Cum. Nis 19th, 2024

Amerikan Merkez Bankası (Fed) 2014 sonlarına kadar faiz oranlarını artırmayı beklemediğini açıkladı.


Sürpriz karar piyasalarda doların değerini sert bir şekilde düşürdü. Bunun sonucu olarak Amerikan hükümetinin borçlanma maliyeti de düştü.

Fed’in açıklamasında Amerikan ekonomisi için risklerin devam ettiğini belirtirken enflasyonun kontrol altında olduğunu bildirdi.

Merkez Bankası’nın açıklamasına göre, faiz oranları yüzde sıfır-0,25 aralığında kalacak. Bununla birlikte Merkez Bankası’nın para politikası kurulunun bazı üyeleri iki gün süren toplantılarının sonunda faiz hadlerinin hızla artırılması tavsiyesinde bulundu.

Fed, ekonomin seyrine ilişkin tahminleriyle birlikte ilk kez kurul üyelerinin tek tek görüşlerini de yayımlama kararı aldı.

Buna göre, 17 üyeden 3’ü bu yılın sonuna kadar faiz oranlarının artırılması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Altı üye ise bunun 2013’ün sonunda yapılmasını istedi.

Altı üye de 2014 sonlarına kadar şimdiki tarihi seviyesini koruyacağı öngörüsünde bulundu. Bir üye ise faiz oranının 2,75’e çıkabileceğini söyledi.
Büyüme ve işsizlik tahminleri

Fed toplantıdan sonra piyasaya para sürmeye yönelik yeni bir karar açıklamadı. Merkez Bankası bununla birlikte ekonomi için ciddi risklerin devam etmesi nedeniyle yüksek oranda uyumlaştırıcı bir para politikası izleyeceğini duyurdu.

Banka bu yıl için büyüme tahminlerini yüzde 2,2-2,7 aralığına çekti. Daha önce bankanın tahmini yüzde 2,5-2,9 aralığındaydı.

Bununla birlikte işsizliğin yüzde 8,2’ye düşmesinin öngürüldüğü kaydedildi. Daha önce bu yöndeki tahmin yüzde 8,5 düzeyindeydi.

Merkez Bankası daha önceki açıklamalarının aksine bu kez enflasyonun yakından izlenmediğini duyurdu. Banka böylece enflasyonun bu aşamada endişe kaynağı olmadığı mesajını verdi.

Fed enflasyon hedefini yüzde 2 olarak resmileştirdi. Gayri resmi hedefin yüzde 1,7-2 olduğu belirtildi.

ABD’de uzun vadeli enflasyon eğilimini yansıtan çekirdek enflasyon son aylarda yüzde 2’ye gerilemişti. Tüketici fiyatları enflasyonu ise geçen Eylül‘de 3,9’a ulaşmıştı.

Ancak Fed’in yeni enflasyon hedefi kişisel tüketim harcamaları PCE endeksine dayanıyor.

By Usta

<<- Kızlar Baklavalı erkekleri sever diye duyduktan sonra elinde baklava tepsisiyle gezen