Per. Nis 18th, 2024

CHP, zorunlu askerlik süresinin düşürülmesine ilişkin projesinin ana hatlarını belirledi.


CHP, seçim sözleri arasında bulunan “zorunlu askerlik süresinin düşürülmesi”ne ilişkin projesinin ana hatlarını belirledi. Projeye göre, zorunlu askerlik önce 9 aya ardından 6 aya inecek, askerlik yaşı 20’den 18’e düşecek, askerde olanların SGK primlerini devlet ödeyecek.

CHP Milletvekili Osman Korutürk, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında partisinin seçim vaatleri arasında yer alan askerlik konusundaki projeleri hakkında bilgi verdi. Anayasa ve ilgili kanunlarda yapılacak değişikle TSK’- nın çağın gereklerine cevap verecek bir yapıya kavuşturulmasını istediklerini belirten Korutürk “Zorunlu askerlik ile terörlemücadele görevini ayırt etme zamanı gelmiştir. Yükümlülerin barış zamanında, terörlemücadele gibi görevlerde kullanılmasını önlemek için İç Hizmet Kanunu’nun 2. maddesindeki askerlik yeniden tanımlanmalıdır’’ dedi. Askerliğin barış zamanında eğitimle sınırlandırılması gerektiğini kaydeden Korutürk, bu kapsamda jandarmada zorunlu askerlik görevini yapan gençlerin kullanılmasına son verilmesinin önemli bir adım olacağını söyledi.

‘SÜRE KISALSIN’

Askerlik süresinin ilk aşamada 15 aydan 9 aya indirilmesini öneren Korutürk, şöyle dedi: “TSK’da gerçekleştirilecek yeni kuvvet yapısı ve yükümlülerin askerlik hizmetinin sadece eğitimle sınırlandırılması tamamlandığında, bu süre 6 aya kadar çekilebilir. Askerlik yaşı isteğe bağlı olmak şartıyla 18’e indirilmeli; 18-20 yaşları arasında isteyen gençlerin erken çağda askerlik yükümlülüklerini tamamlamaları, askerlik hizmetlerinin son aylarında yoğun meslek edindirme kursları ile de desteklenerek daha donanımlı şekilde hayata hazırlanmaları sağlanmalıdır.’’

ŞİAR, SİVİL DENETİM

Gençlerin askerlik süresince SGK primlerinin devlet tarafından karşılanmasını da öneren Korutürk, bedelli askerlik konusunda hükümetle mutabık olmadıklarını ancak bu haktan faydalanacak kitleyi de rahatsız etmeyi düşünmediklerini söyledi. Korutürk, “Bir yasa teklifi hazırlıyoruz. Diğer partilerle de işbirliği yapıp, bir an önce TSK’yı sivil denetime tabi olacak şekilde vurucu gücü yüksek, hareketli, küçük fakat etkin bir hale getirmek istiyoruz. Bunu sivil yönetimin altına almak her zaman CHP’nin şiarı olmuştur. Bunu, TSK’nın itibarını en yüksek düzeyde tutarak yapmaktır amacımız’’ dedi.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen