Cum. Mar 29th, 2024

Vatandaşın başlattığı boykot, Türkiye’deki Fransız şirketlerini de hareketlendirdi Türk-Fransız Ticaret Derneği üyeleri Sarkozy’ye, ‘Durum çok ciddi’ diye seslendi


Fransa’nın sözde soykırım ile ilgili yasayı meclisten geçirdikten sonra başlatılan boykotun etkileri giderek yayılıyor. Türk vatandaşlarının Fransız mallarını almama kararı Türkiye‘deki Fransız şirketlerini de harekete geçirdi. Çoğu Fransız şirketlerden oluşan, 420 üyeli Türk-Fransız Ticaret Derneği, başta Sarkozy olmak üzere Fransa‘daki yetkililere birer mektup göndererek durumun ciddiyetini anlattı. Konuyla ilgili açıklamalar yapan Türk- Fransız Ticaret Derneği Başkanı Zeynep Necipoğlu, dernek olarak, Fransız Parlamentosu’nun girişiminin Türkiye‘de hangi boyutlarda algılandığı, ‘Fransız dostluğunun son derece güçlü şekilde devam ettiği’ bir ülkede böylesi bir kararın ne gibi büyük zararlara yol açabileceği konusunda senatörleri bilgilendirmek maksadıyla kararlı bir çalışma yürüteceklerini bildirdi. Necipoğlu, "Yasa Türkiye‘de daha önce eşi görülmemiş boyutta tepki ve protestolara yol açmıştır" dedi.

EN ÖNEMLİ PAZAR
Necipoğlu, Fransa ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 12 milyar euro düzeyine ulaştığını, bunun bir kısmının Fransız şirketlerinin Türkiye‘deki bağlı kuruluşları sayesinde gerçekleştiğini anlatan Necipoğlu, şu bilgileri verdi: "Sayıları son 25 yılda 15’ten 400’ün üzerine çıkmış olan bu kuruluşlar, otomobilden hipermarket ve hizmet sektörlerine kadar Türk ekonomisinin en ileri sektörlerinde 100 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Fransa, Türkiye‘deki en büyük ikinci yatırımcı ülkedir. Türkiye de, AB ve İsviçre dışında, Fransız ihraç mallarının üçüncü en önemli pazarını teşkil etmektedir.”

İMZA TOPLUYOR
Dernek tarafından Fransa Cumhurbaşkanı‘na açık mektup yazıldığını, aynı mektubun Fransa Ulusal Meclisi ve senato başkanlarına, Fransa Parlamentosu’ndaki 4 parti grubunun başkanlarına gönderildiğini kaydeden Necipoğlu, mektupta iki taraflı ekonomik ilişkiler bakımından yol açabileceği sonuçlara, Fransız mal ve hizmetleri aleyhine boykot başlatılmasına dikkat çekildiğini aktardı. Necipoğlu, 2006’daki süreçte etkin çalışmalar yaptıklarını ve başarılı olduklarını, düzenledikleri imza kampanyasına 50 bin kişinin katıldığını belirterek, yine bir imza kampanyası çalışması içinde olduklarını bildirdi.

SATIŞLAR DÜŞÜYOR
Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkan Yardımcısı Yves-Marie Laouenan, 2006 yılında Türkiye kamuoyundan gelen tepkileri hatırlatarak, ”Türkiye’deki Fransız şirketlerin satış rakamlarında ve cirolarında düşüş yaşandı" dedi. "Böyle bir durumda hep ticari tahribat soruluyorr. Esas tahribat, dostluk ilişkilerindeki tahribattır. Bunu rakamla ölçmek söz konusu değil” diyen Laouenan, şöyle konuştu: ”Bizim işimiz ticaret ve ekonomi. Krizden söz ediyorsak, ticaret üzerine etkileri olacağındandır. Dengeli duruma dönülmesini istiyoruz."

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen