Per. Nis 18th, 2024

“Şike İddianamesi” ile birlikte mahkemeye gönderilen soruşturma dosyasında, Fenerbahçe’nin şike faaliyetleri kapsamında dağıttığı öne sürülen paraların görüntüleri de yer aldı


İşte şike iddianamesinin tam metni (Son Detaylar)

. “Menajer” denilen aracılar vasıtasıyla şike ve teşvik pirimi için ayrılan paraların dağıtımının yapıldığı belirlenirken, polis telefon dinlemelerine takılan para alışverişlerini adım adım görüntülemeyi başardı. Polisin fiziki tikibine takılan para transferlerinde, menajerlerin Fenerbahçe Yöneticileri Şekip Mosturoğlu, Tamer Yekovan ve Sami Dinç’ten aldıkları paraları, futbolculara veya kulüp yöneticilerine götürmeleri yer alıyor. Şike parası kimi zaman beyaz bir zarfın içine, kimi zaman bir spor çantada kimi zaman ise bir poşetin içerisinde transfer ediliyor.

Para bagajda

Polisin yaptığı takip çalışmalarının en çarpıcılarından birinde, şike için dağıtılması için aracıya verilen paraların bir otomobilin bagajında görüntülenmesi oldu. 15 Mayıs 2011 tarihinde Şükrü Saracoğlu Stadı’nda oynanan ve ve Fenerbahçe’nin Ankaragücü’nü 6-0 mağlup ettiği maç öncesi, FB Yöneticisi İlhan Ekşiolğu ve FB Menejeri Cemil Turhan aracılığıyla, eski masör Mehmet Yenice ile irtibata geçiliyor. Ankara’da bulunan Yenice, Ankaragücü takımı oyuncularına dağıtılan 400 bin dolar paradan geri kalan 100 bin dolar parayı İstanbul’a getiriyor. Ancak Yenice’nin aracı polis tarafından İstanbul girişinde durduruluyor. Yapılan aramada aracın bagajında 100 bin dolar polis tarafnıdan görüntüleniyor. Paranın kime verileceği polis tarafından sorulduğunda Yenice ‘Poşetin içerisinde 100.000 dolar var. Cemil Turhan ile Ataşehir’de ev alacağım. Fenerbahçe Dereağzı Tesislerine Cemil Turhan’ın yanına gidiyorum’ cevabını veriyor’. Bunun üzerine olaydan haberdar olan polis Yenice’yi bırakıyor.

Soruların cevaplarını bile ezberleyememişler

TFF’nin açtığı 31 Mayıs 2011 tarihindeki menajerlik sınavının soruları ve cevaplarını Olgun Peker ve adamları sınavdan önce ele geçirdi. Polisin dinlediği telefonda zanlıların 15 sorunun cevabını ezberlemede zorlandığı ortaya çıktı. İşte zanlıların bu konudaki komik diyalogları:

30 Mart 2011 tarihinde Peker’in adamları Serdar Berkin ve Özden Aslan’ın konuşması:

Ö.A : 15 cevap, zaten 14 geçiyormuş. Öbür 5 soruyu da öyle salla. Yanlış doğruyu götürmüyormuş. Nasıl yapacağız şimdi bunu?

S:B: Uzun mu cevaplar?

Ö.A: Ne cevabı lan. Şık şık. A:B:C:D. Sıralı verdi bana zaten. 1,2,3,4,5, 15’e kadar. 15 sorunun cevaplarını verdi.

S.B: Tamam. Onları ezberleyeceksin işte.

Ö.A: Garanti olsun diye parmaklarımın arasına yazayım mı? Nasıl ezberleyeceğiz?

S.B: Heyecanlanacak bir şey yok. Kaç tane A var. Kaçtane C var.

Ö.A: 5 tane A var. 7 tane C var. 3 tane B Var. A’ları yazacaksın sonra B’leri sonra da C’leri

Abdullah Avcı’yı da dinlemişler

Milli Takımlar Teknik Direktörü Abdullah Avcı’nın da soruşturma kapsamında ‘şüpheli’ olarak dinlenildiği ortaya çıktı. Takipsizlik kararında soruşturma sürecinde İstanbul Büyükşehir Belediyespor teknik direktörü olan daha sonra Milli Takım’ın başına getirilen Avcı’nın dinlenildiği bilgisi yer aldı. Ancak yapılan teknik takibin sonucunda Avcı’nın, “Suç unsuru taşıdığı değerlendirilen ve operasyonel faaliyet gerektirecek herhangi bir görüşme yapmadığı, adı geçen şahsın müsnet suçu işlediğine dair ilgili kolluk biriminin yaptığı dinlemeler sırasında elde ettiği bilgiler dışında haklarında soruşturmayı devam ettirmeyi gerektirir nitelikte ve yeterlilikte kesin, net ve inandırıcı delil bulunmadığı anlaşılmıştır” denildi.

ŞİKE SÖZLÜĞÜ
Aziz Başkan CEO futbolcu inşaat işçisi

İddianamede örgüt üyelerinin, polis takibinden kurtulmak için şifreli konuştukları vurgulandı. Sanıkların cep telefonlarıyla görüşmek yerine bulundukları yerde sabit telefon araştırarak o hat üzerinden görüştükleri, teknik takip imkanı bulunmadığı düşüncesiyle daha çok Blackberry telefonlarla mesajlaşma yoluna gittiklerinin anlatıldığı iddianamede örgüt lideri Aziz Yıldırım’ın görüşmelerini daha çok yüzyüze yaptığı, şike teklifi yapılırken futbolcuya ulaşmadan önce silsile halinde aracı kullandıkları, bu şekilde Şike Zincirinin çözülmesinin önüne geçmeyi hedefledikleri anlatıldı. Sanıkların örgüt faaliyetlerini büyük bir gizlilik içerisinde yürütmeye özen gösterdiklerinin de tape’lerde anlaşıldığı yer aldı. İşte o şifreler:

Aziz Yıldırım: Bir numara, şirket CEO’su

Futbolcu: İnşaat işçisi, mağdur, müvekkil

Ali Kıratlı: Rüzgar, şekerli

Hakem: Hakim

Para: Gram

Şike parası almak; Kahve içme,

Futbol maçı: Tarla, taş ocağı, inşaat, mahkeme, proje, dava

SEZER ÖZTÜRK 6 YIL

Eskişehirli futbolcu Sezer Öztürk’ün 22 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor maçında teşvik primi verilmesi suçundan 2,5 yıldan 6 yıla kadar hapsi istendi.

EMENİKE 12 YIL

Emnanuel Chınenye Emenike’nin 8 Mayıs 2011 günü oynanan Karabük-Fenerbahçe maçında şike yapılması suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapsi isteniyor.

ÜMİT KARAN 12 YIL

Eskişehirsporlu futbolcu Ümit Karan’ın “nitelikli dolandırıcılık ve teşvik primi vermek” suçlarından 4,5 yıldan 13 yıla kadar hapsi istendi. Karan, “9 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması ve 22 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor maçında teşvik primi verilmesi” ile suçlanıyor.

VEDERSON

Bursasporlu Futbolcu Gökçek Vederson’un 17 Nisan 2011 günü oynanan Trabzonspor-Bursaspor maçında teşvik primi verilmesi eyleminden dolayı 2,5 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İBRAHİM AKIN 30 YIL

İBB’li futbolcu İbrahim Akın’ın 12,5 yıldan 30 yıla kadar hapsi isteniyor. Şu maçlarla suçlanıyor:

1- 1 Mart 2011 İBB Spor-Fenerbahçe maçında şike.

2- 15 Mayıs 2011 Trabzonspor-İ.B.B

Spor maçında teşvik primi.

3- 11 Mayıs 2011 Beşiktaş-İ.B.B

Spor kupa final maçında şike.

İSKENDER ALIN 6 YIL

İstanbul Büyükşehir Belediyesporlu İskender Alın’ın 7,5 yıldan 18 yıla kadar hapsi istendi. Alın şu maçlardan suçlanıyor:

1- 15 Mayıs 2011 Trabzonspor-İ.B.B Spor maçında teşvik primi verilmesi.

2- 11 Mayıs 2011 Beşiktaş-İ.B.B Spor kupa final maçında şike yapılması.

SERCAN YILDIRIM 6 YIL

Galatasaraylı futbolcu Sercan Yıldırım’ın, Bursaspor’da olduğu dönemde 17 Nisan 2011 günü oynanan Trabzonspor-Bursaspor maçında teşvik pirimi verilmesi suçundan 2,5 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

SERDAR KULBİLGE 14 YIL

Gençlerbirliği Kalecisi Serdar Kulbilge’nin, “nitelikli dolandırıcılık suçundan 4 yıldan 14 yıla kadar hapsi isteniyor. Kulbilge şu maçlardan suçlanıyor:

1- 7 Mart 2011 günü oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe maçında şike yapılması.

2- 20 Mart 2011 günü oynanan Gençlerbirliği-Trabzonspor maçında teşvik primi verilmesi.

VOLKAN BAHÇEKAPILI 28 YIL

Emre Belözoğlu’nun kuzeni Volkan Bahçekapılı’nın 31 Mart 2011 günü yapılan menajerlik sınavı öncesi rüşvet verme ve kopya çekmek suçlarından 8 yıl 9 aydan 28 yıla kadar hapsi isteniyor.

Göksel Gümüşdağ 21 YIL

TFF Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Spor Kulüp Başkanı olduğu, Aziz Yıldırım liderliğinde şike ve teşvik primi faaliyetlerinde bulunan suç örgütüne, Federasyon başkanlığı adaylığı sürecinde şahsın desteğini alabilme adına, bilerek ve isteyerek yardım ettiği öne sürülüyor. İddianamede, Gümüşdağ’ın Fenerbahçe-İBB maçında yapılan şike eylemine iştirak etmek ve örgüt içindeki hiyerarşik yapıya katılmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek suçlarından 8,5 yıldan 21 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

NEVZAT ŞAKAR 11 YIL

Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar “Müşteki Ahmet Bulut’un tehdit edilmesi ve 15 Mayıs 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü maçında teşvik primi vermeye teşebbüs suçlarından 4 yıldan 11 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

SADRİ ŞENER 18 YIL

Trabzonspor Başkanı Sadri Şener’in teşvik primi verilmesine teşebbüs suçundan 8 yıldan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Şener’in suçlandığı 2 maç şöyle:

1- 15 Mayıs 2011 Fenerbahçe-Ankaragücü maçında teşvik primi verilmesi girişimi.

2- 22 Mayıs 2011 Sivasspor-Fenerbahçe maçında teşvik primi verilmesi girişimi.

MEHMET YILDIZ 12 YIL

Futbolcu Mehmet Yıldız’ın 22 Mayıs 2011 günü oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapsi isteniyor.

TAYFUR HAVUTÇU 12 YIL

Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu’nun 11 Mayıs 2011 günü oynanan Beşiktaş– İBB Spor kupa final maçında şike yapmak suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapsi talep edildi.

Havutçu savcılıkta kendisini şöyle savunmuştu: Kupa maçından 1-1,5 ay kadar önce yönetimden İbrahim Akın ve İskender Alın’ın transfer edilmesini istedim. Yusuf Turanlı’nın Serdar Adalı’ya ulaşamadığını, bu konuda yardım istemesi üzerine Ahmet Ateş’e durumu söyledim. Bu yüzden Ahmet Ateş aracılığıyla görüşme gerçekleşti. Daha sonra ise transfer gerçekleşmedi.”

SERDAL ADALI 18 YIL

BJK Asbaşkanı Serdal Adalı’nın 11 Mayıs 2011’de oynanan Beşiktaş İBB Spor kupa finali maçında şike yapmak suçundan 7,5 yıldan 18 yıla kadar hapsi istendi.

Adalı polisteki ifadesinde şunları söylemişti: 2011 yılı Nisan ve Mayıs ayı içerisinde İbrahim Akın’ın transferi için girişimde bulundum. Ancak bu transferin şike amaçlı değildi, İbrahim Akın’ı kulübü satmaktan vazgeçti ve transfer gerçekleşmedi. Akın’ın menejeri Yusuf Turanlı ile Bursa’da İbrahim Akın ve İskender Alın’ın transferi hakkında görüştük. İbrahim Akın’a yarış atı vermedim.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen