Çar. Nis 24th, 2024

Tunceli Üniversitesi’ne Zaza, Kurmanci ve Arap Dili bölümleri açıldı


VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü bünyesinde, Zaza Dili ve Edebiyatı, Kurmanci Dili ve Edebiyatı ile Arap Dili ve Edebiyatı ana bilim dallarının kurulması için yaptıkları başvurunun kabul edildiğinin kendilerine bildirildiğini söyledi.

Prof. Dr. Boztuğ, üniversite senato üyeleri ile birlikte basın mensuplarına yaptığı toplantıda Yükseköğretim Kurulundan (YÖK) dün aldıkları bir yazıyla üniversitelerinin Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümüne, Zaza Dili ve Edebiyatı, Kurmanci Dili ve Edebiyatı ile Arap Dili ve Edebiyatı ana bilim dallarının açılmış olduğunu büyük bir mutlulukla öğrenmiş bulunduklarını açıklada.

Üniversite olarak yörede bazı insani ve sosyal sorunlara eğilmelerinin görevlerinin ve mesleklerinin bir gereği olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Boztuğ, şunları kaydetti:

”Çünkü yöremizdeki bu tür birikmiş insani ve sosyal sorunlar çözülmeden, biz üniversitemizi geliştiremiyoruz, üniversitemizi kalkındıramayacağımızı anlamış durumdayız. Bu nedenle yöremizde Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezimizi açtık ve başına da müdür olarak çok tanımış bir Alevi Ocağının dedelerinden sayın Ali Ekber Yurt dedeyi atadık. Aynı şekilde yöremizde konuşulan anadillerden, Zazaca ve Kurmancayı da Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümüne 4 yıllık bölümler olarak kurmayı önerdik ve Yükseköğretim Kurulundan da kabul edildi. Ve buralarda Yükseköğretim Kurulunun çerçeve yönetmeliği gereği, doktoralı üçer öğretim görevlisi bulmamız durumunda 4 yıllık eğitim öğretime başlayabileceğiz.”

-Kurulan bölümler Türkiye‘de bir ilk-

Kurulan bölümlerin Türkiye‘de bir ilk olduğunu ifade eden Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, şöyle devam etti:

”Bugün Dil Tarih ve Coğrafya Fakültemizde bazı bölümler var, 4 yıllık eğitim veriyor bu bölümler. Bunların olması lazım kabul ediyoruz tabii. Ve bu diller hiç konuşulmayan diller. Mesela Sümer dili, Hitit dili onlarda dört yıllık bölümler var. Gençlerimiz 4 yıl okuyorlar, onlardan mezun oluyorlar Sümer dili, Hitit dili uzmanı oluyorlar ve eskiden konuşulan bu dillerin yazıtlar üzerine, çeşitli kitabeler üzerine eserleri bırakılmış bunları okuyarak günümüzün kültür hayatını zenginleştiriyorlar. Oysa bizim ülkemizde milyonlarca kendi yurttaşımız, Türkiye Cumhuriyet Devleti yurttaşımızın konuştuğu diller bu diller. O nedenle bunların üniversitelerimizde olmaması bir eksiklikti. Bu eksikliği biz Tunceli Üniversitesi olarak gördük, Yükseköğretim Kuruluna arz ettik. Ve teklifimiz kabul edildi. Türkiye Cumhuriyeti Devletimizde bu bir ilk uygulama. Ben geçen yıl Almanya seyahatimde Berlin Teknik Üniversitesinde genel dil bilimleri fakültesinde Zazaca bölümü eğitimi yapıldığını ve doktora eğitimi yapıldığını gördüm. Çünkü Alman devleti büyük bir devlet. Zazacayla hiçbir ilgisi yok ama doktora programı var. Biz de ise gerek Zazaca, gerek Kurmanca milyonlarca yurttaşımızın konuştuğu canlı diller, üniversitelerimizde bunların olmaması birer eksiklikti. Bu eksikliğin giderilmesi de benim görüşüme göre devletimizin, milletimizin büyüklüğünün bir göstergesi, ülkemizde demokrasinin, hukukun, insan haklarının evrenselleşmesinin bir göstergesi.”

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen