasına dönük üçüncü paketin yakın zamanda Meclis gündemine geleceğini açıkladı. Bu kapsamda yargılamaların bir yıl içinde hem de temyiz aşamasıyla birlikte bitirilmesinin hedeflendiğini bildirdi.

(CİHAN)

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen