Per. Mar 28th, 2024

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2012’nin zor bir yıl olacağını belirterek dayanışmanın her zamankinden daha fazla önem taşıyacağını vurguladı.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir yeni yıl mesajı yayımlayarak 2012’nin dünyada ekonomik ve siyasi açıdan zor bir yıl olacağını belirterek dayanışmanın her zamankinden daha fazla önem taşıyacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, yeni yıl dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Gül, 2011’in acı olaylar ve güzel gelişmelerle geride kaldığını, umut ve heyecanla yeni bir yılı karşıladıklarını ifade etti.

Gül, yeni yılın millete ve tüm dünyaya barış, huzur, refah getirmesini, insanlığın karşı karşıya bulunduğu sorunların çözüme kavuşturulmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Gül, 2011’in Türkiye açısından yoğun bir gündemle geçtiğini, dünyada ve Türkiye‘de önemli gelişmeler yaşandığını ifade etti.

Bölgede başlayan yapısal değişim hareketlerinin, demokrasinin vazgeçilmezliğini bir kez daha ortaya koyarken, dünyanın istikametine de yeni bir şekil verdiğini anlatan Gül, şunları kaydetti:

"Yeni uluslararası düzene geçişin sancılarıyla birlikte, dünyada baş gösteren ekonomik ve siyasi çalkantılar tüm ülkeleri etkilerken, Türkiye, sahip olduğu değer ve kazanımlar sayesinde yoluna emin adımlarla devam etmiştir. Uzun yıllar ihmal edilen reformlar, evrensel değerlerin ışığında hayata geçirilmiştir. Ülkemizin görünürlüğü ve etkisi artmıştır.

Dolayısıyla bugün ekonomisiyle, gerçekleştirdiği dönüşümlerle, ileri standartlarıyla, demokratik rejimiyle, uluslararası alandaki aktif ve yapıcı tutumuyla, yumuşak gücüyle siyasi değeri artan, dünyanın parlayan yıldızı olarak gösterilen bir ülkede yaşamanın haklı gururu içindeyiz. Türkiye‘nin yükselen gücü, tüm dünyada ilgiyle ve dikkatle takip edilmektedir. Bu başarı, geçmişten gelen birikimlerin, daima onur duyduğumuz köklü tarihimizin ve büyük bir öz güvenin yansımasından başka bir şey değildir."

"Öncelikler belli"

Cumhurbaşkanı Gül, dünyanın içinde bulunduğu sürecin, 2012’nin ekonomik ve siyasi bakımdan zor bir yıl olacağını gözler önüne serdiğini vurgulayarak, "Ülkemizin çevresinde gelişen önemli siyasi olaylar ve çalkantılar dikkate alındığında, 2012’nin Türkiye‘yi meşgul eden, yoğun bir yıl olarak geçeceği kanaatindeyim. Bu nedenle enerjimizi, çevremizdeki gelişmeleri ülkemiz açısından olumlu doğrultuda yönlendirmek için harcamamız ve kendi içimizde dayanışma halinde olmamız şüphesiz her zamankinden daha fazla önem taşımaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Geleceğin Türkiye için büyük umutlar vaat ettiği inancında olduğunu vurgulayan Gül, Türkiye‘nin önümüzdeki süreçteki öncelikleri ve yapması gerekenlerin belli olduğunu ifade etti. Gül, Türkiye‘nin dinamizmi ve yakaladığı gelişme ivmesinin yanı sıra bu konuda toplumda büyük bir konsensüsün bulunmasının, bu inancını kuvvetlendirdiğini kaydetti.

Türk ekonomisinin son yıllardaki performansıyla göz doldurduğunun altını çizen Gül, Türkiye‘nin bu yönüyle başarılı bir örnek oluşturduğuna işaret etti.

Gül, bununla birlikte aşırı öz güven içerisine girmeden, alınması gereken tedbirlerin bilinciyle hareket edilmesinin önem taşıdığını belirtti.

Terörle mücadele ve yeni anayasa

Cumhurbaşkanı Gül, terörle mücadelenin önümüzdeki süreçte de taviz verilmeksizin her alanda sürdürüleceğini vurguladı. Terörle mücadele devam ederken, vicdanlara ters gelen sorunların da öz güvenle çözüme kavuşturulmasının önemli bir zorunluluk olduğuna işaret eden Gül, "Milletimizin birlik ve bütünlüğünün muhafazası, büyük hedeflerimizin gerçekleştirilebilmesinin mihenk taşını oluşturmaktadır" ifadesini kullandı.

Türkiye’nin başlattığı sivilleşme ve demokratikleşme adımlarının en önemli ayağının yeni bir anayasa olduğunu belirten Gül, 2012 yılında yeni anayasa çalışmalarının nihayete erdirilmesinin halkın genel beklentisi olduğuna dikkati çekti. Gül, toplumun tüm kesimlerini kucaklayan demokratik, özgürlükçü ve çoğulcu bir anayasanın, Türkiye‘nin istikrar içinde ilerlemesinin de yolunu açacağını kaydetti.

Türkiye’nin AB’ye üyelik hedefinden hiçbir zaman vazgeçmediğini, daima samimiyetle gayret gösterdiğini anlatan Gül, AB müktesebatına uyum amaçlı reformların 2012 yılında da kararlı şekilde devam ettirileceğini belirtti.

Gül, demokratik standartların, hukuk standartlarının daha da yükseltilmesine, özgürlüklerin daha da genişletilmesini öngören reformlara daima önem ve öncelik verileceğini de ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, ekim ayında Van’da meydana gelen depremde kaybedilen vatandaşların üzüntüsünün yüreklerinde olduğunu dile getirerek, Van’ın yeniden ayağa kalkması için çalışmaların büyük bir çabayla sürdürüldüğünü anımsattı.

Cumhurbaşkanı Gül, deprem sırasında birbirine ne kadar sıkı bağlarla bağlı olduğunu bir kez daha gösteren milletin, bu sıkıntıları da aşacağını belirtti.

"Çok çalışır ve inanırsak ulaşamayacağımız hedef yok"

"Elbette ki Türkiye hiçbir sorunu olmayan bir ülke değildir" ifadesine yer veren Gül, şöyle devam etti:

"Sorunlarımızın farkındayız. Bunları çözmek için güçlü bir irade sergilenmektedir. Bütün kurumlarımız Türkiye‘nin daha da gelişmesi, demokratikleşmesi için iş birliği içinde hareket etmektedir. Çok çalışırsak ve başaracağımıza inanırsak ulaşamayacağımız hedef yoktur. Gerekli irade, azim ve cesareti gösterebildiğimiz takdirde, yarının daha güçlü, daha huzurlu, daha müreffeh, bölgesine ve uluslararası sisteme yön veren Türkiye‘sini el birliğiyle inşa edeceğimizden şüphe duymuyorum. 2011 yılında kaydettiğimiz ilerlemeler, ülkemizin geleceğinin ne kadar parlak olduğunu gösterir mahiyettedir. Şunu ifade etmek isterim ki önümüzdeki yıllarda, ülkemizin daha güzel başarılara imza attığına şahit olacağız ve millet olarak bunun gururunu hep beraber yaşayacağız.

Yeni bir yıla girerken insanlar, ülkeler ve milletler arasındaki ilişkilerde barışın, huzurun ve güvenin egemen olması, karşılıklı saygı, anlayış ve hoşgörünün düşmanlıklara, nefrete ve ön yargılara galip gelmesini umut ediyorum. Daha güçlü, daha müreffeh bir Türkiye‘ye ulaşmak dileğiyle, değerli vatandaşlarımızın yeni yılını tebrik ediyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum."

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen