Cts. Nis 20th, 2024

Türkiye’nin dizi film ihracatı 2011 yılında 60 milyon doları aştı.


Türk dizi film sektöründeki ihracatın yaklaşık 80’ini gerçekleştiren Calinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Gülken, Ortadoğu’da ve Kuzey Afrika gibi ülkelerde rekorlar kıran Türk dizilerinin, bu sene bölgede yaşanan "Arap Baharı"ndan biraz olumsuz etkilendiğini, fakat buna mukabil farklı ülkelerde yeni pazarların açılmaya başladığını söyledi.

Türkiye ile İsrail arasında yaşanan siyasi gerilimden ise dizi sektörünün etkilenmediğini kaydeden Gülgen, İsrail’de Türk dizilerine inanılmaz bir ilginin olduğunu bildirdi. Gülgen, "Devletlerin politikası başka, halkların davranışları başkadır. Siz ABD’ye kızarsınız ama Hollywood filmi izlersiniz. Bizim işimiz halklarla. O yüzden gerilimden etkilenmedik. Şu anda Türk dizilerine İsrail’de çok büyük bir ilgi var" dedi.

BALKAN ÜLKELERİNE AÇILIYOR

Dizi ihracatında bu yıl Balkan ülkelerine açılma başladığını kaydeden Gülgen, Balkanlarda Sırbistan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Polonya, Macaristan, Ukrayna, Uzakdoğu’da Malezya, Endonezya, Tayvan, Tayland, Singapur, Japonya ve Vietnam gibi yeni pazarların açıldığını kaydetti. -100’ün üzerinde dizi ihraç ediliyor.

Şu anda yurt dışına 100’ün üzerinde dizi ihraç edildiğini belirten Gülgen, en popüler erkek oyuncuların Kıvanç Tatlıtuğ, Kenan İmirzalıoğlu, kadın oyuncuların ise Tuğba Büyüküstün ve Songül Öden olduğunu söyledi.

Yeni dizilerden Umutsuz Ev Kadınları ve Adını Feriha Koydum dizilerinin uluslararası pazarlara rahatlıkla satılabileceğini kaydeden Fırat Gülgen, "Bu dizilerin hikayeleri güzel, başarılı olacak diziler. Hem kadın hikayesi anlatılıyor, hem zengin-fakir hikayesi var. Umutsuz Ev Kadınları satış yaptığımız bölgelerde orjinalinden bile başarılı olabilir" diye konuştu.

BÖLÜM BAŞI 500 İLA 15 BİN DOLAR

Gülgen, televizyonun kadınlar tarafından seyredildiğini ve kumandanın kadınların elinde olduğunu, o yüzden kadın dizilerinin tuttuğunu vurguladı. Dizilerin bölüm başına 500 dolar ile 15 bin dolar arasında değişen fiyatlardan satıldığını belirten Gülgen, pazarda bir doygunluk oluşmaya başladığını ve bu fiyatların daha yukarılara çıkacağını düşünmediğini söyledi.

HANGİ DİZİLER, HANGİ ÜLKELERE SATILIYOR?

Calinos’un Almanya, İsviçre, Avusturya, Tayland, Tayvan, Vietnam, Macaristan, Polonya, Japonya, Kazakistan, Bulgaristan, Makedonya, Ortadoğu, Özbekistan, Yunanistan, Kosova, Azerbaycan, İran, Ortadoğu ülkeleri, Romanya, Katar, Arnavutluk, Hırvatistan, Bruney, Bosna, Ukrayna, İsrail, Singapur, Malezya gibi ülkelere pazarladıkları dizilerin isimleri şöyle:

"Adını Feriha Koydum, Acı Hayat, Akasya Durağı, Aliye, Annem, Arka Sokaklar, Arka Sıradakiler, Asi, Asmalı Konak, Aşk ve Ceza, Aşka Sürgün, Aşk-ı Memnu, Aşkım Aşkım, Berivan, Bıçak Sırtı, Bir İstanbul Masalı, Borsa, Bütün Çocuklarım, Büyük Yalan, Candan Öte, Canım Ailem, Çalıkuşu, Çocuklar Duymasın, Deli Yürek, Dudaktan Kalbe, Doktorlar, Ekmek Teknesi, Elveda Derken, Eşref Saati, Ezo Gelin, Fırtına, Gece Gündüz, Genco, Geniş Zamanlar, Gurbet Kadını, Gümüş, Hayat Bağları, Hırsız Polis, Ihlamurlar Altında, İki Aile, İki Kız Kardeş, Kapalı Çarşı, Kavak Yelleri, Kaybolan Yıllar, Kınalı Kar, Kurtlar Vadisi, Kuzey Rüzgarı, Küçük Kadınlar, Melekler Adası, Melekler Korusun, Menekşe ile Halil, Ömre Bedel, Pars: Narkoterör, Pusat, Sağır Oda, Sahra, Samanyolu, Sessiz Fırtına, Sır Kapısı, Sırlar Dünyası, Son Bahar, Tatlı Betüş, Tarçın ve Arkadaşları, Yabancı Damat, Yanık Koza, Yaprak Dökümü, Yasemin, Yemin, Yol Arkadaşım, Yusuf Yüzlü, Zerda, Zeynep, Zirvedekiler"

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen